biszkopt - 18139 przepisów (strona:293/1210)

Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 489

opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę jak i uzupełnienie. Bardzo udany(...)wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego Kawowa galaretka: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 szkl

Smaki Na Talerzu
Tort piernikowy (Torta alle spezie) 192

precisare che la ricetta per i biscotti è stata condivisa sul blog qualche giorno fa. Ovviamente le possibili decorazioni sono infinite, tutto dipenderà dalle Vostre preferenze. SKŁ ADNIKI Biszkopt * 470 g m ą ki pszennej  150 g cukru brązowego 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków w proszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli  * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny by ć  w temperaturze pokojowej Krem 300 g mascarpone 300 g serka typu philadelphia 200 g mas ł a 150 g cukru pudru 1  łyżeczka  cynamonu

La grande e la piccola cuoca
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 205

przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe. Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 200 g masy(...)marcepanowej 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone Dodatkowo: konfitura z żurawiny świeża żurawina kostka gorzkiej czekolady inne dekoracje Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem

Kuchnia MagdaLeny
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 205

przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe. Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 200 g masy(...)marcepanowej 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone Dodatkowo: konfitura z żurawiny świeża żurawina kostka gorzkiej czekolady inne dekoracje Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem

Kuchnia MagdaLeny
sernik z buźką 3831

Tego sernika specjalnie zachwalać nie trzeba ale gdyby kogoś nie zachęcił wygląd to lekkość i aksamitność już musi. Zamiast spodu użyłam biszkoptów przełożonych powidłami, które dały efekt przez moje dzieciaki nazwany "sernikiem z buźką".  Mimo, że masa serowa była klasycznie pieczona a górna warstwa była na zimno to całość była bardzo lekka, konsystencją przypominała ptasie mleczko.  *foremka(...)opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju na piankę: 200 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego (z kartonika, takie do kawki) 1 opakowanie galaretki rubinowej dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 4 łyżki powideł  galaretka rubinowa Biszkopty smarować powidłami i sklejać po dwa. Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tiramisu dla dzieci – bez kawy, alkoholu i surowych jajek 149

minut i jest gotowe. Z tym, że potem należy odczekać kilka godzin, aby stężało w lodówce. Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki. https://youtu.be/VyCrzmOe67U Składniki na tiramisu dla dzieci: 0,5 kg sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 200 g biszkoptów podłużnych 100 g cukru (pół szklanki(...)ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując na wolnych obrotach. Kawę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy do niej olejek migdałowy i mieszamy. W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm ) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z kremem rabarbarowym 160

wszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie jest kwaśny. Nie wierzycie? Spróbujcie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 2 płaskie(...)budyń waniliowy (60 g) z cukrem, 4 łyżki cukru, 3 żółtka, 250 g miękkiego masła Co potrzeba na warstwę kokosową: 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 100 g kokosu Biszkopt pieczemy według  TEGO  przepisu, a kiedy wystygnie, przekrajamy go na dwie części. Robimy krem rabarbarowy: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 1 - 1,5 cm, dajemy do rondelka

Bułka z Chlebem
Słodka Delicja 545

napiszę, że to ciasto przygotujecie błyskawicznie, bo jednak na przygotowanie poszczególnych warstw trzeba poświęcić troszkę czasu. Nie jest jednak mocno skomplikowane i każdy, komu nie jest obce przygotowanie biszkoptu czy masy budyniowej, na pewno sobie z nim poradzi. Smak ciasta jest bardzo dobry. Jest delikatne i jak w nazwie – słodkie. Biszkopt: 7-8 jajek 1 szkl. drobnego cukru(...)proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie wszystkich składników. Nasączamy oba blaty. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem do garnka i dusimy

Smaki Na Talerzu
Keto ciasto limonkowe (Paleo, LowCarb) 243

ciasto limonkowe z kokosem to taki lekki, niepozorny i niezbyt wymagający wypiek, który jednak znika tak szybko, że się nie spostrzeżecie a na talerzu zostają same okruszki… Spód to biszkopt kokosowy, a krem to zblendowane awokado z mlekiem kokosowym , sokiem z limonki oraz jogurtem kokosowym. Wszystko zagęszczone żelatyną (można zastąpić agarem w wersji wegetariańskiej). I chociaż to keto ciasto limonkowe(...)Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej. Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce , torcik Porcje 10 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Biszkopt kokosowy

Modern Cave Girl
Szarlotka z bitą śmietaną 228

naczyniu Thermomix i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Wlać do masy jabłkowej. Masę przekładamy do naczynia i czekamy jak zacznie nam tężeć. Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy. W zależności od wysokości przecinamy na pół. Jeżeli wyszedł nam niski biszkopt to zostawiamy obcinamy tylko delikatnie wierzchnia warstwę. Biszkopt ponownie dajemy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy

Themo przepisy
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 122

Tort pomarańczowo-cytrynowy Biszkopt pomarańczowy (mała tortownica) 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki(...)cytryny 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć lub ubić mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość, dodać sok i dokładnie ubić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną

Gotujemy i jemy
Oczy carycy 183

szklanki mleka cukier wanilinowy 200 g masła Napar: 1 czubata łyżeczka kawy 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 50 g masła 50 g cukru orzechy włoskie Pozostałe: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 opakowania galaretki agrestowej 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Najpierw pieczemy pierwszy spód. Ubijamy białko z 6 jajek oraz 1 i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu(...)ucieramy z 1 kostką masła. Do przygotowania naparu musimy zaparzyć kawę z 1 czubatej łyżki kawy, 1 łyżeczki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Napar studzimy po czym nasączamy nim biszkopty. Następnie przygotowujemy galaretkę. W tym celu do 1/2 szklanki wrzącej wody dodajemy 2 opakowania galaretki w proszku oraz 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy po czym pozostawiamy do lekkiego stężenia

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto tortowe 176

domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 5 jajek 2 kostki dobrego masła 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)łyżki kakao Poncz: 1 szklanka wody 4-5 łyżeczek cukru aromat rumowy lub rum do smaku Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaśnego Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki). Formę

Fascynacje Ani