obiad to zawsze wychodzi w nim moje umiłowanie do słodkiego - nie da się tego ukryć. I nie mówię tu o naleśnikach oczywiście. Dziś przygotowałam pieczoną pierś z indyka z borówką na słodko z ostrym sosem seczuańskim. Brzmi trochę dziwnie, wiem, ale smakuje świetnie! Słodkość mięsa świetnie komponuje się z ostrym sosem. Moje domowe jury dało mi same 10 - może dlatego(...)marynujemy mięso. Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pieprzem i solą, następnie słodką papryką. Wklepujemy przyprawy i smarujemy mięso borówką, posypując wierzch suszoną papryką, żurawiną, a także bazylią i oregano. Plasterki cytryny układamy na wierzchu i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wstawiamy
Słodkie Przyjemności50ml wrzątku + 1 łyżeczka cukru + 100ml zimnej wody (do zrobienia rozczynu) - niepełne 2 szklanki mleka (odjęłam 150ml – zastąpione wodą do rozczynu))- 10 łyżek cukru- 2 jajka- szczypta soli- borówki amerykańskie- cukier do borówek (według uznania) Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam(...)gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda ponownie zacznie wrzeć i gotowałam 2 minuty. Jednego nie przewidziałam, że pierogi „AŻ TAAAK” urosną, podczas
mojewypiekiinietylkociasta100 g masy marcepanowej75 g konfitury z borówek100 g polewy czekoladowejOstatnio wyszperałam bardzo ciekawy przepis na ciasteczka w których łączymy ciekawy wygląd, słodycz marcepanu i lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić(...)masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku powstało szczelne okienko. Następnie środki ciastek wypełnić konfiturą z borówek (fot.3). Wszystkie ciastka z konfiturami przykryć pozostałymi szachownicami, lekko dociskając.Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzegi ciastek maczać w czekoladzie (fot.4). Ciasteczka odstawić, aby polewa dobrze zastygła
Świat Ciastapieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe(...)łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto z kratką, tylko u niej tak wyjątkowo smakuje. Podaję Wam przepis i polecam, naprawdę warto wypróbować, a użyć można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka śmietany 18%1/2 kostki margaryny 250 gsłoik szklankowy borówek z jabłkamiWykonanie(...)ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście
Z Majeczką w kuchniszklanka maki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliPTASIE MLECZKO:1 galaretka cytrynowa0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%+ borówkiGALARETKA:2 galaretki jagodowe100 g borówek (u mnie były mrożone)WYKONANIE:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę(...)ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia
Serce zamknięte w formie pysznościŁatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę(...)wlewać jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki. Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać. Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką i schłodzić całość
wyzwania kuchennemasa z kaszy mannej, dla mnie połączenie idealne. Jeśli dla was też to zostawiam przepis: Składniki na dużą prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie(...)waniliowe 2 galaretki cytrynowe 200 g borówek Wykonanie: Czekoladę masło i cukier roztapiamy w garnku na piecu. Następnie gdy wszystko się rozpuści zostawiamy garnek aż trochę się ostudzi i w tedy dopiero można wsypać resztę składników. Białka z jajek ubijamy an sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około
ciastkarnia na kruchym spodzienajbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce podajemy cukier(...)kremu nie przebić gdyż wtedy może nam się zważyć. Krem powinien być lekki i sztywny. Owoce: 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny 5-6 brzoskwiń 80 g borówek Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plastry. Borówki myjemy i osuszamy. Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Wlewamy sok z cytryny i gotujemy do momentu aż karmel
Made By Mom And Sonjednak zrezygnuj wtedy z dodatku cukru. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady - min. 60% kakao (u mnie 74%) 2-3 łyżeczki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% świeże maliny i borówki do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z palnika, zostaw do lekkiego przestudzenia. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i zostaw na talerzyku na listku ręcznika papierowego do osuszenia(...)stojącego miksera) lub partiami, miksując po każdej porcji, jak ja. Miksuj kilka chwil, aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do szklanek lub małych salaterek. Na górze ułóż ładnie maliny i borówki. Podawaj od razu lub po schłodzeniu
Anioszek w kuchniOśmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej śmietany wykorzystałam jagodowe lody Carte d’or i muszę Wam powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem(...)poprzedniego wieczoru, żeby miały dużo czasu na przestygnięcie. Składniki: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, jagody lub borówki do dekoracji, lody – u mnie jagodowe Carte d’or Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy
Ciastkozercykasztanki, wtedy będę już całkowicie spełniona. Dzisiaj chciałabym zaproponować wyśmienity deser. Konieczne do tego będą nie tylko jeżynki, ale każde inne fioletowe owoce. Mogą być to jagody, borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita(...)niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników
Be Fit Be Strongpodam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę: 6 białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru(...)stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką. Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego! P/s. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem
Garniec Magalie