biszkopt z bananami i śmietaną - 194 przepisów (strona:8/13)

"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 121

mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami. Składniki na polewę czekoladową: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie polewy czekoladowej: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki

Tradycyjna Kuchnia
Bananowy Kuba 264

cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 brzoskwiniowe galaretki 3-4 banany tłuszcz do formy Wykonanie:  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy(...)Wylewamy gorący budyń na biszkopt.  Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy, ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki

W Moim Magicznym Domu
domowy kopiec kreta 203

jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 50 g dowolnej ciemnej czekolady  3 banany Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (silikonowej nie trzeba smarować) i piec w 175*C przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto jamajka 574

biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym.  Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki. Krem śmietankowy: Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części

Ala piecze i gotuje
Galaretkowy szał 249

super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy

Panda i jej świat
Ryżowy przekładaniec 271

galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.  Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę.  A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa.  Ryżowy przekładaniec  Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki(...)sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.  Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto.  Biszkopt wylać na dużą blaszkę.  Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa  600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej czekolady 4 łyżeczki żelatyny  - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody

Kuchnia smaków
Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18) 223

biszkopt, który po upieczeniu podzielicie na 3 części ---> kliknij  TUTAJ ) i przełożyć go ulubionym kremem oraz dżemem, np. krem budyniowy, gotowy z paczki. Wierzch tortu możecie ozdobić ubitą śmietaną kremówką (30%) wraz z dodatkiem ostudzonej i rozpuszczonej żelatyny. Aby nadać śmietanie koloru wystarczy użyć odrobinę barwnika w proszku.  Natomiast do przygotowania męskich "kształtów" będziecie potrzebować banana oraz(...)posypką + obowiązkowo została wbita fajerwerka TORT NR 2 - mocno czekoladowy, ozdobiony kremem ganache i roztopioną czekoladą Ten tort będzie wymagał od Was większej ilości czasu, ponieważ musicie upiec biszkopt w dużej tortownicy (np. o średnicy 28 cm) i z upieczonego biszkoptu należy wyciąć odpowiednie kształty: prostokąt, kulki. Do ozdobienia tego tortu możecie przygotować krem ganache i ubić

Ugotować
Ciasto Kubuś 293

Składniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś(...)smak dowolny ale musi się różnić kolorem od pierwszego - u mnie był to smak: banan z truskawką), 75 g miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) -  Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza

W kuchni u Moniki
Rolada serowa z bananami i mascarpone 442

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml wody 60 g cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru 2 banany sok z cytryny Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Przygotowanie biszkopta Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni a na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia. Białka(...)czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem soku z cytryny (ja to pominęłam i po prostu wymieszałam wszystkie składniki). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem. Banana obieramy ze skórki i kroimy

Piekielna Kuchnia Pati
Rolada malinowa z bananami 202

Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego na krem:  250 ml śmietany 36 % 4 łyżki proszku typu nesquick (u mnie Kaba malinowa) Ponadto:  1 łyżka dżemu malinowego wymieszanej z wódki lub wody  1 dojrzały banan  roztopiona czekolada(...)pieczenia,  7. Kremówkę  ubić dodając proszek o smaku malinowym. Jeśli nie macie dostępu do tego proszku możecie dodać odrobinę dżemu lub konfitury z malin.  8. Wystudzony biszkopt nasączyć rozcieńczonym dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem równomiernie rozprowadzając, Zostawiamy zapas przy bokach ponieważ przy zwijaniu rolady krem mógłby wyciekać.  9. Banan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy

vaniliowoczekoladowa
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 205

piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.  * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić.  Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem

kawawszklance
Banoffee, szybkie słodkie ciasteczko 154

szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi 5 ciasteczek. Biszkopty pokruszyć, dodać szczyptę soli i wlać roztopione masło, wymieszać. Rozłożyć masę z ciastek do specjalnych krążków i lekko przydusić masę. Wstawić na chwilkę do lodówki, żeby masło stwardniało.   Na każdym ciasteczku rozłożyć łyżkę masy toffi i położyć plasterki banana. Śmietanę ubić na sztywną pianę i za pomocą rękawa kuchennego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto owocowo śmietankowe 268

truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie lubisz i we wzór jaki podoba się właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną

Pasje Jolki
Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow 177

Uwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi(...)zdecydowanie może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje. Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 165 g masła 165 g cukru brązowego muscovado 325 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 4 łyżki mleka 2 duże banany Banany blendujemy lub rozdrabniamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy

Made By Mom And Son
Ciasto Jamajka 1020

układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Jeśli jednak okaże się, że kupione banany są za krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy

Czerwona Porzeczka