brokuł - 8432 przepisów (strona:419/563)

Pieczone warzywa z ziołami i brązowym ryżem 177

Powiem szczerze daniem byłam zachwycona, a to za sprawą znakomicie dobranych ziół, wszystko było naprawdę przepyszne i nieraz będzie powtórka. Zapraszam... Składniki: 3 marchewki 1 cukinia 1 cebula 1 brokuł 3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól, pieprz ziołowa, zioła prowansalskie, tymianek,bazylia oregano,kurkuma. 200 g. brązowego ryżu. Warzywa obrać,marchewkę pokroić w słupki, brokuła w różyczki, cebule pokroić

Kubki smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1012

rzodkiewką Lekka sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka z gruszką i serem śródziemnomorskim Ryżowo-paprykowa sałatka śledziowa Świąteczna sałatka z pstrąga i zieleni brokułów Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej

Słodkie okruszki
Kolorowa surówka z pekinki, papryki i kiełek 142

grillowanego mięsa, może być również lekką kolacją. Składniki: 1 nieduża główka kapusty pekińskiej, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 cebulki szalotki ze szczypiorkiem, 3 garści kiełek brokułu lub rzodkiewki, sól, 4 łyżki oliwy, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę i szalotkę ze szczypiorkiem drobno poszatkować. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić

Nie tylko w kuchni
Lekka sałatka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w ziołowym jogurcie. 136

małą ilość czasu, a musimy przygotować coś pysznego, zdrowego i sytego.  Składniki: (porcja dla 1-2 osób) 100 g ekologicznego makaronu kukurydzianego Świderek Fabijańscy 250 g mieszanki warzyw - brokuł, kalafior i marchewka * 4 łyżki jogurtu typu grackiego duża szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki * warzywa w dowolnych, ulubionych proporcjach (u mnie przeważa kalafior); można użyć warzyw mrożonych

Słodkie okruszki
Kilka pomysłów na.. 160

makaronu, szczególnie te które trzeba tylko zalać wodą ;)  makaron ryżowy z zielonymi warzywami i mleczkiem kokosowym  makaron soba w sosie z masła orzechowego, z pieczoną marchewką i brokułami, szczypiorek tak, ten makaron tam jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką  makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie sojowym  placki

More food, love and dreams
Pieczony łosoś na brokułowym puree 184

Na piątkowy obiad idealny będzie pieczony łosoś z dodatkiem brokułowego puree. Polecam, jest to lekki i smaczny obiad :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Zdrowy Koktajl - Jarmuż z Ananasem 158

uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.” oraz link do artykułu o ananasie i jego właściwościach leczniczych: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-ze-swiata/ananas-jadalny.html Będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Zdrowy Koktajl - Jarmuż z Ananasem i Jabłkiem 133

uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.” oraz link do artykułu o ananasie i jego właściwościach leczniczych: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-ze-swiata/ananas-jadalny.html Będziemy

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 187

danie antyczne). Stamtąd też pochodzić ma tradycja przygotowywania jej na święta, którą z doskonałym rezultatem zaszczepiono w Italii, przede wszystkim w Lazio i Kampanii. Składniki: 200 gr brokułów 200 gr endywii 300 gr szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka

Bon Ton Italia
Ryżowe wytrawne babeczki alias przedbiegowe babeczki mocy 161

dwie (no dobra trzy) i po godzinie mogę biec, a obiad zjadam po bieganiu, w sumie to kolację, ale mniejsza z tym. Zrobić je można ze wszystkim: tartą marchewką, brokułami, z kaszy itd. a ja wam przedstawię moją ulubioną wersję. Składniki na 12 szt.: 200-250 g ryżu ugotować do miękkości (podaję w widełkach, bo zazwyczaj podjadam taki ugotowany

greenscarf
.1162. pierwsze owoce z zamrażarki 143

owoce w tym jesienno-zimowym sezonie :D Mam ich całą zamrażarkę - nie ma gdzie palca wetknąć, więc czas się za nie wziąć, bo niedługo dojdą też mrożone warzywa - świeży brokuł i kalafior nie jest już taki ładny, a ich cena również nie zachęca :( P.S. Przypominam o nowym filmiku na youtube :) Jesli jeszcze nie widzieliście zapraszam do obejrzenia :) oglądajcie

breakfast of dreams
Dorsz w razowej panierce 130

pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu.  Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce.  W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków w tymianku ( klik ) i kapusty.  Polecam i na pewno wypróbuję kolejne przepisy.     Składniki: Panierka: 50 g wysuszonych

Sto kolorów kuchni
#23 Zimowy-zielony makaron 142

letnich smaków ;). My wykorzystaliśmy jeszcze nasz ogródkowy groszek i fasolkę, jednak teraz te mrożonki dostępne są praktycznie wszędzie :). Zimowo-zielony makaron Składniki 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych brokułów 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duży kubek jogurtu greckiego (400 g) 1 jajko 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (u mnie zielony) 2 duże szczypty chilli

Kuchnia w szuwarach
Orzechowa pasta do warzyw 174

bardzo smaczny i oryginalny dodatek do warzyw na ciepło. Aromatyczna pasta wzbogaci smak marchewki, brokułów czy fasolki szparagowej. Proponuję ugotować warzywa na parze, zachowaj więcej witamin. Składniki 50 g wyłuskanych orzechów włoskich 2-4 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 50 g … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty