boczek w marynacie - 321 przepisów (strona:14/22)

piersi a`la zrazy w przyprawie chimichurri... 195

Składniki: 1 podwójna piersi z kurczaka, 3 łyżki przyprawy chimichurri Royal Brand, 1 sztuka ogórek kiszony, 1 sztuka cebula biała, 4 plastry boczek wędzony, 2 łyżki mąka pszenna, 1/2 szklanki olej rzepakowy, - do smaku maggi, 1 szklanka woda przyprawy chimichurri + 1/2 szklanki oleju rzepakowego dobrze wymieszać - piersi umyte w całości natrzeć przyprawą wymieszaną z olejem i schować do lodówki(...)dobrze rozbić na duże 2 płaty tak w całości marynowane piersi i potem z tą marynatą rozbite są bardzo soczyste i kruche - nie suche - można tak przygotować np. karkówkę na kotlety z przyprawami jakie się lubi lub schabowe na płacie piersi układać boczek wędzony, cebulę, ogórek kiszony zawinąć jak zrazy i spinać wykałaczkami lub nitką obsypane mąką zrumienić na gorącym

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina po burgundzku 95

mistrzostwo świata!” /inspiracja „Francja. Smaki świata.” z moimi wieloma modyfikacjami/ Składniki: marynata : 100ml koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka

Raj dla Podniebienia
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 185

tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki.  Przepyszne :) Roladki nektarynkowe(...)przyprawami. Marynatę dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry

głodny alergik
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY 112

przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową marynatą,mieszamy.Jabłko ścieramy na grubej tarce,mieszamy z kapustą.Natkę pietruszki  i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Odstawiamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Biała kiełbasa z grilla 187

szynki lub łopatki 400 g podgardla lub boczku pół szkl wody 1 łyżka majeranku sól pieprz pieprz ziołowy 4-5 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej jelita baranie na marynatę oliwa, sok z limonki, zioła.  Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin

Gotowanie jest łatwe
Roladki z Bekonem w sosie Porzeczkowym 186

Składniki: na 4- 5 porcji 3 filety z piersi kurczaka 8-10 plasterków surowego boczku świeży tymianek 7-10 goździków miód pieprz olej rzepakowy 1 limonka ryż: 1 kubek ryżu 2 kubki wody kilka gałązek świeżej kolendry 1 jajko pęczek szczypiorku z dymką oliwa z oliwek sól pieprz słodki sos chili sos: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka octu(...)piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około 10- 15 minut, dokładamy pokrojoną w ćwiarteczki limonkę plasterki boczku rozcinamy na połówki ryż wsypujemy do wysokiej patelni, zalewamy wodą, solimy i dolewamy odrobinę oliwy

Luźna Kuchnia
Buchty z mięsem 159

pieczeni z tłuszczem • sól • pieprz • tymianek dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży(...)angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin  w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso  obsmażyć ze wszystkich stron przełożyć do naczynia  żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni zalać wodą dodać  1/2 kostki rosołowej ogórka w plastry i boczek  Dusić pod przykryciem aż zmięknie mięso i ładnie się zrumieni

W królestwie smaków Beaty
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 02.09.2016r. 134

podsumowanie błyskawicznych piatków .  Przepisów zebrało się dwanaście.  Arek  Fusilli z boczkiem i kozim serem     Marta Kurczak w sosie kurkowym     Iwona Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym     Diana  Kurczak curry z bananem     Justyna Marynata do kurczaka     Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora     Marzena  Owsianka

Magiczne Życie Marty
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 241

Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier

Mania Gotowania
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 118

mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Dno brytfanki do pieczenia wyłożyć boczkiem lub posmarować oliwą, poukładać na nim podsmażoną wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, a na wierzchu równomiernie rozłożyć cebulę i pomidory łącznie z pozostałością marynaty. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na ćwiartki, oprószyć koperkiem, rozmarynem, pieprzem i solą, dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawione

Kuchcik gotuje
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 171

potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy(...)używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc). Na 30 minut przed przygotowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Szykujemy pozostałe składniki. Umyte warzywa kroimy. Cebule w piórka, paprykę oraz por w paski, czosnek w plasterki i papryczki chilli w drobną kostkę. Boczek kroimy w cienkie plastry. W międzyczasie

mojewypiekiinietylko
Orientalny gulasz ze śliwką. 151

sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany kurczak z frytkami z batatów 184

Pyszne i zdrowe danie, które nasyci na długo, będzie dobrze smakowało i nie wejdzie w boczki - zestaw idealny! :)   Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych

Cooking Monster
Szaszłyki drobiowe po grecku 216

solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku.  Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec

Z miłości do słodkości