boczek w marynacie - 321 przepisów

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej 181

łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem oraz solą i pieprzem. 2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 222

Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.  Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze

Kuchnia Łukasza
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 128

trochę rozdałam i namroziłam dla nas tyle, że wystarczyło na kilka dni. I po co to kupować w sklepie z konserwantami? :) Składniki: Składniki na marynatę: 1-1,5 kg szynki 1-1,5 kg boczku 7 liści laurowych (Prymat) 10 ziaren ziela angielskiego (Prymat) 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (Prymat) 4-5 łyżek soli 2 łyżki maggi/sosu sojowego kilka ząbków czosnku(...)Nacinamy na całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn

Kolorowy Przepisownik
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 649

parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek.  Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka :  http://youtu.be/8dPHktlYzVI

Przepisy i porady kulinarne
Boczek pieczony w rękawie 198

Oczywiście najlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta chilli - szczypta czarnego pieprzu - 4 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki(...)oleju rzepakowego - 1/4 szklanki wody Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę w prasce. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam. Boczek lekko nacinam u góry. Nacieram go marynatą i umieszczam w misce z resztą marynaty. Odkładam do lodówki, najlepiej na 24h lub chociaż na jedną noc. Tak przygotowany boczek przekładam razem z resztą płynnej marynaty

Kuchnia co dnia
Bekonowe roladki z kurczakiem 332

kolory na talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby )   100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku  marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa     Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam(...)sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut. W moim wydaniu

Mechanik w kuchni
Boczek z grilla 274

trwa sezon grillowy, dziś będzie rarytas który uwielbiamy czyli boczek w przepysznej marynacie. Składniki na marynatę do boczku: 6 łyżek o oleju rzepakowego  4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku pieprz biały mielony do smaku 1 łyżka(...)balsamiczny. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do płynnych składników.wsypujemy zioła czyli tymianek,oregano i zioła prowansalskie, mieszamy i doprawiamy na końcu pieprzem mielonym. Krok 2 Marynatą nacieramy boczek i wkładamy go do pojemnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia po południu lub w południe, smażymy na grillu z obu stron, najlepszy dobrze wysmażony

Różowa kuchnia
Boczek Chashu 206

Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu. Składniki: 1 kg surowego boczku 5 cm imbiru  3 szalotki(...)Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać. Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek.  Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 3 godziny, co 30 minut obracać boczek na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia

wyzwania kuchenne
Boczek pieczony – na zimno do kanapek 172

sklepie za ladą chłodniczą „uśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam. Składniki: 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby ) Marynata 100 ml oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczki soli morskiej 1 ½ vegety 4 łyżeczki majeranku ( czubate ) Wykonanie: Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu

Smaki Ewy
Szaszłyki z oliwkami 243

Składniki (na ok. 8 szaszłyków) do kupienia w Almie 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 bakłażana 3-4 łyżki czarnych oliwek 15 dkg boczku marynata: 1 cebula 1 łyżeczka … Czytaj dalej Szaszłyki z oliwkami

czarrna od kuchni
Boczek pieczony w ziołach 159

Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty  1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli  Sprawdzone przyprawy  www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę

Apetyczna babeczka
pieczony schab 180

plastrami wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej  stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól(...)sporej miski i dokładnie mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy na wyjętym z lodówki schabie. Całość  mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym

Miód i pieprz
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 210

potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło - olej(...)sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona   Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki

mojewypiekiinietylko
Chłopskie śniadanie 137

sanki z dziećmi. Proponuje wam na takie śniadanie swojski chleb, wypróbowany już z sukcesem przez niektórych z was. Znajdziecie go tutaj  oraz pieczony boczek. Boczek ważący około 700 gram zamarynowałam w gotowej marynacie - Chipotle Marinade, ale możecie(...)zamarynować go w swojej własnej ulubionej kombinacji. Boczek o wadze około 600-700 gram zamarynować i odstawić na 12 godzin do lodówki.    - do woreczka foliowego wlałam marynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Boczek z grilla 174

cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę – trochę pikanterii(...)wytapia, pozwala na odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry

Kulinarna Pokusa