Ciasto z domowym serkiem Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 litr mleka 3,2% 1 litr śmietany 18% 6 jajek 250 g cukru pudru 1 kostka masła (200g) Dodatkowo: dwie galaretki(...)pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt rzucamy na płaską powierzchnie z wysokości 50 cm, dzięki temu środek na pewno
PatiGotujejuż ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i delikatnego biszkoptu. Ale nie zapominajmy, ze takie ciacho będzie równie pyszne w wersji z malinami, borówkami, czy też innymi sezonowymi owocami. Składniki (blacha 20x25 cm): Biszkopt (wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej(...)łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix (opcjonalnie) 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, wlać olej
Malinowo w kuchniWyszło coś na kształt ptasiego mleczka (choć byłam jedyną osobą, która miała takie skojarzenie;) Co mogę stwierdzić z pełną stanowczością, to to, że masy wychodzi dużo, dzięki czemu zwykły biszkopt nabiera niezwykłego, delikatnego oblicza. Natomiast strona wizualna ciasta, czyli wykrawanie kółek przywodzących na myśl tytułową biedronkę, to dla mnie zbyteczny efekt. Ciasto i bez tego, przykryte w całości galaretką smakowałoby(...)równie dobrze, a byłoby dużo bardziej podzielne;) Osobiście ciasto źle mi się w tej formie kroiło i następnym razem z pewnością nie bawiłabym się z nim w ten sposób. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu truskawkowego 3 op. galaretki truskawkowej
Smaki Na TalerzuBiszkopt budyniowy z kremem maślano- truskawkowym i lekko poziomkową galaretką to kolejna propozycja w tym sezonie. Składniki biszkopt budyniowy 5 jajek 1 budyń czekoladowy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 200 g miękkiego masła ok. 900 g truskawek 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy Gellwe galaretka 1 l wody o smaku poziomkowym(...)puch. Stopniowo dodajemy mus z owoców. Krem powinien mieć mocno truskawkowy smak. Nie należy jednak przesadzić z ilością, bo może się rozwarstwić. 6. Połową kremu smarujemy jeden blat biszkoptu. Resztę wykładamy na wierzch. 7. Pozostałe truskawki kroimy w plasterki i układamy na górze. 8. Wodę poziomkową podgrzewamy do momentu aż rozpuści się w niej cukier. Wsypujemy żelatynę i mieszamy. Płyn
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBiszkopt idealny to taki, który zawsze wychodzi. Taki jest ten przepis. Biszkopt rośnie jak szalony i jest wspaniałą bazą do tortów i innych fantastycznych ciast. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około
MojaQchnia.plpieczenia, delikatna waniliowa masa z pianką truskawkową. Przygotowuje się ekspresowo i równie szybko znika z talerzyka :) SKŁADNIKI forma (24 cm x 24 cm) MASA WANILIOWA 150 g podłużnych biszkoptów. 800g serka waniliowego opakowanie żelatyny ewentualnie dodać cukru jeżeli masa nie będzie słodka PIANKA TRUSKAWKOWA około 150 g okrągłych biszkoptów 2 białka szklanka truskawek 2 łyżeczki żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masa(...)waniliowa Spód formy wyłożyć biszkoptami. Do ¾ szklanki gorącej wody wsypać żelatynę dokładnie wymieszać. Do serka waniliowego dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Na serku waniliowym ułożyć okrągłe biszkopty, i formę wstawić do lodówki Pianka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w około ¼ szklanki gorącej wody Odszypułkować truskawki, umyć a następnie zblendować, dodać żelatynę i wymieszać. Białka ubić na sztywno pod koniec
RAROSSAkakaowo śmietankowy , jest bardzo prosty . Nawet ja nie umiem go schrzanić , chociaż czasami różnie to bywa , wiele zależy od piekarnika itd. Tak więc nie poddawajcie się bo warto Składniki : biszkopt czekoladowy – tortownica 22 cm: 5 jajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana(...)pieczenia, boki zostawiamy bez niczego .Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C bez termoobiegu . Pieczemy przez około 40 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia nie wyjmując go z tortownicy . Z formy wyciągamy dopiero kiedy jest całkowicie zimny , wtedy ładnie odchodzi od brzegów . Teraz robimy bitą śmietanę
Ogrodnik w podróżySkładniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu(...)Cały czas mieszając mikserem na wolnych obrotach, do ubitej śmietanki partiami dodawać wystudzony budyń. 4) Kawę rozpuścić w 125 ml goracej wody, wystudzić i przelać do płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną
Fitsweet.mecieście biszkoptowym. Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa(...)masło – 100 g POLEWA: * masło – 50 g * cukier – 2 łyżki * kakao – 2 łyżki * mleko – 3 łyżki * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną
Ostra na SłodkoLekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni. Składniki biszkopt ( tortownica 21 cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy 200 g śmietanki 36 % 80 g czekolady 50 % kakao dodatkowo brzoskwinie z puszki(...)około 20-25 minut. 2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. 3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie. 4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt. 5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyLubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki
Różne smaki w kuchninieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny. Czego się nie robi na życzenie męża(...)Składniki : Na biszkopt: 4 jajka 1 białko 40 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 40 g cukru pudru szczypta soli Do nasączenia i posmarowania : 125 g konfitury jeżynowej 60 ml rumu Masa śmietanowa: 330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 50 ml wody
vaniliowoczekoladowabardzo dawna, z resztą mało kto może nim się oprzeć 😃 Zrobienia ciasta na bazie tych czekoladek uważam za bardzo dobry pomysł, bo wyszło naprawdę super! Lekki, mięciutki biszkopt bezglutenowy, łągodna masa z śmietanki kremówki z czekoladkami Kinder i czekoladowa polewa! Co może być lepiej? Hmmm... chyba nic 😆 Ciasto z czekoladkami Kinder - przepis: Biszkopt bezglutenowy: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Dekoracja: 150 g czekolady deserowej lub mlecznej 4 łyżki masła Czekoladki Kinder Jak zrobić ciasto z czekoladkami Kinder? Biszkopt Bezglutenowy: Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni . Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną
Kuchnia Łukaszapropozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :) Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddziel od żółtek i ubij(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę
Kulinarna (nie)codziennośćjakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru – 0,5 szklanki mąki – 3 łyżki kakao – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta(...)masa była na tyle gęsta, że zrezygnowałam z miksera i wymieszałam składniki szpatułką. Dodatkowo: – nalewka wiśniowa lub inny alkohol lub kompot spod wiśni rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptu – wiśnie drylowane (najlepiej świeże, ale póki co zadowalamy się jeszcze tymi z kompotu) – kostka startej gorzkiej czekolady do ozdoby Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go w poprzek na pół
Relaxtime