użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa do boczku (od Rafex ) + sól 2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna
Di gotujeLato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was propozycję na grilla. Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej. Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do pojemnika
Smak mojego domukiedy można dostać mięso od znajomego hodowcy:-) Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu. Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu(...)miksera i zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę. Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu (góra, dół
Ze smakiem bez glutenuniesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą
Kuchnia ŁukaszaMieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenczosnku nie było. A może tylko mi nie powiedział, że wie? ;) w każdym razie powiedziałam Mu o tym jak już śladu po boczku nie było :) Składniki: Składniki na marynatę: 1 kg boczku 5 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 5 liści laurowych (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 3-4 łyżki soli 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (ew.maggi) Składniki na glazurę boczku(...)łyżeczka papryki słodkiej (Prymat) 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (Prymat) 1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi szczypta papryki ostrej (Prymat) Sposób przygotowania: Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą). Mięso dokładnie osuszamy papierowym
Kolorowy Przepisownikprzygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ). Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy
Ostra na Słodkobiałą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem(...)więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białą kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem(...)więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillujemy, grillujemy...Polędwiczki z grilla po raz pierwszy były naprawdę różowe i dopieczone! Były super smaczne polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki 6 plastrów boczku wędzonego MARYNATA: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ziarna jałowca 20 ziarenek pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu sól, 1 łyżka lubczyku suszonego, 1 łyżka majeranku WYKONANIE: polędwiczki kroimy na 2-3 cm. paski, składniki(...)marynaty dokładnie mieszamy. kawałki polędwicy lekko zbijamy nakłuwaczem, wkładamy do marynaty na dobę najlepiej, owijamy plastrami boczku, smażymy po 10 min, w centrum grilla(na dużym ogniu), następnie odkładamy na boki grilla, żeby mięso doszło i gotowe
Kuchnia BeatyRolada z cebulą i boczkiem to smażone mięso z indyka faszerowane podsmażoną cebulą, plastrami boczku oraz tymiankiem. Mięso jest dodatkowo polane słodką marynatą na bazie miodu i soku z pomarańczy. To moja propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 15 plastrów Składniki(...)solą. Na płat fileta ułożyć plastry boczku, następnie posypać tymiankiem. Odłożyć 1 łyżkę podsmażonej cebuli do małej miseczki (będzie ona potrzebna do marynaty). Resztę cebuli wyłożyć na boczek. Mięso zawinąć w rulon i związać nicią spożywczą. Roladę smażyć na oleju przez około 20 minut z każdej strony, następnie podlać
KuchniaWeDwoje.plbędzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii 1 łyżka(...)obierz czosnek. Jeśli nie masz gotowego romesco, przyrządź z przepisu pod wyżej podanym linkiem. Zmiksuj wszystkie składniki. Udka, które duże podziel na mniejsze porcje. Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej
codojedzeniaczerwonej papryki słodkiej, 1 łyzeczka soli, olej, 1 główka czosnku Wykonanie; Skórę umytego i wysuszonego boczku naciąć co 4 mm. wszystkie przyprawy zmieszać, dodać trochę oleju i natrzeć marynatą cały boczek. czosnek wycisnąć i równiez rozprowadzic na boczku. tak przygotowane mieso owinąć w folie aluminiową lub spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Boczek najlepiej piec w rekawie do pieczenia
Anioły w kuchninocy po pracy przygotowałam marynatę na boczek... Dzisiaj piekę...jutro przepis
Anioły w kuchnimiękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić i wymieszać z olejem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Marynatą z boczkiem polać kapustę, połączyć z startym jabłkiem, wymieszać z zieleniną i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchnia