biszkopt - 17572 przepisów (strona:293/1172)

Ekspresowy deser kremowo-bananowy 97

Składniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych “kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu(...)Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń. 4) Kawę rozpuścić w 125 ml gorącej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną

Fitsweet.me
Domowe biszkopty 142

Domowe biszkopty idealnie sprawdzą się nie tylko dla najmłodszych łasuchów, ale również jako baza do deserów, czy też smaczny dodatek do kawy. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć(...)ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Piec na środkowej półce piekarnika około 15-20 minut, aż biszkopty się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć na kratkę do ostudzenia

Passions hobbies life
Biszkopt przekładany masą makową (ekspresowy i wilgotny makowiec) 138

Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie!   (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250g margaryny 1 puszka masy makowej (u mnie Helio 850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) bakalie (dodałam suszone owoce Helio ) aromat (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki

Di gotuje
Ciasto “Wiśnia z makiem” 349

makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa(...)serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej, ostudzonej kawy + 2 łyżki likieru Amaretto -50 g gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotowanie --> Ciasto makowe: --> Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej. --> Mak zalać wrzątkiem

Marta Gotuje
Biszkopt z kremem mascarpone 188

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy z kremem sernikowym. Prosty i szybki w przygotowaniu. Na wierzch ciasta zamiast kakao można przygotować polewę czekoladową. Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego(...)łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) ziarenka z połowy laski wanilii 3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu  łyżka kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Mąkę przesiać ze skrobią i kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać ksylitol lub cukier, na końcu stopniowo dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodać przesiane suche

Ze smakiem i z pasją
Przekładaniec z malinami 524

Ciasto trochę pracowite,  ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić  dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka  500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt:   Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się

Malinowo w kuchni
Serowe cappucino bez pieczenia 334

wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml mleka kakao Sposób przygotowania: Kawę(...)przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy. Układamy w kolejności: biszkopty moczone w kawie - połowa masy - biszkopty moczone w kawie - połowa masy - biszkopty moczone w kawie. Wstawiamy do lodówki aż masa stanie. Po zastygnięciu posypujemy kakaem. Bardzo mi będzie miło jeżeli

Cukiernia Pychotki
Ciasto snickers 196

Chciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła orzechowego Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki

Oryginalny smak
Serniczek na biszkopcie owsianym 183

Delikatny sernik na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym,  że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej 3/4 szkl(...)serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.  Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony biszkopt owsiany. Torcik : Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka. Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin. Smacznego

Różne smaki w kuchni
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 667

Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Będąc na LCHF wcale nie musimy rezygnować z tego smakołyku. Wystarczy przygotować odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki(...)gęsty i puszysty.   Po wystudzeniu ciasta podzielić je na 2 lub 3 części w zależności od tego jak bardzo wyrośnie. Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny

Ola la LCHF
Deser Rajska Chmurka 122

Szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny(...)wyciskamy z niej sok. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy. Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 237

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami. 3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. 4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 155

Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru pudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru). Biszkopt : Ubić pianę na sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół

Różne smaki w kuchni
Milka 994

się nic specjalnego, ale moim domownikom bardzo posmakowało. Przepis znalazłam kiedyś w sieci, nie podam źródła, bo spisałam go sobie wtedy na karteczkę i wetknęłam do segregatora z przepisami. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki ciepłej wody Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną(...)mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy. Masa: 700 ml mleka 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 90 g białej czekolad

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z masą serową, bezą i owocami 135

się.Jest gotowa. Gdyby jeszcze nie była gotowa zwiększcie temperaturę do 180 i piec jeszcze chwilkę do uzyskania sztywnej masy. Wyjąć bezę z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już są białka sztywne to powoli wsypywać cukier, ciągle mieszać. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez(...)sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Wymieszać już delikatnie łyżką. Pieczenie biszkoptu – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 25-30 minut. Ostudzić. Masa twarogowa – żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać. Musi

Kuchnia Pokoleń