deser nie był zbyt mdły.Składniki:ciasto250g mąki pszennej tortowej120g schłodzonego masła100g cukru1 jajkokrem150g serka maskarpone200g ubitej śmietany do deserów 36%1 łyżeczka cukru waniliowego maliny i borówki Sposób przygotowania: Jeśli macie malakser, wsypujemy mąkę i cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym
W kuchni wieczoremMoje doświadczenia są diametralnie inne. Użyłam normalnej okrągłej formy, a ciasto wyrosło ogromne :)Składniki:40g świeżych drożdży 225g cukru3 jajkaszczypta soli220ml mleka120ml szklanki oleju0,5kg mąki pszennej tortowejmaliny i borówki amerykańskiena kruszonkę80 g cukru80 g masła160 g mąkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki oprócz mąki, owoców i składników na kruszonkę mieszamy w dużej misce. Odstawiamy wg Olgi na minimum 4 godziny
W kuchni wieczoremupieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki:3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk 2 garście malin3 garście borówek amerykańskichwybaczcie, że nie podaję gram, ale to się widzi w zależności od liczby i wielkości foremek1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejłyżka cukrułyżka mąki pszennej lub kukurydzianej kruszonka80g mąki40g cukru40g
W kuchni wieczoremdostałam rabarbaru, ale trudno.Składniki:350g mąki pszennej5 łyżek cukru1 jajko30g świeżych drożdży180ml mleka6 łyżek masłapół płaskiej łyżeczki soli900g mrożonych owoców lub jeszcze lepiej świeżych (malin, wiśni, borówek, to co lubicie byle kwaśne)kruszonka100g mąki100g cukru100g masła100g migdałów w płatkachkilka kropel aromatu migdałowegoSposób przygotowania:Rozmrozić owoce.Do miski przesiać mąkę i cukier, dodać drożdże i jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić
W kuchni wieczoremJogurtowe placki z jagodami goji i borówkami; mleczkiem kokosowym Idealnie mięciutkie i pulchniutkie ^.^Wczoraj łyżwy, a dzisiaj zostajemy w domu i zabieramy się za pieczenie.Co w planach? warkocz drożdżowy z czekoladą
More food, love and dreamsszklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 szklanka wiórków kokosowych* dowolne owoce (u mnie morele i borówki amerykańskie) Sposób wykonaniaJajka wybić do miski, wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie wlać olej, wymieszać mikserem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe
Mix smakuBananowe płatki ryżowe z borówkami i prażonymi płatkami migdałowymi Chyba w tym roku czuje te święta. Przynajmniej bardziej niż przez ostatni lata. ;)A dzisiaj w planach lepienie pierogów z D i pieczenie pierniczków, bo jednak zdecydowałam się je zrobić
More food, love and dreamsserka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE:CIASTO CZEKOLADOWE:Wszystkie
Słodko-Słony Świat Ilonydodatków, które zarówno dodają energii jak i poprawiają przemianę materii.Dziś postawiłam jednak na omlet!Przepyszny puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców – u mnie są to dziś borówki.Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione!Polecam! SKŁADNIKI:* jajko – 2 szt* sól – 1 szczypta* mąka pszenna – 2 łyżki* masło – 1 płaska łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białka ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkosięgnięcia po kolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki:100 g czekolady mlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne owoce( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi)inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie)Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania:Wszystkie przygotowane owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy i kroimy
Słodka Stronaschłodzone)3 żółtka65 g cukru pudrucukier waniliowyszczypta solimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Babeczki z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Spody Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce
Słodka Stronacukier waniliowyszczypta solikrem: 300 ml śmietanki kremówki 30%200 g serka mascarpone2 czubate łyżki kakaook. 4 łyżki cukru pudruok. 100 g jeżynok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich)Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Sposób przygotowania:Ciasto:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników
Słodka Stronatemperaturę do 140°C i piec 70-80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem:400 ml kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu
Food Squarepuszka mleka kokosowego (400 ml)150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki miodu lub syropu z agawydowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki)Przygotowanie:Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelać do 4 szklanek i wstawić
Food SquareSkładniki:1 szklanka ryżu Arborio1 łyżka masła2 szklanki mleka2 łyżki cukru1 laska wanilii2 łyżki serka mascarponeOwoce (maliny, Borówki) Przygotowanie:Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy ryż i smażymy przez 5 minut często mieszając. Następnie do ryżu wlewamy szklankę mleka i gotujemy na małym ogniu. Następnie dodajemy drugą szklankę mleka, cukier i mieszamy. Laskę wanilii przecinamy
Smakowity Blog Kulinarny