około 30min. 2 . Żelatynę należy upłynnić. 3. Ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy cukier puder i wcześniej przygotowaną żelatynę. 4 . Biszkopt należy podzielić na dwa blaty. Pierwszy blat należy nasączyć wódką, następnie smarujemy nutellą, układamy banany i nakładamy śmietanę. Przykrywamy kolejnym blatem, i smarujemy śmietaną. 5. Dekorujemy plastrami bananów
Coś z niczegodeserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan 3 kiwi szklanka malin 2 brzoskwinie słoiczek dżemu malinowego słodka herbata do nasączenia na dekorację: 1,5 paczki podłużnych biszkoptów 1/2 kostki masła łyżka cukru pudru cukrowe dekoracje Biszkopt upiec dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać połową szklanki gorącej wody, odczekać aż napęcznieje, delikatnie zagotować i wystudzić. Płyn wymieszać z masą serową, całość wylać na biszkopty i odstawić do lodówki do stężenia. Owoce umyć i pokroić na połówki ( większe nawet na ćwiartki ), banana pokroić w grubsze talarki. Przygotowane
Świat Smakuśmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 banany 3 brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie(...)Masa serowa : (robimy ją dopiero, gdy galaretka cytrynowa będzie już zimna, brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy. Przestygnięte galaretki cytrynowe (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników (masa będzie dość rzadka). 4. Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć
Kto ugości moich gości?kakao krem: 1,2 l śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi 125 g jagód 125 g malin 1 świeży ananas dodatkowo: 75 g płatków z orzechów laskowych listki melisy Biszkopt jasny: Mąki przesiać, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę(...)cytryny wymieszać z wodą. Każdy z biszkoptów przekroić na pół. Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy. Smacznego! Lista
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa: 200 ml śmietany 30%, ½ tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26(...)dodajemy budyń i zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu wystudzoną żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym, wylewamy na niego ciepłą zieloną masę. Banany kroimy wzdłuż na 2 części, układamy na zielonej masie, smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Zalewamy
słodki bratekpomarańcze 1/2 szklanki cukru kryształu 2 galaretki pomarańczowe Masa mascarpone: 1 duża śmietana 30% (330g) 2 serki mascarpone (500g) 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1 limonki Dekoracja: 1 banan 2 kiwi 2 mandarynki 2 świeże truskawki 1 galaretka cytrynowa kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy(...)pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, by się zbytnio nie przyrumienił. Biszkopt jest wysoki dlatego w tak małej foremce potrzebuje więcej czasu na dopieczenie. Piekłam najpierw na grzałce "góra- dół", a po ok 30 minutach tylko na "dół". Warto patyczkiem do szaszłyka sprawdzić biszkopt wcześniej. Jeśli jest suchy- wyciągamy. 2. Masa truskawkowa: Truskawki wraz z cukrem przekładamy do rondelka
Kuchnia w czekoladzie23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka
Domowa Cookierenka Agiwody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny(...)dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście wzdłuż krótszego boku. Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany i odstawić całość do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie żelatynę namoczyć
Maślane ciasteczkomasa śmietankowa na wierzch 300 ml śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Następnie
Monia miesza i gotujeJeśli lubicie banany i słodkie wypieki to mam dla was coś pyszn ego . Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)wanilią 2 łyżki cukru 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 1 łyżka cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 bananów wiórki marmurkowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko
Ala piecze i gotujesłodkości. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao masa 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan- fixu 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 5 bananów przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka
Smakowite DaniaŚMIETAN FIXY 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU DŻEM TRUSKAWKOWY 2 BANANY TABLICZKA CZEKOLADY PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK I UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNO,DODAJEMY PO JEDNYM ŻÓŁTKU I PO TROCHĘ CUKIER,NA KOŃCU DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO(Z MĄKĄ MIESZAMY JUŻ ŁYŻKĄ DREWNIANĄ NIGDY ROBOTEM BO OPADNIE NAM BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA(...)ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) ROZWIJAMY NASZĄ ROLADĘ I SMARUJEMY DŻEMEM ,NA TO BITA ŚMIETANA,UKŁADAMY BANANY I ZAWIJAMY NA WIERZCH JESZCZE RESZTĘ BITEJ ŚMIETANY I POLEWAMY ROZPUSZCZONĄ (W KĄPIELI WODNEJ)CZEKOLADĄ,SCHŁODZIĆ
Swojskie jedzonkomałe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy i zdejmujemy papier. Czystą ściereczkę posypujemy cukrem, wykładamy na nią gorący biszkopt i zwijamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 150ml wrzątku, dolewamy 135ml zimnej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy biszkopt wystygnie, ubijamy 500ml śmietany z 1 łyżką cukru pudru(...)ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Następnie wlewamy wystudzoną, lekko skrzepniętą (ale płynną) galaretkę. Delikatnie łyżką łączymy składniki masy. Wystudzony biszkopt rozwijamy, nakładamy kilka łyżek masy przy dłuższej krawędzi, rozsmarowujemy i układamy obrane, banany. Dokładamy masę, przykrywając banany (pozostawiamy trochę do posmarowania wierzchu rolady i do babeczek), rozsmarowujemy po całej powierzchni. Roladę zwijamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
mojewypiekiinietylkosuchy Masa bananowa i wierzch: 4 banany sok z połówki cytryny 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Sposób przygotowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej(...)Robimy masę: 3 banany rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy rozgniecione banany i wlewamy żółtą galaretkę. Miksujemy na wolnych obrotach. Masę można odłożyć na jakiś czas do lodówki - lekko stężeje i będzie się lepiej rozsmarowywać na cieście. 4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Masę bananową dzielimy na dwie części
Kuchnia domowa Ani