biszkopt - 18068 przepisów (strona:292/1205)

CIASTO JAJKO SADZONE 139

Ciasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny   DODATKOWO Puszka(...)moreli 2 galaretki krystaliczne     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół.   Biszkopt   Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać

RAROSSA
BISZKOPT SZPINAKOWY 232

Biszkopt szpinakowy ma naturalny,  intensywnie zielony kolor, jest puszysty i nieco bardziej wilgotny niż tradycyjny biszkopt bez warzywnego dodatku. Świetny do przełożenia różnego rodzaju kremami. Bardzo ładnie prezentuje się na paterze, szczególnie po przekrojeniu.  Smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki oraz dokładnym oddzieleniu białek od żółtek. Tak jak przy pieczeniu(...)uniwersalnego biszkoptu, tak i tu ważnym etapem jest długie ubijanie białek z cukrem  W większej tortownicy ciasto upiecze się szybciej i prawdopodobnie da się przekroić tylko na dwa blaty.  ______________________________________________________________   SKŁADNIKI / tortownica 22 cm 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki oliwy/oleju 6 jaj (M) 200 g (1 szklanka) cukru  200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej

cool and minty
Bajka czekoladowa 162

szklanki kwaśnej śmietany 18% Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Warstwa biszkoptowa: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie można także dodać 1-2 łyżki alkoholu Dodatkowo: ok 12 sztuk kakaowych herbatników 1 opakowanie kwaśnej śmietany(...)miksując. Na koniec po łyżeczce dodajemy wystudzoną żelatynę *** *** 1/3 kremu wykładamy na wystudzone ciasto *** *** W małej miseczce mieszamy wodę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z alkoholem. Biszkopty kolejno zamaczamy na krótko w miseczce *** *** Namoczone biszkopty układamy w rzędach na kremie jeden nachodzący końcówką na drugi, wciskając je delikatnie w krem *** *** Na biszkopty wykładamy pozostały krem, wyrównujemy

Blog z Apetytem
UNIWERSALNY BISZKOPT DO TORTU + FILMIK 92

Dzisiaj przepis na biszkopt z którego wychodzą 3 blaty. Smaczny, puszysty idealny do przełożenia różnymi masami. Upiekłam go w tortownicy o 24 cm.  SKŁADNIKI  7 jajek klasa " M" + szczypta soli 3/4 szklanki cukru  1/2 szklanka oleju  1 szklanka mąki tortowej (150 g ) 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier i po chwili wlewamy żółtka. Następnie dalej ubijając wlewamy olej.  Do ciasta należy wsypać sitkiem mąki z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką  Ciasto na biszkopt jest bardzo puszyste, wylewamy je na naoliwioną tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy biszkopt 35 minut w temperaturze 180 - 175 % C, funkcja termoobieg.  Biszkopt po ostudzeniu przecinamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Góra Lodowa z orzechową wkładką 127

Góra lodowa z orzechową wkładką jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych wypieków. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a jednocześnie cieszy oczy. Dodatek orzechów z pewnością wzbogaca całość, dodając element chrupkości. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Masa budyniowa: 2 szkl. mleka (500ml) 200 g masła 2/3 szkl. cukru 5 żółtek 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej(...)wody 3 łyżki soku z cytryny Polewa: 2 szkl. mleka w proszku + 1 łyżka 200 g masła 100 g cukru 1/2 szkl. wody 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 op. biszkoptów Petitki Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Wylewamy

Smaki Na Talerzu
BISZKOPT Z KREMEM I GALARETKĄ 133

Klasyczny biszkopt z kremem budyniowym i galaretką a do tego owoce :) o tej porze roku to raczej mrożone :). SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka  3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 900 ml mleka 1/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła dodatkowo owoce 2 galaretki  WYKONANIE(...)Składniki na biszkopt przygotowujemy wcześniej żeby miały temperaturę pokojową.Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.Odstawiamy.Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę,dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia ubijamy przez chwilę mikserem. Nastepnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łopatką lub szpatułką do połączenia się składników.Blaszkę smarujemy tłuszczem

Mała w garnku miesza
Tiramisu z jagodami 100

kury oraz pudru z cukru trzcinowego, który nadał temu deserowi karmelowego posmaku. Udostępnij Tiramisu z jagodami – składniki 500 g mascarpone 5 żółtek z jajek wielkości L 200 g biszkoptów do tiramisu (savoiardi) 6 czubatych łyżek cukru trzcinowego 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) 300 ml mocnej kawy (wystudzonej) 2 łyżki amaretto kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukier trzcinowy zmielić(...)miksera wlać żółtka, wsypać zmielony cukier trzcinowy, utrzeć na puszystą kremową masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Kawę wymieszać z amaretto, zanurzać w niej z obu stron biszkopty – tylko na chwilę, aby się zwilżyły, ale nie rozmokły. Biszkopty układać w pucharkach, na nie wyłożyć porcję mascarpone, posypać jagodami oraz kakao, ponownie ułożyć warstwę biszkoptów, serka mascarpone, jagód

niecodziennikpary
Puszysty sernik na biszkoptach 118

Bardzo prosty przepis na delikatny i puszysty sernik na biszkoptach. Zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Czas przygotowania:   2.5 godziny Ilość porcji:  4-6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1kg sera twarogowego (mój ulubiony Wieluń) 250 g mascarpone 6 jajek rozm. ,,M” 200 g masła 100 g cukru 32 g cukru waniliowego(...)budynie waniliowe bez cukru skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 opak. biszkoptów cukier puder do posypania 1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. 2. W drugim naczyniu ucieramy ręcznie lub mikserem masło (temperatura pokojowa) z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodajemy budyń waniliowy i skórkę z cytryny, cały

karolgotuje
Lodowiec 123

łyżki proszku budyniowego o smaku śmietanowym (bez cukru) 1 łyżka kakao 2 łyżki żelatyny 3 galaretki czerwone (użyłam truskawkowych) 2 galaretki zielone (u mnie agrestowe) ok 200 g okrągłych biszkoptów Dodatkowo: masło do wysmarowania tortownicy Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy proszek budyniowy i krótko miksujemy. Mleko zagotowujemy. Do gotującego dodajemy utarte żółtka, mieszając gotujemy do momentu aż masa(...)wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Krótko miksujemy do połączenia składników. 1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (posłuży do moczenia biszkoptów). Studzimy. Pozostałe galaretki również rozpuszczamy (po 2 na 1 l wody), studzimy. Tortownicę o średnicy 26-28cm smarujemy masłem. Biszkopty moczymy w rozpuszczonej galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy

Fascynacje Ani
Tiramisu z malinami makiem i herbatą matcha 121

Malinowe tiramisu, włoski deser w owocowej wersji Tradycyjne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw z kremu z mascarpone i biszkoptów nasączonych kawą, całość oprószona jest obficie kakao, uwielbiam. Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze. Przy(...)maku 2 łyżeczki herbaty matcha plus łyżeczka do oprószenia saszetka herbaty malinowej 100 ml wrzątku 1 łyżka soku/syropu malinowego 20 ml nalewki malinowej lub innego alkoholu (opcjonalnie) 100 g biszkoptów typu Ladyfingers Wykonanie Żółtka ucieramy z cukrem na parze, czyli w misce umieszonej w garnku z lekko gotującą się wodą. Woda nie powinna dotykać dna miski. Ucieramy do momentu uzyskania

Tajemnice Smaku
Tort bananowy 113

u0107 na \u015brednich obrotach.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, proszek do pieczenia i kakao. Ca\u0142o\u015b\u0107 wymiesza\u0107 delikatnie.\r","Piec 30 minut w 180st.\r","Biszkopt wystudzi\u0107 i przeci\u0105\u0107 na dwa blaty.\r","Przygotowa\u0107 poncz: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Spodni(...)razem wymiesza\u0107.\r","Krem rozprowadzi\u0107 po wierzchu tortu.\r","Tort sch\u0142adza\u0107 w lod\u00f3wce przez kilka godzin przed podaniem."],"recipeYield":"du\u017ca tortownica","keywords":"banany,biszkopt,galaretka,masa \u015bmietanowa,tort"} Drukuj Tort bananowy Porcje: duża tortownica Składniki: 6 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Bardzo Gruby Smok
Keto tort malinowy – urodzinowy :) (Paleo, LowCarb) 364

mamy sezon, a dwa, że jestem wielką fanką tego owocu . Pozostałe aspekty urodzinowego wypieku do dzisiaj stanowiły jednak wielką niewiadomą. Nie mogłam się zdecydować czy lepiej zrobić biszkopt jasny czy ciemny. I czy dodać jakiś element smakowy czy też postawić li tylko na maliny … No ciągle jakieś dylematy. Keto tort z malinami i białą czekoladą Kolejny udany keto wypiek – przypadek(...)Urodziny też mogą być keto! Dowodem na to jest ten wspaniały keto tort malinowy z białą czekoladą. Pyszny i piękny zarazem. Komu kawałek? Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , ciasto z owocami , czekolada , jajka , jogurt , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt 4 jajka 4 łyżki

Modern Cave Girl
CIASTO Z MALINOWĄ ŻELKĄ – idealne ciacho na zakończenie lata! 116

galaretka malinowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 500 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder – 4-5 łyżek * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO: * biszkopty okrągłe – ok. 250 g * galaretka malinowa -1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GALARETKA MALINOWA: Maliny gotujemy z cukrem i wodą. Do gotujących dodajemy jedną galaretkę malinową, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia. CIASTO: Na tortownicę(...)wykładamy biszkopty na sód. PIANKA: Zimną śmietanę miksujemy razem z zimnym mascarpone ( w tym samym czasie ) , dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy na 5 minut, a następnie podgrzewamy uważając, by nie przegrzać. Dodajemy do niej odrobinę śmietanowej masy ( by zahartować ), a następnie wlewamy do całości. CAŁOŚĆ: Połowę wyciągamy na ułożone biszkopty, wygładzamy. Wyciągamy lekko zgęstniałą masę malinową

Ostra na Słodko
Tort „Winter is coming” 88

tron”. Fani będą jednak dodatkowo zachwyceni oczywistym nawiązaniem. Tort nie tylko ładnie wygląda, ale też jest pyszny. Trzeba się nad nim trochę napracować, ale jest warto. Udany biszkopt daje ciastu lekką bazę. Owoce i galaretka dodają kwaskowości. Natomiast masy śmietanowe dodają słodyczy. Zwieńczeniem jest czekoladowy wilkor Stark’ów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)u0107 na \u015brednich obrotach.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, proszek do pieczenia i kakao. Ca\u0142o\u015b\u0107 wymiesza\u0107 delikatnie.\r","Piec 30 minut w 180st.\r","Biszkopt wystudzi\u0107 i przeci\u0105\u0107 na dwa blaty.\r","Przygotowa\u0107 poncz: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Spodni

Bardzo Gruby Smok
Ciasto serowo-brzoskwniowe 93

Delikatne, kremowe, przekładane ciasto z dodatkiem brzoskwiń. Biszkopt przekładany masą budyniową i masą serową. Ciasto, którego zrobienie wymaga odrobinę więcej pracy, ale zapewniam Was, że efekt jest tego wart. Ciasto serowo – brzoskwiniowe to ciasto, które każdego kolejnego dnia smakuje dużo lepiej. Z każdym zjedzonym kawałkiem szkoda, że już się kończy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto serowo-brzoskwniowe Składniki Składniki(...)biszkopt: 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka 250 ml Składniki na masę budyniową: 4 szklanki mleka 1 litr 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na masę serową: 500 g twarogu dwukrotnie mielonego lub (np. z wiaderka

To co lubię - gotuję i polecam