mieszam z przyprawami i czosnkiem. Mięso smaruję przygotowaną marynatą, odstawiam na noc do lodówki. Smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym. Mięso rewelacyjnie smakuje z młodą kapustą zasmażaną. Przepis znajdziecie tutaj: Kapusta zasmażana z boczkiem
JejKuchniasmak boczku! SKŁADNIKI: 1,2 kg. świeżego chudego boczku 3 łyżki oliwy lub oleju 12 goździków 4 nasiona kardamonu 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku w granulkach(lub dwa rozgniecione ząbki) WYKONANIE: przygotować marynatę: zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu, dodać oliwę, wymieszać
Kuchnia Beatywytopi się:) Kiełbaski:toruńska,biała,zawinięta w boczek,kaszanka i oczywiście moja ulubiona kiszka ziemniaczana:) Sałatka ze świeżych warzyw z bazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba
Wielki apetytNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni. Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano. Podajemy z pieczywem
R'n'G Kitchenfiletów z piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżybędzie też karkówka albo boczek. Nieco zapomnianą częścią jest biodrówka, a to bardzo smaczny i miękki kawałek mięsa, który tez idealnie nadaje się na pieczeń. O czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie. Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy
Kulinarne przygody Gatitymarynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec grillowania. Tak przygotowane szaszłyki możecie też zrobić w piekarniku. składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego 30 dag boczku surowego 1 cukinia 2 papryki
SMYKWKUCHNIDziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki(marynata), wysuszoną rybę posypujemy solą
Kuchnia Beatywarzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze bądź podwójne plastry. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki, ze skórką, żeby się nie porozpadała(...)pokroić ją w ćwierć plasterki. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w kwadraty. Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu
Karo in the Kitchenposypałam czarnuszką. Robisz marynatę oblewając olejem i mieszając wszystko razem i odstawiasz na jakieś 30 min. Potem wstawiasz do piekarnika i pieczesz aż skórka się dobrze przyrumieni i stanie się chrupka. Nie przesadzaj z czasem bo skórka stanie się zbyt twarda. Mój piekarnik niestety pali więc skórka jednak wyszła za twarda mimo, że przykryłam boczek (pogniecionym) papierem do pieczenia
Ukojenie PodniebieniaSezon grillowy trwa od wiosny do jesieni. Aby grill nie kojarzył się tylko z kiełbaską, boczkiem czy karkówką, trzeba go urozmaicić innymi daniami. Szaszłyki można zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najszybciej grillują się z kurczaka. Do tego dodatki warzywne, rozgrzany węgiel drzewny i gotowe. Składniki na 10 sztuk: • 4 małe(...)piersi z kurczaka • 10 pomidorków koktajlowych • 1 cukinia • 1 papryka zielona • 1 papryka czerwona • oliwa do posmarowania Marynata • 1/2 szklanki oliwy, u mnie Ellea • 4 łyżeczki ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Połączyć wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszając. • Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki ok. 2×2 cm i zamarynować
To co kochamboczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól ,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka 2 pomidorki przecięte na pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty
Viola cooks with passionDzika w UK nie jest łatwo ale, w końcu udało się. Składniki: 200g mięsa z Dzika 200 g mięsa z gęsi (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka(...)seler korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine) myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki
Viola cooks with passionobiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku czy karkówce. Badania udowadniają, że teorię miażdżycy z powodu nadmiaru cholesterolu wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety tańszych olejów roślinnych(...)człowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg • 2 cebule • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego • 5 liści laurowych • 1 łyżka soli Marynata • 3/4 szklanki soku jabłkowego • 3 łyżki miodu • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu Wykonanie: • Szynkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną
To co kochamgrillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka. składniki dla czterech osób(...)ładnych pieczarek 1-2 niewielkie cukinie 2 polędwiczki wieprzowe ( każda o wadze ok 500 g) 3-4 łyżki oliwy sól, czarny pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu ziołowego sól (ewentualnie gałązka rozmarynu i ząbek czosnku) sposób przygotowania Przygotowujemy składniki marynaty, mieszamy ocet jabłkowy
Miód i pieprz