tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest receptura tego deseru. Wszystkie inne tworzone są na zasadzie chybił-trafił. Niemniej jednak ten w Cafe Sperl był genialny - puszty, delikatnie wilgotny biszkopt przekładany marmoladą pomarańczową, polany z wierzchu czekoladą. Drugi deser był niezwykle
Right Behind The KitchenPyszny, delikatny tort z obłędną masą kokosową i malinami. Prosty i w miarę szybki do zrobienia, a efekt końcowy, zarówno wizualny jak i smakowy, zachwyci niejednego. Maliny można zastąpić innymi owocami, doskonale nadadzą się truskawki czy jagody. Polecam :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 400 g cukru pudru 160 g mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem
Domowa cukiernia EwyPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma
RAROSSAżelatynę, oraz cukier według własnego uznania. Upieczony biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową bitej śmietany, na niej ułożyć śliwki, posmarować pozostałą śmietaną. Dowolnie udekorować. Ja torcik przed porcjowaniem posypałam kakao, uważam jednak że ciasto lepiej wyglądało by gdybym kakao użyła dopiero, po porcjowaniu, wtedy krojąc tort kakao nie "brudziłoby" ciasta. rrarossa@gmail.com
RAROSSAdzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy(...)dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku
Lili w kuchniMój pomysł na tort z trzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej masa 1: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa(...)mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetort zamówię, a jak przychodzi co do czego, to piekę sama, ale tak wymyślam, żeby jego ozdobienie nie wymagało za wiele ode mnie ;) W tym roku powtórzyłam Franiowi tort zeszłoroczny, czyli czekoladowo-miętowy. Dla mnie to jedno z najlepszych smakowych połączeń. Mięta jest idealnie wyczuwalna, a nikomu nie trzeba tłumaczyć jak idealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi(...)biszkopt, przed nałożeniem kremu, odwróciłam do góry nogami. krem czekoladowo-miętowy: 500 g mascarpone 200 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka aromatu miętowego Mascarpone przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort
bistro mamawyczyniają w dziedzinie cukiernictwa. Marzy mi się zrobienie tortu. Prostego tortu. Chcę robić ciasta z masą, mimo że ich nie lubię. Chce wykrzesać z siebie entuzjazm taki sam, jaki ogarnia mnie przy gotowaniu. Najśmieszniejsze jest to, że potrafię zrobić odwróconą sferyfikację i nie boję się kuchni molekularnej, a pieprzony biszkopt mnie przeraża. Może rację miał mój eksio, mówiąc, że jestem
ladykitchendaniami , dodatkowo starając się jak najmniej przy tym napracować Urodziny = tort ale z racji tego że nie chciało mi się stać pół dnia przy piekarniku wpadłam na pomysł zrobienia mini torcików bez pieczenia ! Jeśli jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki
Marcepanowa kuchniaNie ma co sie rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci BISZKOPT
Malinowo w kuchniTorcik wyszedł tak pyszny, że zamierzam go jeszcze wiele razy upiec :) Składniki na tortownicę o śred. 18 na tortownicę o śred. 24 podwoić składniki Biszkopt
Gotowanie...to proste !Deser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią
wesoła kuchniaDzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne - Na biszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na biała maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na kakaowa maseśmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie(...)litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznanialekko dociskając. A3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej fantazji i … okazji na ktora to tort jest robiony ... Chlodzic w lodowce
Z Kuchni Do KuchniTchnienie wiosny wpadło do pokoju w postaciciepłego powiewu.Słońce wykukuje zza chmur.Czujesz to?Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę
W kuchni Karmel-itkiIntrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w
RAROSSABardzo szybki w przygotowaniu torcik z wiśniową nutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką! Tortownica o średnicy 20 cm: Biszkopt: 3 jajka Szczypta soli
VioletoweKucharzenieTorcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z
Wrzosowa Polanasię bardzo szybki i pyszny :) Dekorację zrobiłam z takich samych składników, ale ułożyłam z nich ukrytą dedykację :) A przepis pochodzi od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Składniki: Biszkopt (należy upiec 2 sztuki): 2 jaja 2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką) 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 4 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki proszku(...)górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować
Na Ciasteczkowych Papierach