dodajemy cukry nadal miksując na niskich obrotach. Następnie powoli dosypujemy budynie, miksujemy. Na koniec, stopniowo dodajemy olej. Tak przygotowaną pianę przekładamy na wystudzony podpieczony spód ciasta. Dodatkowo: 400 g borówek cukier puder Borówki układamy na piance, otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażalnika. Całość pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut
kulinarnyswiatdomiBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu
Bulliodzieci :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10 szaszłyków: 2 kiwi 1 plaster świeżego ananasa 1/2 mango lub 2 brzoskwinie 20 truskawek 20 ciemnych winogron 20 borówek CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kiwi obieramy, kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki. Ananasa kroimy na 10 równych kawałków, mango obieramy i również kroimy na 10 kawałków (jeżeli używamy brzoskwiń(...)należy je najpierw obrać). Pozostałe owoce myjemy, z truskawek usuwały szypułki. Teraz zaczynamy nabijać wg następującej kolejności: 2 borówki, 2 winogrona, 2 truskawki, 1 kawałek mango, 1 kawałek ananasa, 2 kawałki kiwi. I tak 10 razy :) Smacznego
My Culinary Artsoku Kubuś z pomarańczą 3/4 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego łyżka masła 200 ml zimnego mleka śnieżka do ubijania bitej śmietany (opakowanie 60g) galaretka pomarańczowa małe opakowanie herbatników borówki do dekoracji Połowę soku umieszczamy w garnku i dodajemy do niej masło. Doprowadzamy do wrzenia. Drugą połowę mieszamy w szklance z budyniem i dodajemy do gotującego się soku w garnku(...)200ml wrzątku. Studzimy. Mleko ubijamy ze śnieżką, a następnie dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy. Wylewamy na warstwę budyniową i odstawiamy do stężenia. Deser można udekorować rurkami i borówkami. Podajemy schłodzony. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprzeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html Składniki: 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego 3/4 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 2-3 garści jarmużu 2 łyżki borówek kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W miseczce mieszamy jogurt z sokiem wiśniowym. Uwaga - jeśli nie posiadacie domowego soku wiśniowego dodajcie go najpierw w mniejszej ilości i spróbujcie smak(...)Kupne soki często są o wiele słodsze od domowych. Na talerz wykładamy jarmuż ( u mnie jarmuż zakupiony w hipermarkecie - myty, pokrojony). Następnie dodajemy borówki i wydrylowane czereśnie. Ilość owoców zależy od waszych upodobań, możecie dodać ich więcej. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem wiśniowo-jogurtowym (w dowolnej ilości). Podajemy. Sałatka sprawdza się idealnie jako lekka kolacja, danie na przyjęcia itp. Smacznego
Słodkie okruszkiwypełniona małymi, borówkowymi smakołykami. Składniki: 1 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao 2 łyżki cukru 45 g klasycznej gorzkiej czekolady z bakaliami firmy Goplana 3 czubate łyżki borówek Przygotowanie: Wodę gotujemy w małym garnku. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej kakao oraz cukier. Wszystko razem mieszamy, gotując jeszcze chwilę. Następnie ściągamy garnek z palnika. Do jeszcze gorącej(...)kakaowej masy wkładamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia się z masą kakaową. Następnie dodajemy borówki, lekko mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gdy masa przestygnie przelewamy ją do plastikowego pojemnika z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 35-40 minut mieszamy naszą
Słodkie okruszkidodatku kolor...bajkowy fiolet. Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy(...)ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy i gdy płyn odparuje wrzucamy mięso. Mieszamy, ściągamy z ognia. Dodajemy masło posiekane oraz parmezan. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
BaRepasmascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 3 łyżki tartych migdałów, 2 łyżki cukru brązowego, borówki. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę(...)temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Do tarty idealnie pasuje sok z przeciśniętych przez sitko borówek. Smacznego
Moniki Smakołykisię taki deser. lub Deszczowy deser Potrzebujemy: 4 biszkopty (mogą też być ciasteczka owsiane, lub wielobożowe) 3 łyżki malin 3 łyżki serka waniliowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki borówki amerykańskiej pół mango Wysoka szklanka Biszkopty/ciasteczka kruszymy i połowę układamy na dno szklanki. Na to łyżka serka waniliowego. Maliny rozgniecione widelcem i łyżka jogurtu naturalnego. Teraz druga połowa ciastek(...)łyżka serka i dalej borówki. I na koniec ostatnia łyżka serka a na górę pokrojone w kostkę mango. Z drugiej strony, jak ułożycie składniki i jakich owoców użyjecie, zależy od Was. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem
BullioDanie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 250g spaghetti, jeden pęczek botwinki, jeden duży ząbek czosnku, 100ml śmietany kremówki, 125g bryndzy, 75g borówek świeżych amerykańskich, oliwa, sól, pieprz, Botwinkę posiekać. Czosnek pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć botwinkę, dodać czosnek, wlać śmietanę, dodać pokruszoną bryndzę. Redukować przez ok. 2 minuty. Dodać sól i pieprz(...)smaku. Ugotować makaron al dente. Połączyć z sosem, posypać świeżymi borówkami. zastawa
królestwo garówgram cukru pudru, 3 surowe żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 250 gram serka mascarpone, 600 g borówek amerykańskich Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki(...)będą utarte na kogel-mogel dodać mascarpone i delikatnie wymieszać trzepaczką. Serek mascarpone nie lubi ubijania. A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć masę na ciasto, ułożyć na wierzchu borówki. Schłodzić. kryształ
królestwo garówpółnocy pustynia Atakama, od zachodu Pacyfik, a na południu antarktyczne lody Patagonii. Sprzyjający klimat powoduje że uprawa jest tu bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile(...)Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas(6) Borgoña(7) / kokos / owoce leśne Do deseru otrzymaliśmy w szklaneczkach wino Casillero Del Diablo Late Harvest. Dzięki późnemu zbiorowi otrzymano wino o słodkim
królestwo garówbrzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 1 żółtko 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy galaretka wiśniowa 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej kilka borówek 1 banan Przygotowanie: Jogurt i serek zmiksowałam z żółtkiem i miękkim masłem. Dodałam cukier waniliowy. W 1/2 kubka zagotowanej wody rozpuściłam żelatynę i galaretkę cytrynową. Należy zawiesinę porządnie rozmieszać(...)fachowej . Na tak przygotowany spód naczynia przelałam lekko zgęstniałą masę jogurtową. Dlaczego do naczynia, żaroodpornego? Ładnie wygląda, a poza tym sernik nie przechodzi metalicznym smakiem tortownicy. Na wierzch wyłożyłam borówki i pokrojonego banana. Zalałam odrobiną zimnej galaretki i wstawiłam do lodówki by tężejąc unieruchomiła owoce. Kiedy to nastąpiło wlałam resztę galaretki i gotowe. No prawie. Po 3 - 4 godzinkach cierpliwego
Kuchnia po mojemu