Biszkopt z kawową masą serową i kawową pianką to ciasto w sam raz dla fanów kawowych smaków. Kawy do ciasta wykorzystujemy dwa rodzaje, mieloną do masy serowej, oraz rozpuszczalną do masy śmietankowej. Wierzch można dowolnie udekorować, ja zdecydowałam się na tartą czekoladę. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka(...)połączenia (uwaga, jeśli kawa zbije się w grudki warto przetrzeć ją przez sito). Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na około 5 godzin . Biszkopt: Jajka ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 6 minut. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz ciemnym kakao, dodajemy do masy jajecznej
Smaki Na Talerzupodać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jest to również doskonały deser po obiedzie lub podwieczorek. Składa się z orzechowego biszkoptu, musu jabłkowego i cytrynowej pianki z bitej śmietany. Po prostu niebo w gębie! Składniki na jabłecznik orzechowy: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów(...)śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta, garść orzechów włoskich do posypania Przygotowanie Biszkopt kokosowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania
e-PrzepisyKulinarneCiasto kokosowo-jabłkowe to przepyszny, domowy wypiek, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest doskonałym sposobem na urozmaicenie rodzinnych spotkań czy przyjęć. Składa się z biszkoptu kokosowego, musu jabłkowego i delikatnej, jogurtowej pianki cytrynowej. Takie połączenie nigdy nie zawodzi i zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem. Składniki na ciasto kokosowo-jabłkowe: Biszkopt kokosowy: 6 jajek rozmiar(...)wody 400 ml jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: łyżka wiórków kokosowych do posypania, sok z połówki cytryny wymieszany z 1/3 szklanki wody do nasączenia ciasta Przygotowanie Biszkopt kokosowy Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbij do miski i ubijaj na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec
e-PrzepisyKulinarneCiasto kakaowe z alkoholem Dziś leniwe ciasto brzdąc z adwokatem, pyszne warstwowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Lato to trendy w Google kiedy się szuka ciasto z owocami, szybkie ciasto lub ciasto dla leniwych. Brzdąc z adwokatem to kolejny mój wynalazek, jakiego jeszcze nie ma w internecie. Nie wiem jak w światowym, ale w polskim nie. Dlatego czuję się(...)pionier, wynalazca, siła twórcza. 😁 Ciasto z alkoholem bez pieczenia Ciasto jest pyszne, ciemna masa kakaowa i jasna, żółta z ajerkoniakiem, doskonale się uzupełniają. Biszkopty i herbatniki znakomicie przechodzą smakami, które tworzą super połączenia. Jak zrobić brzdąca w wersji dla dorosłych? Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto brzdąc z adwokatem przepis biszkopty długie 440 g herbatniki jasne
Dieta moja pasjaGorąco więc sernik na zimno na deser jest w sam raz tym bardziej, że w lodówce czeka wiaderko sera. Zrobiłam przegląd produktów. Znalazły się resztki biszkoptów po tiramisu, kilka galaretek, trochę borówek, kubeczek śmietanki. Zerwałam też bardzo dojrzałe jeżyny. Monia pobawiła się warstwami i wyszedł taki cudaczek. Pełniutka blaszka pyszności :) składniki: masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie(...)gorącej wody oraz ok 300 g jeżyn ok 200 g borówek amerykańskich 2 galaretki przezroczyste (moje o smaku owocowym) 800 ml gorącej wody ok 170 g podłużnych biszkoptów na wierzch 300 ml śmietanki 1 galaretka o smaku frugo (smak owocowy, pomarańczowy kolor) 250 ml gorącej wody 3-4 kostki ciemnej czekolady (miałam mleczną) Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze
Monia miesza i gotujecałoroczne. W zasadzie to sprawdzi się na każdą okazję, nawet na Święta. Jest przepyszne i jestem pewna, że posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Na ciasto składa się cienki, jasny biszkopt, śmietanowo-jogurtowa pianka, usztywniona galaretką, oraz warstwa mango, również z dodatkiem galaretki. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie, piankowe. Słodkie, ale nie przesłodzone. Koniecznie spróbujcie Biszkopt: 4 jajka 100 g cukru drobnego(...)śmietany kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 2 op. galaretki cytrynowej Mus brzoskwiniowy: 1 puszka gęstej polpy/przecieru z mango (np marki Vitasia) 2 op. galaretki krystalicznej lub cytrynowej Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej, chwilę miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Ciasto
Smaki Na TalerzuCiasto z wiśniami to deser, który nie tylko cieszy oko, ale również zachwyca swoim smakiem. Kakaowy biszkopt, masa serowa i orzeźwiające wiśnie zatopione w galaretce to kompozycja, obok której nie da się przejść obojętnie. Przepis na ciasto z wiśniami jest dość prosty, dlatego myślę, że każdy jest w stanie podołać wyzwaniu, jakim jest jego zrobienie. Jeśli szukasz pomysłu na prosty(...)smaczny wypiek na imprezę, urodziny czy do popołudniowej kawy, ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalnym smakołykiem, że sprawdzi się na każdą okazję. CIASTO Z WIŚNIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 80 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżki kakao 80 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 250 g twarogu
Alle Dobre!Ciasto Aloha! to przepyszny i bardzo ładnie prezentujący się wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Składa się z biszkoptu kakaowego (możecie zastąpić go herbatnikami, będzie wtedy ciasto bez pieczenia), budyniu kokosowego, galaretki z ananasem i kremu z bitą śmietaną. Całość prezentuje się bardzo okazale. Ciasto jest dość lekkie, orzeźwiające i niezbyt słodkie. W pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom(...)egzotycznych smaków. Składniki na Ciasto Aloha!: Biszkopt: 3 jajka rozmiar L 60 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 55 g cukru (3 łyżki) 20 g kakao (2 łyżki) pół łyżeczki proszku do pieczenia Budyń kokosowy: 1 l mleka 2% 200 g masła 100 g cukru 80 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki) 30 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarneBardzo proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretką. Przekładane puszystym biszkoptem i kremem śmietankowym o bardzo lekkiej i delikatnej konsystencji. Co więcej, ciasto z borówkami i galaretką bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuję się na stole. Przepyszne ciasto z letnimi owocami, które doskonale sprawdzi się na różne okazje — od spotkania z przyjaciółmi, po rodzinne uroczystości. CIASTO Z BORÓWKAMI(...)GALARETKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 140 g mąki pszennej 130 g cukru 4 jajka szczypta soli Warstwa I 400 g jogurtu truskawkowego 450 g serka homogenizowanego truskawkowego 1 łyżka żelatyny 60 ml wody Warstwa II 500 ml śmietanki kremówki 30% 450 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 60 ml wody Dodatkowo 2 galaretki porzeczkowe
Alle Dobre!zachwyci twoich domowników i gości. Jest leciutkie, piankowe, nie za słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Świetnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Składa się z puszystego kokosowego biszkoptu, pianki na bazie bitej śmietany i jogurtu oraz galaretki z wiśniami. Całość tworzy kompozycję, od której ciężko się oderwać, dopóki nie zniknie ostatni kawałek. Składniki na ciasto Lady Makbet: Biszkopt(...)wody (szklanka) 750 g wiśni (świeże lub mrożone) Poncz: 4 łyżki soku z cytryny, 1/3 szklanki wody Na wierzch: tabliczka białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Biszkopt Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem. Jajka wbij do miski i ubijaj
e-PrzepisyKulinarnezjeść go więcej niż powinnam. A kusiło, wierzcie mi, kusiło Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy to bardzo smaczne ciasto. Idealne na różne okazje i święta. Przygotowałam je na moim ulubionym biszkopcie, z ulubioną masą budyniową. Ale to właśnie masa czekoladowo-herbatnikowa, jako nowość w mojej kuchni, cieszyła najbardziej Smak i konsystencja 10/10 Inspirację znalazłam na kanale YT Smaki Katriny. Zastanawiam się(...)jakby smakowało, gdyby część herbatników w masie zastąpić mielonymi orzechami. Moje dziecko stwierdziło, że od teraz to jego ulubione ciasto i mam już zamówienia na powtórki. Szklanka = 250 ml Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki oleju Masa czekoladowo-herbatnikowa 2 i 1/2 – 3 szkl
Smaki Na Talerzuśmietanowa: 330 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki krystalicznej Dodatkowo: 2 op. galaretki poziomkowej 1 op. Ptasiego Mleczka (ja zrobiłam 3 rzędy i wykorzystałam 1/2 opakowania) 1 op. okrągłych biszkoptów Blaszkę 21×28 cm wykładamy papierem od pieczenia. Na spodzie rozkładamy biszkopty. Dwa opakowania galaretki poziomkowej rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę(...)całkiem na sztywno, dodajemy twaróg (najlepiej w temperaturze pokojowej), miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną galaretkę, miksujemy do połączenia. Część masy (około 1/3) wykładamy na biszkopty w blaszce, wyrównujemy. Rozkładamy ptasie mleczko jedno za drugim w kilku rzędach w taki sposób, aby wcisnąć je w masę dłuższą krawędzią. Przykrywamy je pozostałą masą serową. Odstawiamy do lodówki
Smaki Na Talerzuznów na blogu będą królowały moje ciasta . Dziś przygotowała dla Was ciasto kokosowe – rafaello z likierem kokosowym i fantastycznym kremem mascarpone. To ciasto to niezwykłe połączenie mięciutkiego jasnego biszkoptu nasączonego obficie likierem kokosowym z aksamitnym kremem z mascarpone. Obiecuje przyjemność przy każdym kęsie. Jest to idealna propozycja na przyjęcie karnawałowe. SKŁADNIKI: (25×40 cm) BISZKOPT: * jajko(...)cukier puder – 6 łyżek * kokos – 3/4 szkl POLEWA: * czekolada – 170 g * śmietanka 30% – 200 mL SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PONCZ: Likier i wodę łączymy BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po dodaniu całego cukru miksujemy ok. 10 minut. Wlewamy po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę z budyniem, delikatnie mieszamy. Wlewamy na blachę wyłożoną
Ostra na Słodkoniewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy. Składniki na biszkopt (średnica 18 cm): 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną(...)mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę
Słodki sentyment