młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki soli – płaskie Marynata : 1 łyżka(...)oleju kilka liści szałwii kilka gałązek majeranku dwa zmiażdżone ząbki czosnku Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie doby . Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu ) . Przyprawy mieszamy razem
Ogrodnik w podróżyboczek lub schab. I mam na mięso dwa patent. Pierwszy - smaruję mięso solą peklową i zostawiał w lodówce na minimum 24 godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza
Czerwień i błękitdzika 2 łyżki oleju 2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki zmielonego kminku sól do smaku 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanej natki(...)lodówki. Na drugi dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość
codojedzeniatulusku . Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą. Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono nas na 4-osobowe zespoły Moja grupa składała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgranulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry
Ogrodnik w podróżyjednego z moich ulubionych kucharzy Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg z boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca(...)piórka, siekamy czosnek i szczypior oraz tymianek, dodajemy pieprz, oliwę i dokładnie mieszamy. Na rozłożony jeden filet nakładamy przesmażone plasterki cytryny oraz marynatę z cebuli i tymianku, przykrywamy drugim filetem i owijamy całość w plastry boczku. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy na tym ryby
Pieguskowa Kuchniawieprzowiny – u nas była to karkówka w plastrach (ok. 2,5-3 cm grubości). W oryginalne najczęściej używa się boczku, aby mięso było soczyste, jednak my wolimy mniej tłustą wersję i zalecamy użycie łopatki lub karkówki. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach też będzie ok. 2. PIECZENIE
Nerds Kitchenwieprzowych spory kawałek imbiru 2 cebule sól na marynowane jajka: 4 jajka 1/2 szkl.sosu sojowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki mirinu łyżka startego imbiru dodatkowo: ugotowany świeży makaron ramen boczek Chashu np. z TEGO przepisu szczypior z dymki Mayu (olej z czarnym czosnkiem) sezam biały Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, następnie wylać całość(...)minut. Przygotować marynatę: wymieszać w rondelku sos sojowy z mirinem, wodą i imbirem. Zagotować i wystudzić. Jajka obrać, wystudzić i włożyć do marynaty na 2-6 godzin. Do misek rozłożyć ugotowany makaron ramen, następnie wyłożyć plastry boczku Chashu i przekrojone na połówki jajka, wlać bulion, dodać szczypior, podprażony sezam i skropić olejem Mayu
wyzwania kuchennełyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry. 3. 2 plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew
Od łyżki do widelcadłużej, jeśli mały – krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki: marynowana przez 48 godzin wołowina , cebula , świeża czerwona papryka , wędzony parzony boczek . Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule
Codzienna kuchnia niecodziennakroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony czosnek, ok. 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Paprykę kroimy w grubą kostkę, kiełbasę (lub boczek) na nieduże kawałki. Pieczarką odkrawamy nóżki. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli nie lubimy
Słodka Stronanastępnie, poprzez włożenie dłoni ,między skórę , a mięso , oddzielamy ją ostrożnie , tak, żeby nie porozrywać ( jak na zdjęciu ) . W tak powstałe kieszonki , pakujemy boczek, pokrojony w cienkie plastry , wszędzie , nawet na udach Dodatkowo , nabieramy na rękę marynatę i także upychamy pod skórę, jak najwięcej , gdzie się da , przecierając , już tylko delikatnie ,resztą , wierzch oraz spód kuraka . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyłyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku olej do smażenia pół szklanki mąki 3 ziemniaki marchewka cebula 1/4 papryki czerwonej 100 g boczku 3/4 szklanki bulionu sól oraz pieprz Przepis 1 Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majerankiem oraz musztardą. Taką marynatą nacieramy plastry karkówki. Odstawiamy na noc do lodówki. 2 Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano
Kuchnia Bazylii