Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki(...)cytryny 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość, dodać sok i dokładnie ubić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną
Gotujemy i jemyszklanki mleka cukier wanilinowy 200 g masła Napar: 1 czubata łyżeczka kawy 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 50 g masła 50 g cukru orzechy włoskie Pozostałe: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 opakowania galaretki agrestowej 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu(...)ucieramy z 1 kostką masła. Do przygotowania naparu musimy zaparzyć kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy po czym nasączamy nim biszkopty. Następnie przygotowujemy galaretkę. W tym celu do 1/2 szklanki wrzącej wody dodajemy 2 opakowania galaretki w proszku oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy po czym pozostawiamy do lekkiego stężenia
Blog kulinarny S9.PLdomu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 5 jajek 2 kostki dobrego masła 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)łyżki kakao Poncz: 1 szklanka wody 4-5 łyżeczek cukru aromat rumowy lub rum do smaku Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki). Formę
Fascynacje Aniprzyjęcia lub święta. To ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji i na pewno zachwycicie nim swoich gości. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt wyśmienity. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Na biszkopt: 6 jaj mała szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 płaskich łyżek cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy(...)pieczenia. Masę wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę, odrywamy od góry papier do pieczenia i zawijamy całość ostrożnie na kształt rolady. Jak przygotować masę makową do naszej rolady biszkoptowej? Mak wsypujemy do garnka
Słodkie okruszkiTort zrobiony w domu daje dużo satysfakcji, a do tego wiesz co jesz. Wydaje ci się to trudne? Nic bardziej mylnego. Podstawą jest udany biszkopt. Potem tylko kroisz, przekładasz i ozdabiasz. Wedle życzenia, smaku i koloru. Mam dla Was biszkopt, który na pewno wam się uda. Co nam trzeba? na biszkopt na tortownice 24cm. Szklanka – 250 ml. 8 jajek(...)pieczenia około 10cm dodatkowo powyżej blachy. Pieczemy na złoty kolor w ok 180 st. C . około 35-40 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku- zostawcie na jakieś 15 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ja następnie wyjmuję i 3 razy upuszczam go z wysokości około 30cm na blat-oby odpowietrzał. Kroimy
LatosiowydomWyśmienity biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą. składniki na tortownicę(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Na cieście układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut
Smakowite DaniaSzybkie ciasto. Niesłodkie = niezamulające 😀. Powstało pod wpływem puszki. Tak, puszki...ananasa 😃 na którego nie miałam innych pomysłów, więc tak zrodził się ten przepis. Składniki: biszkopt jasny blaszka o wymiarach 23x35 5 jajek 45 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 115 g mąki pszennej (¾ szklanki) 150 g cukru (¾ szklanki) szczypta soli krem: 3 szklanki mleka 3 żółtka ½ szklanki cukru(...)puszysta, wyłączamy mikser i dodajemy partiami mąki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 30-40 min - (najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka). Upieczony biszkopt rzucamy z blaszką z wysokości 30-40 cm, studzimy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do 1 szklanki pozostawionego mleka dodajemy żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną
Gotuj z AgnesGalaretkowiec jogurtowy z czereśniami na biszkoptach o delikatnym waniliowym smaku. Jak zrobić taki galaretkowiec możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. GALARETKOWIEC JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI SKŁADNIKI: jogurt lub serek z wiaderka waniliowy (1 kg.) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda (pół szkl.) czereśnie wydrylowane (500 g) biszkopty podłużne(...)waniliowy miksujemy na najniższych obrotach miksera i wlewamy do niego ostudzoną żelatynę. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę dzielimy na 2 części. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wlewamy połowę masy jogurtowej i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. Następnie wlewamy ostudzoną galaretkę pastelową i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. aby galaretka stężała. Na galaretkę
RITA food channelCiasta z owocami zawsze się cieszą dużym zainteresowaniem, a biszkopt i jabłka stanowią połączenie idealne. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu nie powinno sprawić kłopotu nawet dla laika w wypiekach. To ciasto z serii „zanim przyjdą goście, ciasto się upiecze”. Można je podać na stół już chwilę po wyjęciu z piekarnika. Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! Składniki na formę(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, grzanie góra – dół i pieczemy 45 – 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem. Przepis na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! znalazłam na blogu – Ostra na słodko . Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia. Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie puszyste i lekkie. Ilość
mojewypiekiinietylkoŚmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto(...)śmietanowiec z truskawkami: 3 galaretki różnokolorowe (dałam truskawkową, brzoskwiniową i agrestową) 1 kg śmietany 18% około 350 g truskawek 100 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny paczka okrągłych biszkoptów Przygotowanie Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne, kontynuujemy pracę
e-PrzepisyKulinarneLetni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na formę 18 cm: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej typ ok. 750) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju rzepakowego(...)ocet i olej. Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy biszkopt przez 30 min. Masa: Opakowanie mascarpone 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej + erytrol/ksylitol 4 łyżki mleka Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Miksujemy z mascarpone. Biszkopt dzielimy na pół
CzarnawisienkaPrzepyszny sernik na zimno, bardzo szybko się go przygotowuje zwłaszcza jeżeli biszkopt zastąpimy np. biszkopcikami tak jak np. w serniku Truskawkowe love 🍓 🍓 🍓 😍 😍 😍. w SKŁADNIKI ( tortownica 25 cm ) Biszkopt: 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa 1 kg sera 2 galaretki(...)truskawkowe lub wiśniowe 2,5 łyżki żelatyny 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru 150 g śmietanki 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
RAROSSAszczególne dni będzie zachwycać rodziny, najbliższych, przyjaciół. Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne brzoskwiniowe ciasto – nazwalam je Brzoskwiniowa Pszczółka! Lekki, cytrynowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i masą brzoskwiniową tworzy genialne połączenie! Niesamowitego uroku dodają mu male morele ozdobą przypominające pszczółki w ulu – taki mały szczegół, a sprawia, ze proste ciasto staje się(...)desery. Jest to walka z częstym problemem jakim jest niedożywienie dzieci w Polsce. KUPUJĄC -> POMAGASZ Dołącz i Ty! KLIKNIJ –> WIELKA MOC POMAGANIA SKŁADNIKI: ( blacha 24 x 28 ) BISZKOPT: *jajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy
Ostra na Słodkowykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu, i całość zalewamy krystaliczną galaretką o smaku cytrynowym. Dodatkowo do masy sernikowej możemy dodać skórkę cytrynową, wtedy otrzymamy lekko orzeźwiający(...)smak, który będzie współgrał z galaretką. Sernik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a otrzymujemy efektowny deser w sam raz na Wielkanoc 🥚 Składniki: ok. 300 g podłużnych biszkoptów 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki żelatyny 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru
Kuchnia MagdaLeny