borówka - 1005 przepisów (strona:27/67)

Pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym 99

chyba najprostszy i najszybszy deser, który możemy przygotować w każdej chwili z łatwo dostępnych składników. Potrzebujemy: banany, czekoladę nussbeisser, świeży sok wyciśnięty z pomarańczy oraz borówki do dekoracji. Nacinamy skórkę banana i w środek wbijamy kawałeczki czekolady. Zapiekamy na grillu w folii aluminiowej lub w piekarniku z funkcją grill do momentu, aż skórka będzie ciemno brązowa, a czekolada się roztopi(...)koniec polewamy sokiem pomarańczowym i dekorujemy borówkami

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 179

galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę.  Jagody lub borówki płuczemy.  Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 171

jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych )  tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej

Przepisy i porady kulinarne
Pyszny dżem z borówek. 102

Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy  (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z leśnych jagód (borówek). 130

Składniki :                      na 7 małych słoiczków 2 kg borówek 1 kg cukru 1 dżemix (2:1) 1 opakowanie pektyny  (3 dkg) Sposób wykonania : Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, zagotować. Wsypać 80 dkg cukru, wymieszać

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z borówek - świetny do herbaty i domowego kisielu. 79

Składniki : 2 kg borówek  cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków. Do każdego słoiczka wsypać po 2 łyżki cukru. Zalać wodą , aż owoce zostaną całkowicie przykryte. Dokładnie zakręcić wieczkami i pasteryzować w kąpieli wodnej ( 85 C ) przez 15 minut.  Kompot możemy pić lekko rozcieńczając

Przepisy i porady kulinarne
Domowy Deser 217

porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady  250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę za pomocą kąpieli(...)naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam do pucharków i udekorowałam borówkami.    Przypominam Wam również o Styczniowym Wyzwaniu !:) Nadal możecie wziąć w nim udział, wiec serdecznie Was zapraszam.  Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Weekend pod hasłem wypieków 108

serii ogłoszeń drobnych, chciałabym Was poinformować, że od dziś rozpoczynam trzydniowy, weekendowy cykl poświęcony słodkim wypiekom, których motywem przewodnim są dostępne teraz sezonowe owoce. U mnie to maliny i borówki amerykańskie. Kiedy zobaczyłam je w sklepie nie mogłam się im oprzeć. Miałam co najmniej 5 pomysłów na ich wykorzystanie, ale ostatecznie ograniczyłam się do 3. Skupiłam się na przepisach, które(...)nimi zrobić, choć szczerze mówiąc, wątpię, by w naszej blogowej społeczności kulinarnych maniaków taki przypadek był możliwy :)Zapraszam do śledzenia bloga w weekend z miską pełną malin, jagód, borówek, poziomek i wszystkiego na co jeszcze macie ochotę

W kuchni wieczorem
Deser z kaszy jaglanej 146

poprawia pamieć i zdolność koncentracji. doskonale wpływa na układ kostny.Potrawy z kaszy jaglanej są lekkostrawne i smaczne, dlatego dziś polecam deser z kaszy jaglanej z sosem z mrożonej borówki.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2 szklanki wodyszklanka mrożonej borówki lub innych owoców ( w lecie świeże)1 łyżeczka ksylitolu 2 łyżki jogurtu naturalnegoWYKONANIEKaszę zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie

W kuchennym oknie Ewy
Pancakes with honey and blueberries 161

milk,oil for frying,honey,blueberriesSkładniki:2 szklanki mąki,1.1/2 łyżeczki sody,4 łyżki cukru,1 jajko,300 ml mleka,olej do smażenia,miód,borówki.In food procesor mix flour, soda, and sugar. Add egg and blend until smooth batter. Heat a heavy pan and add oil, place spoonful of the batter on the hot pan cook(...)jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty.Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Kulinarna rozmowa
Ciastka francuskie z truskawkami 185

opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara)           Masa śmietanowa:  - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem(...)dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych

mojewypiekiinietylko
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 630

soliolejek cytrynowySer:350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka)1 żółtko3 łyżki cukruolejek cytrynowy1 czubata łyżka masłaKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiDodatkowo:3-4 łyżki jagód (borówek)Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy(...)swoją objętość.3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę.4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 1-2 cm, smarujemy serem, posypujemy borówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Pucharek lodowy z owocami 161

Deser w sam raz dla ochłody. Wystarczą ulubione lody, trochę owoców i gotowe!Składniki:1-2 gałki ulubionych lodów (u mnie miętowe z czekoladą)1 morela1 brzoskwinia2 łyżki borówek amerykańskichSposób przygotowania:1. Owoce myjemy, brzoskwinie dodatkowo obieramy ze skórki.2. Na dno pucharka wkładamy pokrojone w kostkę morele. Dajemy lody, dodajemy cząstki brzoskwiń i borówkami.3. Deser możemy polać ulubionym

Kuchnia domowa Ani
Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 176

formie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów. Strona internetowa: http://www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam:1. Koźlarze suszone2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone4. Borówki leśne niskosłodzone5. Koncentrat grzybowy6. Jagody leśne deserowe7. Kurki w zalewie naturalnej8. Maliny deserowe9. Żurawiny leśne niskosłodzone10. Podgrzybki marynowane11. Maślaki zwyczajne marynowane12. Kurki marynowane13. Kurki - danie gotowe14. Podgrzybki - danie gotowe15. Żurawiny(...)leśne dżem - całe owoce16. Borówki leśne dżem - całe owoce17. Jagody leśne dżem - całe owoce18. Opieńki marynowane19. Kapusta z grzybami Firmie Nasza Chata bardzo dziękuję za zaufanie. :-) Obiecuję mnóstwo pysznych dań! W sekrecie powiem, że kapusta z grzybami została już należycie wykorzystana. ;-) Przepis wkrótce

Szefowa kuchni
Pampuchy z jagodami i stewią 158

malym palniku.Doprowadzic do wrzenia ,mala chwilke pogotowac.Przygotowane kluchy polac sosem jagodowym , dodatkowo podac jogurt.Smacznego!Jagody są niezwykle ważne dla naszego zdrowia.I to nie tylko te dziko rosnaco w lasach.Hodowlana borowka amerykanska jej nie ustepuje.CZARNA JAGODA (Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem nalezacym do rodzaju wrzosowatych.Inne nazwy owocu to:czarna borowka,czernica.Surowe mozemy spozywac od czerwca do sierpnia.Poza tym terminem sa dostepne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!