brokuł - 8440 przepisów (strona:421/563)

Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 197

gorąco. Do lekkiego w smaku i konsystencji warzywa mocno doprawiony, serowy beszamel i czosnkowe masło pasują jak nic innego. Kalafior to jednoroczne warzywo kapustne, będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym – sam w przyrodzie nie występuje. Mark Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy

Karo in the Kitchen
Zupa krem brokułowa 127

Składniki: brokuł 1,5 l wody 2 kostki rosołowe cebula 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 3 łyżki śmietany 18 % sól pieprz Wykonanie: Do wody dodać obie kostki rosołowe, obrane umyte i pokrojone ziemniaki w kostkę oraz różyczki brokuła. Wszystko gotować razem aż do miękkości. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, udusić na maśle, i dodać do zupy

Pychotkaaa
Wegańska PRAGA 157

które nie, podane są również wszelkie alergeny występujące w danym daniu). Z dość bogatego menu wybraliśmy danie dnia, czyli "flaki" z boczniaków oraz zapiekanka z makaronem, tempehem, tofu i brokułami (koszt 115 CZK). Maugo: zupa była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie był twardy, a całe dania trochę suche. Ogólnie

Bananowe Pole
11 pysznych dodatków do pieczywa 120

chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 306

Pożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane parmigiane 1 brokuł (500 g) 350 g piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście

Monia miesza i gotuje
Propozycje przekąsek, które wyjdą Ci na zdrowie! 236

doskonale sprawdzi się dojrzały banan, który nie dość, że naturalnie słodki, to także bardzo pożywny. Jak przygotować? wybierz ulubione owoce i warzywa - najlepiej sprawdzą się zielone jak np. szpinak, brokuły, pietruszka wybierz ok. szklankę dowolnego płynu - tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu ; najlepsza jest woda, ale jeśli chcemy uczynić koktajl słodszym/bardziej pożywnym warto użyć jogurtu lub kefiru wybierz ulubione

Kuchnia Ellie
40 śniadań na ciepło 1902

Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w sosie kokosowo-brokułowym 113

Składniki filet z udka kurczaka, 500g brokuł, 200g cebula, 1 sztuka czosnek, 2-3 ząbki bulion drobiowy, 300ml mleczko kokosowe, 160g skrobia kukurydziana, 2 łyżeczki sól, pieprz bazylia świeża, 5-7 listków Przygotowanie Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy opłukane mięso, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę w pióra. Smażymy 10 minut, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy filety gorącym bulionem

Gotowanie moimi oczami
Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables 139

ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde

Projekty ze smakiem
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 158

łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony wołowinę pokroić na jak najcieńsze plasterki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką 167

tłustej) 75g żółtego sera 2 jajka 1 czerwona papryka konserwowa (mała) 2-3 łyżki prażonej cebulki Dodatkowo:  majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz koperek (opcjonalnie) Brokuł ugotować na parze (*) (nie może być rozgotowany). Ser żółty zetrzeć na tarce (o grubych oczkach), ugotowane (na twardo) jajka, fetę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć

Di gotuje
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 116

fasola, jarmuż (1 szklanka to 2 540) Najlepsze składniki soków wspomagających odporność: OWOCE: owoce cytrusowe, ciemne śliwki, czerwone i ciemne winogrona, owoce o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. WARZYWA: awokado, kapustowate (brokuły, kalafior, jarmuż, brukselka, pok choy), grzyby shiitake, pomidory, warzywa o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. ZIOŁA: traganek, korzeń, liść i nasiona łopianu*,jeżówka*, goździki, kwiat i owoce czarnego bzu, czosnek, żeń

Naturalna Kuchnia
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 128

chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali do swojej restauracji - na ouzo, anchois z czosnkiem i pietruszką, brokuły z cytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety na ostro - na koszt firmy oczywiście:) Każdy kupiony kebab lub pita z gyrosem, była o niebo lepsze niż znane

Kuchnia Pani Wiosny
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 175

szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia selera  1 niewielki brokuł 2 l wywaru z kurczaka                     100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego  przepisu sól, pieprz natka pietruszki  sposób

Miód i pieprz
30 przepisów na listopad 145

włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania