Jogurtowe placki ryżowe z morelą*; miodem i borówkami *z mąki ryżowej, z ubitym białkiem Wiecie, że dzisiaj mijają 3lata? 3 lata od kiedy tu jestem. Ostatnio będąc w pracy (wczoraj xd) coś mi po głowie chodziło, coś mąciło, bo koniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało sprawdzić
More food, love and dreamsWczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki
Lawendowe Niebofont:minor-latin;} 500 ml mleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 45 g mąki ziemniaczanej 45 g mąki pszennej 1 laska wanilii. oraz: około 400 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki, maliny, jagody, truskawki) Mleko wlać do garnka. Laskę wanilii przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka zmiksować
maniapieczeniaBardzo polecam… Składniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych
Mała CukierenkaCześć! W końcu zapowiada się upalny weekend. Moja dzisiejsza propozycja na idealne, lekkie śniadanie to jogurt naturalny z malinami, borówką amerykańską oraz z dodatkiem domowej granoli. Czytaj więcej
Ana Mari's worldkrem o lekkiej konsystencji. *Można usztywnić krem, dodając pod koniec miksowania śmietany 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wrzątku. Krem nakładamy na bezy i dekorujemy owocami (maliny, borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki) i listkami mięty. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyBananowe lody z masłem orzechowym*; i borówkami *zmiksowane i na wierzchu Lodami takimi zajadam się często w późniejszych godzinach, kiedy słońce w pełni, ale dzisiaj miałam na nie nieodpartą ochotę i nie mogłam czekać dłużej, co z tego, że gdzieś mi słońce zaginęło
More food, love and dreamssoli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie
DefinicjaSmakumomentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję podobną do budyniu. Wystudzić. Serniczki wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzone serniczki udekorować ulubionymi owocami, u mnie : maliny, borówki, mięta, melisa, płatki kokosa i cassis curd. Smacznego
DefinicjaSmakugdyby tak dodać trochę masła migdałowego? :) Dla mnie bomba :) SKŁADNIKI (1 porcja) 125g jogurtu naturalnego 4 łyżki ulubionej granoli 2 kopiaste łyżeczki masła migdałowego (lub orzechowego) maliny, borówki i truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Owoce dokłądnie myjemy. Większ kroimy na kawałki. W pucharku układamy kolejno: połowę jogurtu, dwie łyżki granoli, łyżeczkę masła migdałowego, połowę owoców, jogurt, granolę, masło migdałowe
DefinicjaSmakupotrzebują dodatkowej słodyczy :) SKŁADNIKI (6 niedużych placuszków) 2 jajka 2 czubate łyżki mąki owsianej 2 płaskie łyżki ksylitolu/ stewii/ cukru 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki borówek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy ksylitol i wciąż ubijamy. Na koniec dodajemy po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę
DefinicjaSmakufurorę wśród gości :) SKŁADNIKI (3 porcje) 500 ml ulubionego cydru 2 łyżeczki żelatyny lub agarau 2 łyżeczki cukru lub ksyliitolu (można pominąć) dodatkowo ulubione owoce (u mnie truskawki i borówki) listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę lub agar rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Dodajemy cukier/ksylitol i mieszmay. Studzimy. Owoce układamy w szklankach/kieliszkach/pucharkach. Przestudzoną żelatynę/agar łączymy z cydrem
DefinicjaSmakukrem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy
DefinicjaSmakuagawy lub cukru pudru (według uznania) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika) 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki, brzoskwinie) DODATKOWO: 1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanego WYKONANIE: Posiekaj drobno bakalie. Do miski wbij jajka, dodaj siemię lniane, otręby, ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz cynamon i energicznie ubijaj masę
Słodko-Słony Świat Ilony