szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi 5 ciasteczek. Biszkopty pokruszyć, dodać szczyptę soli i wlać roztopione masło, wymieszać. Rozłożyć masę z ciastek do specjalnych krążków i lekko przydusić masę. Wstawić na chwilkę do lodówki, żeby masło stwardniało. Na każdym ciasteczku rozłożyć łyżkę masy toffi i położyć plasterki banana. Śmietanę ubić na sztywną pianę i za pomocą rękawa kuchennego
Kuchnia Pokoleńtruskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie lubisz i we wzór jaki podoba się właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną
Pasje JolkiUwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi(...)zdecydowanie może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje. Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 165 g masła 165 g cukru brązowego muscovado 325 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 4 łyżki mleka 2 duże banany Banany blendujemy lub rozdrabniamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy
Made By Mom And Sonukładamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy
Czerwona PorzeczkaWybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt wyrósł, masa się nie zważyła a film
DiteczRolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła łyżeczka żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Resztę składników zagotować. Żelatynę dokładnie wymieszać z zagotowaną lecz zdjętą z ognia masą. Polewę pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części
Krakowskie smaki AniTak! Udało się! Mój pierwszy udany, perfekcyjny wręcz biszkopt! Dotąd nigdy nie umiałam upiec żadnego samodzielnie, chociaż próbowałam różnych przepisów. O czekoladowym nawet nie śniłam. Aż
Anioszek w kuchnigalaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już do całkowitego stężenia w lodówce ( 2-3 godz). Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i zostawiamy(...)dużej misce, aż zacznie mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z cukrem i żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i wkładamy do lodówki na 1 godz. Banany kroimy w plasterki i układamy na śmietanie. Wylewamy tężejącą galaretkę na banany i wkładamy do lodówki na cała noc. Smacznego
Panda i jej światSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo : 5-7 bananów Rada
Słodkości i nie tylkoBiszkopt przekrawamy na pół. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy śmietanę na sztywno(...)tężejącą galaretkę i delikatnie mieszamy. Następnie musimy wmieszać bitą śmietanę. Taką masę wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż
Moje Słodkie PiekiełkoJuż od dawna chodził za mną ten smak! Lubię chałwę, lubię banany więc je połączyłam i powstało coś bardzo pysznego! Ciasto to delikatny biszkopt nasączony ponczem na bazie soku pomarańczowego, przełożony masą serową o smaku bananów i chałwy waniliowej. Całość komponuje się wspaniale, więc tylko się zajadać ! :D Składniki tortownica 15-16 cm: Ciasto tortownica 15-16 cm: 3 jaja(...)szkl. cukru brązowego 1 szczypta soli 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. mąki 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 płaskie łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa bananowo chałwowa: 250 gram twarogu 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 2 banany 125 gram serka Philadelphia 100 ml. śmietany kremówki 200 gram chałwy 4 łyżeczki żelatyny
Kuchnia Paulettesciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki soku pomarańczowego(...)cytryny 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 125 g masła 3/4 szklanki wody pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody (do rozpuszczenia galaretki) 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy
Bon appetit mon amiemocno jak mi :) Składniki: 2 banany 1/2 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 300ml mleka 200ml śmietany 30% 80g cukru pudru Sposób przygotowania: Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy widelcem. Czekoladę ścieramy na tarce na drobne wiórki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko i cukier puder, miksujemy aż składniki się połączą. Do ubitej śmietanki z mlekiem i cukrem dodajemy rozdrobnione owoce(...)czekoladę. Mieszamy całość mikserem i przelewamy do plastikowego pudełka. Wkładamy do zamrażarki i co godzinę mieszamy aż lody nabiorą odpowiednią konsystencję. Podajemy np z biszkoptami lub w lodowych wafelkach. Jeśli mamy maszynkę do lodów, to śmiało możemy przelać naszą masę do misy i w niej zamrażać. Ja kolejne lody przygotuję właśnie w niej, mam nadzieję że też będą
Kuchnia w czekoladziektórej dodajemy po trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji. Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. Masa makowo- kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru(...)pergamin. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Polewa: 200g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dolewamy do niej po trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę
Smakowy Raj