borówka - 1005 przepisów (strona:21/67)

748. Zapomniane & Tort bezowy. 150

kokosowe kremowe* płatki ryżowe z borówkami i granatem * z kremówką i mleczkiem kokosowymNie wiem czemu tak rzadko się u mnie pojawiają, bo przynajmniej w takim wydaniu są genialne.Tort musiał być obowiązkowo, mama cały czas "sugerowała" mi bezowy, to i taki upiekłam i wcale mnie to nie dziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem(...)skromność xd) ;)Tort bezowy(blaty bezowe z kakao i kawą, przełożone kawowym kremem z mascarpone polane sosem czekoladowo-kawowym, posypane borówkami i granatem )Czasami najprostsze rzeczy sprawiają najwięcej przyjemności, zwykłe słowa, gesty są lepsze od miliona prezentów

More food, love and dreams
Fioletowa ruletka 142

ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest już zimny przekrawamy go na pół.Warstwy:1 opakowanie jogurtowego sernika na zimno Dr. Oetker600 ml mleka400g borówek lub jagód3 galaretki w kolorze fioletowym1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego stężenia. 300 ml mleka wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy pokrojoną galaretkę. Ja za pomocą blendera zrobiłam(...)najwyższych obrotach. Blachę w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią aluminiową. Wkładamy połowę biszkoptu pamiętając aby wzór był widoczny po wyjęciu ciasta. I wykładamy na niego powstałą  masę. Wsypujemy borówki i zalewamy tężejącymi 2 galaretkami. Rozrobionymi w połowie zalecane ilości wody. Wstawiamy do lodówki aby galaretkę nam się ścięła.Drugą połowę sernika na zimno robimy zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli

Malinowe Pocałunki
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 462

kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody  sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy   wykałaczki Wykonanie:Biszkopt(...)części każdy. Pierwszy blat  biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem  i wykładamy część masy śmietankowo-serowej. Na nią układamy dowolne owoce (u mnie były to borówki). Kładziemy kolejny krążek biszkoptu, nasączamy go i wykładamy masę śmietankową i kolejną porcję owoców, kolejny biszkopt nasączamy kładziemy krem  i owoce.I postępujemy tak do wyczerpania składników. Kiedy nasz tort jest

Malinowe Pocałunki
Jagodzianki 128

Domowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!! Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży 0,5 litra mleka 4 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy 3;4 szkl oleju szczypta soli Nadzienie:0,5 kg borówek

Anioły w kuchni
Amerykańskie muffiny 154

Składniki:230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka180 ml mleka50 g roztopionego masła1 łyżeczka cynamonu180 g borówek amerykańskich100 ml miodu1 garść kokosuPrzygotowanie:Połącz suche składniki. Dodaj roztopione masło, mleko, płynny miód. Nałóż masę do foremek. Wbij do ciasta borówki. Wsadź do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni. Amerykańskie muffiny

Czarnawisienka
Muffiny z borówkami i polewą z białej czekolady 147

środku, z wyraźnym, dominującym smakiem. Muffiny borówkowe z tego przepisu są wychwalane przez wszystkich, dlatego w tym roku robiłam je już parę razy, ze względu na sezon na borówki. Biała polewa dodaje im słodyczy i równoważy lekko cierpki i kwaskowaty smak borówek ( w zależności jakie wam się trafią). Te babeczki naprawdę polecam!  Ps. Chyba kiedyś otworzę swój ‘cup-cake

Calzonella.com
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 105

odejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem). Krem: 750 ml śmietany kremówki 1 szklanka  leśnych jagód (do masy dodałam leśne jagody bo oddają piękny kolor, ale można użyć także borówki amerykańskiej) pół szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania) 1 opakowanie cukru waniliowego żelatyna 5 łyżeczek rozpuszczonych w 100 ml wody wg przepisu na opakowaniu 100 g wiórek kokosowych Kremówkę(...)łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy  wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 135

skandynawsku.  Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę przesądziła przecena na borówki; od razu zabrałam się do pracy.  Cynamonowa, maślana pasta wbrew pozorom wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie(...)cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 300 g jagód lub borówek amerkańskich dodatkowo: 1 białko 3 łyżki cukru Mleko zagotować z masłem, ostudzić (powinno być letnie). Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać mąki, pozostały cukier, kardamon

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki 320

goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie

Smakołyki Bereniki
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 124

zresztą bardzo lubię za prostotę i dużą ilość rozgrzewającego cynamonu, przewijającą się przez jej karty. Tym razem jednak wyjątkowo letnia propozycja - proste ciasto ucierane ze sporą ilością jagód (lub borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet zapiekany z bananem i borówkami 166

PRZEPIS 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki np. ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia stewia, cynamon wedle uznania 1/2 banana garść borówek Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtko i mąkę. Masę wlewam do silikonowej formy. Układam na wierzchu pokrojonego banana i borówki. Wstawiam w silikonowej formie, średnica 15cm, do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min, 180 stopni.  Smacznego

Tetiisheri
LEKKI SERNIK NA ZIMNO Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BORÓWKAMI 199

wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest  z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami, ale możecie też użyć innych sezonowych owoców jakie macie pod ręką. SKŁADNIKI: NA MASĘ NR 1 KOLOR BIAŁY: - 250 g serka chudego białego - 200 g jogurtu greckiego - 3 łyżki płaskie(...)żelatyny - 4 łyżki jagód bądź borówek amerykańskich bądź porzeczki - kilka ziaren wanilii - 2 łyżki cukru brązowego Żelatynę zalej 5 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj. Jogurt grecki, ziarenka, wanilii, cukier i ser chudy zmiksuj blenderem. Dodaj żelatynę. Całość zmiksuj ponownie blenderem przez 4 minuty. Masę wylej do małej tortownicy wysmarowanej masłem bądź wyłożonej folią lub papierem. Dodaj owoce i delikatnie przemieszaj. Wstaw

SMYKWKUCHNI
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 238

cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego(...)garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy

Kuchnia Bazylii
Koktajl owocowy ze szpinakiem 118

listkami.  Polecam koktajl owocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy

Kuchnia w czekoladzie
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 135

mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe  (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki  Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki.  Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków.  Podawać z ulubionymi(...)dodatkami, u mnie nerkowce i borówki

Zdrowie na języku :P