Przepis na : deser
Tiramisu to włoski deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą espresso, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Przedstawiam moją wersję tiramisu . Nie jest to może oryginalny, prawdziwie włoski przepis, ale naprawdę bardzo przypomina mi smak tego pysznego deseru, który nie tak dawno jadłam w maleńkiej kawiarence, będąc z mężem w Pizie. Tiramisu to delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Jest tak pyszne, że ci... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Lubimy gotować i dzielić się przepisami