biszkopt - 17572 przepisów (strona:296/1172)

Malinowa pianka 107

Składniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki z połowy zalecanej ilości wody. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Mocno schłodzone mleko skondensowane ubijamy mikserem na puszystą masę.  Dodajemy schłodzoną ale płynną galaretkę, miksujemy. Do masy dodajemy maliny i mieszamy(...)Całość wylewamy na biszkopty i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tortownicę wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Jeżeli maliny są mrożone, to po dodaniu do masy szybko zalewamy nią biszkopty. Mrożone owoce powodują że masa bardzo szybko tężeje. Deser w tym wypadku gotowy jest do podanie już po godzinie

Qchnia po prostu
ciasto z orzechową wkładką 160

składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej(...)samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 25 -30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 235

obiecałam, przedstawiam kolejny przepis z wykorzystaniem młodego jęczmienia. Trochę się obawiałam, czy wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D  Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest(...)nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy biszkopt, ale o ciekawym kolorze. Słodzony jak zwykle bez użycia cukru. Całość podzieliłam na 3 części, chociaż trudno dostrzec to na zdjęciu, bo do przełożenia jednego z blatów wykorzystałam konfiturę pomarańczową, by nie zniszczyć zielonego efektu :) Krem jest bardzo prosty, na bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka

FitKot
Biszkopt Idealny 161

formę o wymiarach 26 cm 7 jaj 1 szklanka cukru szklanka mąki pszennej  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Jeżeli chcesz otrzymać biszkopt ciemny dodaj 3 łyżki kakao. I Etap - jajka Starannie oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj na sztywną pianę następnie dodaj cukier i ubijaj do połączenia składników.   Żółtka wymieszaj(...)pieczenia i octem ( jak kogiel mogiel :) II etap - łączenie składników Masę białkową połącz z masą z żółtek i dodawaj powoli  przesiane mąki. ***  jeżeli  chcesz upiec ciemny biszkopt dodaj 3 łyżki kakao wraz z mąką. III etap - pieczenie Tortownicę wysmaruj masłem, Równomiernie wylej naszą powstałą masę w tortownicy Wstaw do rozgrzanego piekarnika  180 stopni na 25 minut

Wylizany Rondel
Ciasto pijak 274

lata temu robiła go moja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu(...)łyżki cukru 2 cukry wanilinowe 200 g masła ok 1/2 szkl. skórki pomarańczowej kandyzowanej 3/4 szkl. rodzynek (namoczonych w rumie) rum Dodatkowo: dżem porzeczkowy (najlepiej 100%) op. okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej 5-6 łyżek śmietanki 30 % Dzień wcześniej namaczamy rodzynki w rumie – zostawiamy je na całą noc. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy

Smaki Na Talerzu
Andruty biszkoptowo kokosowe 198

mleka kokosowego (400 ml) - ½ szklanki mleka 3,2% * - 250 g wiórków kokosowych - 250 g miękkiego masła - 3/4 szklanki mleka w proszku * - powidła węgierkowe (1 słoik 290 g) - 24 podłużne biszkopty * szklanka u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Zagotowujemy mleko kokosowe i zwykłe z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszając gotujemy do chwili, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)całej powierzchni (1 słoik musi wystarczyć na 3 „przełożenia”). Przykrywamy waflem, który również smarujemy powidłami. Kładziemy kolejny wafel, na który wykładamy 1/3 masy kokosowej. Na masę kładziemy podłużne biszkopty. Dwa rzędy będą całych, a w trzecim trzeba biszkopty dociąć (będą za długie). Na ułożone biszkopty wykładamy pozostałą masę kokosową. Po wyrównaniu powierzchni kładziemy kolejny wafel, wykładamy ostatnią porcję powideł, którą

mojewypiekiinietylko
Świąteczny Makowiec Śnieżny 890

ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy(...)łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania kolorowa posypka cukrowa Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać

Mała Cukierenka
Ciasto Ambasador Siostry Anastazji 1242

Rewelacyjne ciasto na puszystym biszkopcie z dwoma przepysznymi, aksamitnymi masami - jedna czekoladowa z dużą ilością bakali i całymi kawałkami czekolady - druga ananasowa. To niezwykłe połączenie czekolady, bakalii oraz ananasa tworzy niesamowity smak - niezwykłe i wyjątkowo smaczne ciasto idealne na niema l każdą okazję . Ambasador Siostry Anastazji - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)puszki Polewa czekoladowa: 80 g mlecznej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki  ok. 50 g orzechów włoskich do posypania wierzchu Ambasador Siostry Anastazji - Składniki:   Biszkopt: Blaszkę wykładamy pergaminem (ok. 20 x 28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy

Słodka Strona
Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie 173

Przepyszne ciasto z delikatną pianką z mango i odrobiną soku z limonki, kremem budyniowym i puszystym biszkoptem, który zawsze wychodzi. Polecam na jesienną chandrę gdy za oknem szaro i buro… Pycha! Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)pszennej Pianka z mango: 600 g śmietany kremówki 30% 3 małe mango 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 limonki 5 łyżeczek żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Oryginalny smak
ciasto ze słonecznikiem 276

składniki na biszkopt jasny: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 5 jajek (oddzielone żółtka od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 5 jajek (oddzielone żółta od białek) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt z masą krówkową i galaretką 334

jutro, kiedy chcecie, zwłaszcza, że dziś zapowiada się piękna pogoda. U mnie placek już zagościł na stole, a zaraz idę bawić się z wnukami :D Pozdrawiam i słonecznej soboty :) Biszkopt z masą krówkową i galaretką BISZKOPT: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA KRÓWKOWA masa krówkowa z puszki 1 kostka margaryny DODATKOWO(...)masa karpatkowa w 5 minut 5-6 paczek herbatników 2 opakowania galaretki truskawkowe BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i żółtka. Łyżka wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Upiec biszkopt w 180 st. przez ok. 25 minut.  MASA KRÓWKOWA: margarynę utrzeć i dodać do niej masę z puszki. Wyłożyć na biszkopta. Przełożyć herbatnikami maczanymi w soku malinowym (lub innym

Gotuję Testuję
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 163

łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//-  -//-  Masa makowa masa makowa  HELIO 2 jabłka 3 jajka garść żurawiny Oraz  paczka okrągłych biszkoptów 3 kostki gorzkiej czekolady łyżka soku z pomarańczy łyżka oleju Wiecie że jestem wygodnicka i lubię chadzać na skróty, a więc spód dużej blachy wykładamy papierem do pieczenie(...)ciasno rozkładamy okrągłe biszkopty. Taki spód ma jeszcze jedną zaletę poza czasem, zawsze daje gwarancję że się uda,  że nic nie upada . Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,  dodajemy do masy makowej razem z żurawiną..Białka oddzielamy od żółtek,  te drugie dajemy wprost do masy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą

Dieta moja pasja
Kolorowy biszkopt idealny 254

Pamiętasz przepis na biszkopt podstawowy? Idealny biszkopt w ostatnich dniach podbija szturmem liczbę wejść dzięki wyróżnieniu go przez KatalogSmaków na ich stronie na FB KatalogSnaków.pl jak i na stronie Proste przepisy, o których nie miałeś pojęcia . Jego odmienną alternatywą jest Biszkopt kakaowy , a poniżej przedstawiam jego wersję z dodatkiem barwników dla dodatkowego urozmaicenia naszych wypieków. Składniki: 5 jajek(...)przygotowanej tortownicy. Nagrzej piekarnik do temperatury 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny). Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili

Kulinarna (nie)codzienność
Tiramisu a’la rafaello 13614

bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała całości fajnego(...)wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wiórki kokosowe przekładamy na suchą patelnię i podprażamy, mieszając od czasu do czasu żeby

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania