cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem czekoladowym 1 banan Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą(...)której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają bez papieru). Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160C piekarniku przez 35 minut. Po upływie tego czasu, biszkopt wyciągamy z piekarnika i zrzucamy go z wysokości ok. 50 cm na stół i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy biszkopt na 3 równe blaty. Przepis na krem: Do gorącej wody
Emcia Pichcidojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie(...)truskawkami / The easiest gluten-free and vegan pie with strawberries 2. Świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową / Fresh strawberries with whipped coconut cream 3. Jaglany pudding z truskawkami / Millet pudding with strawberries 4. Pyszny dżem truskawkowo-bananowy / Delicious strawberry and banana jam 5. Dżem truskawkowy / Strawberry jam 6. Placuszki owsiane z truskawkami / Oat fritters with strawberries
Qlinarnie i Qlinarnieostatnio, kiwi, czasem banana, i pędzę do pracy. A tam, po jakiejś godzince, dopada mnie głód. No dobra, mały głodek raptem... Niemniej, jak możecie sobie z pewnością wyobrazić, otoczona jestem przez ciasta, ciastka i ciasteczka, co tylko potęguje ssanie w żołądku. W końcu, skuszona smakołykami, sięgam po drożdżóweczkę, albo - czyste szaleństwo! - po kawałek ciasta z bitą śmietaną... W końcu(...)może. Nie chcę skończyć praktyk dwa razy grubsza i ani trochę wyższa, niż zaczęłam. Pierwszy krok - śniadanie w domu, które nasyci mnie na tyle, że będę mogła smarować biszkopty kremem, i nie podjadać. Kanapki są na drugie śniadanie, owsianka...? Za długo. Granola jest dobrym rozwiązaniem (koniecznie domowa !), ale od czasu do czasu potrzeba zmiany. Z czeluści szafki wygrzebałam więc zapomniane
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :) Składniki biszkoptu: 4 jajka , pół szklanki mąki pszennej , pół szklanki mąki ziemniaczanej , 3/4 szklanki cukru , szczypta soli , 2 łyżki wody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , barwnik spożywczy . Białka ubić z solą(...)zielonego soku przecierowego (np. Pysio jabłko-banan-kiwi), 3 budynie (na pół litra mleka) o smaku śmietankowym . Z soku odlać szklankę, resztę zagotować. W odlanej szklance soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. (Przygotowujemy jak klasyczny budyń, tylko że zamiast mleka używamy soku.) Różowy krem: 250 ml śmietany kremówki , 1 galaretka truskawkowa , garść truskawek . Galaretkę
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietan-fixu 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 3/4 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą, gęstą pianę. Dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich żółtek oraz cukru, przesiewamy obie mąki, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy(...)koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki, żeby szybciej stężała, ale musimy uważać żeby nie wyciągnąć jej za późno. 3. Banana i truskawki kroimy w plasterki, pomarańczę w drobną kostkę. Układamy wedle pomysłu- u mnie były to kwiaty. 4. Galaretki rozpuszczamy tak jak na opakowaniu- każdą w 0.5l gorącej wody
Kuchnia w czekoladzielistopadową pluchę i przemycam do Waszych domów odrobinę słodyczy. Eleganckie i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością dostarczy Wam sporą porcję endorfin!. Składniki na dużą blachę 25x38 cm. Biszkopt czekoladowy: - 6 jaj - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie(...)połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki 30-36% - połowa startej mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 łyżka żelatyny
Apetyczna babeczkaDuża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej 30% - 1 galaretka agrestowa lub kiwi - 2 opakowania okrągłych biszkoptów lub Delicji - 2 galaretki agrestowe lub kiwi Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać(...)cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez 25-30 minut. Masa I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na wystudzoną masę ułożyć Delicje lub biszkopty. Masa II: 1 galaretkę rozpuścić
Kuchcik gotujeTen szybki i prosty deser zrobiłam na ostatnie spotkanie blogerów tzw. fooding u Uli z Kuchni na wzgórzu. Samo przygotowanie deseru jest proste i szybkie i
Bernika - moj kulinarny pamietniksałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek(...)parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka
Codzienne GotowanieRolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem. Odłożyć do przestudzenia. W między czasie można zająć się przygotowaniem kremu. Do przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku. Maliny do dekoracji. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem
Zrób to smaczniełyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki bita śmietana : 500 ml schłodzonej śmietany 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej 1 czubata łyżka żelatyny 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru Składniki do nasączania : Normal 0 21 false false false(...)ciasta od brzegu. Pozostałe okruchy przełożyć do miseczki i rozkruszyć na drobno. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Obrane banany rozkroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie
Sprawdzone przepisy kulinarnemasowy, później chciałam coś z bananami, później jakiś delikatny na zimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;) Składniki na biszkopt jasny : 5 jajek(...)ciemny biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 1 śnieżka w proszku 1 śmietan
charlotte gotujecukru 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny 5 łyżek wody ( może być gazowana) olej Z białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej(...)Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany. Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieupieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz po upieczeniu przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i cały biszkopt zawinąć razem ze ściereczką wzdłuż krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć(...)cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej 9 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 średnich bananów. Sposób wykonania kremu budyniowego : Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną masę budyniową wlać
Na słodko lub wytrawnie