Tort czekoladowy z dripem oraz malinami, idealny na urodziny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na trzy blaty Krem Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone mieszamy mikserem z cukrem pudrem cały czas miksując dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia składników
RAROSSApieczonych, miałam ochotę na coś z kremem, na coś z czekoladą, na coś kalorycznego I tak właśnie powstało ciasto bez pieczenia czekoladowo kokosowe. Herbatniki, czekolada, znów herbatniki, krem czekoladowy, biszkopty nasączone w kawie i krem kokosowy. No pyszne to wyszło. A co istotne udało mi się to ciasto przygotować w naprawdę krótkim czasie, co na ciasto bez pieczenia wcale(...)masło. Energicznie mieszamy, żeby masło się nie rozwarstwiło. Masa będzie dość gęsta. Przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Krem kokosowy + warstwa biszkoptowa: około 100 g podłużnych biszkoptów szklanka mocnej kawy 250 ml kremówki 30 lub 36% 100 g mascarpone łyżeczka cukru pudru 3 łyżki wiórek kokosowych Biszkopty nasączamy w lekko ostudzonej kawie (po 2 sek. na stronę
RelaxtimePyszny żółciutki biszkopt, śmietankowa masa i słodziutkie winogrona. Idealne!!! Co nam trzeba? 4 jajka pół kostki masła 150 g cukru 200g maki pszennej 50g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kurkumy (da nam żółciutki kolor) Masa: 200ml śmietany 36% 200g serka ricotta łyżka cukru pudru 100 g winogron drobnych bezpestkowych 50g rodzynek w czekoladzie 100ml wody(...)papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z ricottą i rodzynkami w czekoladzie Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy i po chwili wykładamy naszą masę. Na wierzch
Latosiowydomsera twarogowego 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 500 ml śmietany kremówki GALARETKA 2 galaretki malinowe 800 ml wody DODATKOWO ok. 300 g biszkoptów Wykonanie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę biszkoptów. Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Całość odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę(...)ubić z cukrem pudrem. Ciągle ubijając stopniowo dodawać twaróg. Na samym końcu wlać schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. Połowę przygotowanej masy rozprowadzić na biszkoptach. Na masę ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, a na nią rozprowadzić pozostałą masę. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę rozprowadzić
Alle Dobre!Ciasto Prince Polo z brzoskwiniami robiłam kiedyś bardzo często. Smakowało mi to połączenie delikatnego biszkoptu i śmietanowej masy z dodatkami. Postanowiłam ponownie wykorzystać ten przepis. Ciasto, choć zawiera w sobie czekoladę, wafelki i brzoskwinie, nie jest przesłodzone. Jak dla mnie jest takie „w punkt”. Najbardziej smakuje mi w tym samym dniu lub na drugi dzień po upieczeniu, kiedy(...)wafelki są najbardziej chrupiące (po czasie wchłaniają wilgoć z masy). Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej Masa: 750 ml śmietanki tortowej 36 % 1 kopiata łyżka cukru pudru 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 100 g mlecznej czekolady 4 wafelki Prince Polo puszka brzoskwiń Dodatkowo: 2 op. galaretki brzoskwiniowej Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą
Smaki Na TalerzuDeser z serkiem mascarpone, biszkoptami i owocami to pyszny smakołyk w sam raz na letnie gorące dni, pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, idealnie nadaje się jako podwieczorek dla dzieci. składniki na 2 porcje 250 g serka mascarpone 10 małych okrągłych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru 1 kiwi 2 brzoskwinie 6-8 truskawek garść(...)obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części. Do miski przekladamy schłodzony serek mascarpone, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Dno i boki pucharków wykładamy biszkoptami. Do każdego pucharka wkładamy porcję serka mascarpone a na wierzchu układamy owoce. Tak przygotowany deser od razu podajemy. Artykuł Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i owocami + film pochodzi
Smakowite DaniaKopiec kreta z truskawkami. Ciasto kopiec kreta jest zrobiony z miękkiego biszkoptu czekoladowego i wypełniony bitą śmietaną , serkiem mascarpone i soczystymi truskawkami . Wszyscy uwielbiają to kremowe ciasto! Poza tym dodatek truskawek i kawałków gorzkiej czekolady wynoszą to ciasto na wyższy poziom. Wspaniałą rzeczą w tym cieście z truskawkami , mascarpone , bitą śmietaną i czekoladą jest nie tylko to, że smakuje niesamowicie(...)pysznie ale też jest bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec biszkopt , ubić mascarpone i bitą śmietanę , dodać truskawki i gorzką czekoladą i gotowe. Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm
Zdrowy Styl Joannyblogu znajdziecie ich kilka. Świeże maliny dobrze łączą się z galaretką, bitą śmietaną czy kremem budyniowym. Sprawdzają się również w formie pieczonej jako dodatek do ciast kruchych, ucieranych lub biszkoptów. Poniżej chcę się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciasto malinowe . Tym razem jest to ciasto Malinowa Kraina , które bez wątpienia jest ciastem hit w moim domu. Ciasto Malinowa Kraina(...)połączenie biszkoptu czekoladowego z budyniem malinowym i niezwykle lekkim kremem budyniowym. Wierzch ciasta udekorowany jest różową czekoladą ruby i świeżymi malinami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Malinowa Kraina . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Malinowa Kraina Składniki na ciasto Malinowa Kraina. Biszkopt czekoladowy: 6 dużych jajek 15 dkg cukru pudru 2 dkg ciemnego kakao
MeCooksniewielki tort czekoladowo-truskawkowy to prezent idealny dla każdego, kto lubi połączenie truskawki z czekoladą – proste i pyszne kremy. Składniki na biszkopt (średnica 18 cm): 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną(...)mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę
Słodki sentymentkolorowe kuleczki, różowe motylki 3D oraz topper. I jak Wam się podoba efekt? Prosty tort Drip Cake z motylkami - składniki: (Tort o średnicy 18 cm) Biszkopt: 4 jajka 100g cukru 100g mąki pszennej Krem do przełożenia: 300 ml śmietanki 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem do obłożenia: 200 ml śmietanki 36% 100g(...)czekolady mlecznej 80g śmietanki 30-36% Ozdoby: kolorowe kuleczki motylki 3D (na końcu podałam link do sklepu) topper Prosty tort Drip Cake z motylkami - przygotowanie: Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesianą mąkę. Masę
Di gotujeCiasto melba z owocami. Trendy na ciasta i deser mogą się zmieniać ale warto wracać czasami do starych i sprawdzonych smaków. Ciasto melba składa się z miękkiego biszkoptu , masy kremowej , owoców oraz galaretki . Pyszne warstwy smaków i różnorodność konsystencji sprawia, że ciasto nabiera złożoności a deser charakteryzuje się cudownym smakiem i aromatem. To ciasto jest niesamowite w smaku! Kakao jest(...)lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą nam potrzebne: Biszkopt: – 3 jajka – ½ szklanki ksylitolu – ½ szklanki mąki orkiszowej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka kakao – 1 saszetka herbaty Nadzienie: – 1 l mleka owsianego
Zdrowy Styl JoannyCiasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO Puszka(...)moreli 2 galaretki krystaliczne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto
RAROSSACiasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO Puszka(...)moreli 2 galaretki krystaliczne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać
RAROSSABiszkopt szpinakowy ma naturalny, intensywnie zielony kolor, jest puszysty i nieco bardziej wilgotny niż tradycyjny biszkopt bez warzywnego dodatku. Świetny do przełożenia różnego rodzaju kremami. Bardzo ładnie prezentuje się na paterze, szczególnie po przekrojeniu. Smak szpinaku nie jest mocno wyczuwalny. Pamiętajmy o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki oraz dokładnym oddzieleniu białek od żółtek. Tak jak przy pieczeniu(...)uniwersalnego biszkoptu, tak i tu ważnym etapem jest długie ubijanie białek z cukrem W większej tortownicy ciasto upiecze się szybciej i prawdopodobnie da się przekroić tylko na dwa blaty. ______________________________________________________________ SKŁADNIKI / tortownica 22 cm 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki oliwy/oleju 6 jaj (M) 200 g (1 szklanka) cukru 200 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
cool and mintyszklanki kwaśnej śmietany 18% Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Warstwa biszkoptowa: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie można także dodać 1-2 łyżki alkoholu Dodatkowo: ok 12 sztuk kakaowych herbatników 1 opakowanie kwaśnej śmietany(...)miksując. Na koniec po łyżeczce dodajemy wystudzoną żelatynę *** *** 1/3 kremu wykładamy na wystudzone ciasto *** *** W małej miseczce mieszamy wodę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z alkoholem. Biszkopty kolejno zamaczamy na krótko w miseczce *** *** Namoczone biszkopty układamy w rzędach na kremie jeden nachodzący końcówką na drugi, wciskając je delikatnie w krem *** *** Na biszkopty wykładamy pozostały krem, wyrównujemy
Blog z Apetytem