biszkopt - 17572 przepisów (strona:297/1172)

Lekkie kokosowe 172

Bardzo lekkie ciasto (sernik?) kokosowy na biszkoptowym spodzie. Na masę kokosową wykorzystałam przepis na  kokosową chmurkę od ManiWypiekania , a spód to klasyczny biszkopt. Całość smakuje mocno kokosowo i bardzo lekko. Z tej ilości wychodzi ciasto o średnicy 30 cm. Jakby coś było zbyt wielkim skrótem w przepisie, to szczegóły można znaleźć w Słowniku   :) 2 jajka(...)pojedynczo żółtka. Mieszać mikserem szybko i krótko, tak, aby piana jak najmniej uległa upłynnieniu. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać partiami do masy jajecznej mieszając bardzo delikatnie łopatką. Wyłożyć biszkopt na blaszkę, piec w 170C około 30-40 minut, aż wierzch będzie złoty. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Puszki mleczka kokosowego delikatnie obrócić do góry dnem, Zlać płynną

Czerwony Gupik
SMERFNE CIASTO 442

Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej. Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą. SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5  szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa I 250 ml śmietany 36 % 2 galaretki niebieskie szklanka gorącej wody Masa(...)śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g niebieskich landrynek (Ice) łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek białej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie

RAROSSA
CIASTO MIĘTUSEK 249

Właśnie ze względu na ten oryginalny nie powtarzalny smak, zdecydowała się przygotować, ciasto miętowe. Smaczne miętowe, które zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. SKŁADNIKI: (Forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5  szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa I 250 ml śmietany 36 % 2 galaretki miętowo-jabłkowe szklanka(...)wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki

RAROSSA
Błyskawiczne ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym – bez pieczenia 284

krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do godziny. Wystudzić(...)Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty, starć się ułożyć je dość ścisło. Na biszkopty ułożyć warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Prawda, że proste

Niebieski kubek z kawa
Idealny biszkopt czekoladowy 250

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka

Kocham Czekoladę
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami 287

Biszkopt zawsze robię według zasady na jedno jajko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ilość składników zależy od wielkości blachy. W poniższym przepisie użyłam składników pasujących do okrągłej blaszki o średnicy 22 cm. Poniższy torcik wylądował na stole z okazji 5 urodzin Stasia. Torcik nie jest zbyt słodki, więc nawet w cieplejsze dni smakuje wyśmienicie. Truskawki(...)trzcinowego 2 łyżki miodu płynnego opcjonalnie Truskawki oczyścić, odszypułkować. Składniki umieścić w rondelku, ustawić na niedużym ogniu i gotować około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Całość wystudzić. Biszkopt: 5 jajek – oddzielnie żółtka i białka 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ryżowej ( dodanie mąki sprawi, że blaty biszkoptów nie będą aż tak suche

Niebieski kubek z kawa
Owocowe "Tiramisu" 268

Włoskich gospodarzy – Marco Ghia oraz Emiliano Castagna. Spełnienia marzeń i dalszych wielkich sukcesów :* P.S. zapraszam po więcej ciekawych inspiracji na stronę Akademii , jak i samego Marco Ghia ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki naparu kawowego(...)tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Przekroić na dwa blaty i nasączyć naparem kawowym, mocno oprószyć kakao. Mus rabarbarowy: 5 - 6   łodyg rabarbaru (obranych

Kulinarna (nie)codzienność
Deser truskawki, biszkopty i mascarpone 167

maksa i ojem się ich ile wlezie he he ;))). W tamtym roku jakoś przegapiłam. Niby trochę zjadłam, coś zrobiłam, ale bez szału, a uwielbiam je po prostu. Deser to biszkopty, serek mascarpone wymieszany z mlekiem i cynamonem i owoce. Lekki i smaczny, no i trochę kaloryczny, ale co tam ;))). Miłego dnia :) Składniki: biszkopty długie 250 g serka mascarpone mleko cynamon(...)mascarpone mieszam z mlekiem (dodaję go na oko, tyle, żeby serek stał się bardziej luźny i puszysty), dodaję cukier i cynamon. Na spód pucharka daje połamane na mniejsze kawałki biszkopty, serek i truskawki. Następnie znowu biszkopty, serek i na wierzch truskawki

kruche babeczki
Idealny biszkopt 115268

Przetestowałam wiele przepisów na biszkopt. Wychodziły one różne, ale z czasem wypracowałam idealny przepis, który zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne i nie opada :) Nadaje się ono idealnie do tortów, jak i do wszystkich innych ciast, które chcemy przyrządzić na biszkopcie ;) Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, którą wyłóż(...)papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia

Kulinarna (nie)codzienność
Brzoskwiniowy Puch 176

kwaśną nutę słodyczy :D Serdecznie polecam przepis, gdyż ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo lekkie, a do tego szybkie w wykonaniu :D   Składniki: (na tortownicę 28 cm) Spód – biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: Białka oddzielić(...)najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Brzoskwiniowy puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń

Kulinarna (nie)codzienność
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 173

pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki, że nie można mu się oprzeć, oraz kokosowa śmietanka zdobiąca dumnie wierzch tortu(...)sprawą truskawek. Idealny wakacyjny tort. Smakował wszystkim. Nikt, ale to nikt nie kręcił nosem. Chyba nie ma lepszej rekomendacji. Tort kokosowo-truskawkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków kokosowych krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ambasador 358

Padło na Ambasadora- dlaczego, nie mam pojęcia. Długo się nad nim zastanawiałam bo wydawał mi się ciastem skomplikowanym, słyszałam o nim równie dużo dobrego.  Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję(...)zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;)  Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej  4 łyżki kakao  Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie do smaku) 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej  łyżka mąki pszennej  2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: 6 łyżek spirytusu puszka brzoskwiń

Krakowskie smaki Ani
Sernik z pomarańczową nutą 189

razem i rodzinnie :-)  A ja ostatnio postanowiłam znów trochę poeksperymentować i wyszła mi taka mieszanka różnych przepisów :-) no bo ser z jednego, masa budyniowa z drugiego, a biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami(...)mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka moja... ;-)    SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Czary - gary w kuchni
Tort delicja cytrynowo pomarańczowy 132

mnie zadzwoniła. Ciastka to było zdecydowanie za mało. Szybko wymyśliłam więc ciasto/tort, które będzie idealnym zamiennikiem naszych ulubionych ciastek i zdecydowanie poprawi humor Ilonie. Tak powstał tort delicja - biszkopt + galaretka + czekolada. Różne galaretki, różne polewy i choć polewa nie zawsze chce się trzymać galaretki, to jedno się nie zmienia  w tym torcie - zawsze tak samo poprawia humor. Normal(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj )  1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 200g czekolady białej 2 łyżki masła 1 łyżeczka żółtego barwnika opakowanie cukru cytrynowego Delecta Biszkopt przygotowujemy zgodnie

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania