Mocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)kremówką. W trakcie ubijania dodawać porcjami zimny krem pomarańczowy, a na końcu wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Gęsty krem podzielić na cztery części i przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć
https:KKuchniaMniammojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować
moj przepis natortów i babeczek. Takim kremem śmiało możecie dekorować lub przekładać domowe wypieki. Prezentowany krem przygotowuję najczęściej na bazie gładkiego masła orzechowego. Czasem używam też masła typu crunchy, ale tylko wówczas, gdy krem nie ma być przeznaczony do dekoracji, ponieważ kawałki orzechów w kremie mogą zatkać końcówkę w rękawie. Dzisiejszy krem jest naprawdę pyszny. Często przygotowuję z nim tarty, biszkopty, dekoruję
Słodkie okruszkiciacho na upalne dni ,ciacho takie dla tych co nie przepadają za bardzo słodkimi tortami czy ciastami ,ciasto to jest kwaskowe i chłodzi ,doskonale pasuje na spotkania rodzinne i nie tylko ,można podawać z odrobiną bitej śmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie . Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie(...)Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów 0,5 truskawek 200 ml śmietany 30 procent 1 kubeczek serka mascarpone
Mój Smaklodówce (nie mogą zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi(...)rodzaje tylek, dzięki którym można nadziać wszelkie wypieki - albo pięknie udekorować swoje słodkości. Taka dekoracja rewelacyjnie trzyma formę i nie rozpływa się. Niebawem wykorzystam ją w zaplanowanych tortach. Dodam jeszcze, że nadzienie można mrozić i nie wpływa to na jego jakość, ani smak. Polecam
Di gotujemiski nie dotykało wody- od czasu do czasu mieszamy. Gdy czekolada sie rozpuści- zestawiamy z garnka i odstawiamy do przestygniecia. Biszkopciki skruszamy dokładnie palcami. Do skruszonych biszkoptów dodajemy mascarpone, rum, roztopioną czekoladę i mieszamy wszystko za pomocą miksera- do momentu aż wszystkie składniki połączą się tworząc jednolita masę. Masę truflowa wstawiamy do lodówki na 15 min. Ze schłodzonej masy truflowej(...)trufelki- układamy w pewnych odstępach od siebie na sreberku. Białą czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnietą (ale nie zastygnietą!) czekolade umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu kropka o jak najmniejszej średnicy. Kreślimy na trufelkach szlaczki z białej czekolady… …i gotowe! Trufelki przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Trufelki rumowe
Domowe TortyNa świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi
Czerwień i błękitsię każdej małej królewnie. *Jest jedna uwaga- był dość mały, góra na 10 osób. Z początku miałam zamiar zrobić go z kilku blatów biszkopta i ściąć już przełożony tort na kształt kopuły ale doszłam do wniosku, że może wyjść to kanciasto. Dlatego zrobiłam go w plastikowej misce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka(...)sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry nasączyć wodą z cytryną. Tak samo robić kolejne warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Stężałe ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierogi oraz właśnie sławny Metriowiec, to własnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny, krem jest lekko cytrynowy, wszystko oblane grubą warstwą czekolady, stanowi doskonałą całość. Na tym cieście nauczyłam się dwóch rzeczy: jak zrobić ciasto ucierane i jak zrobić(...)Piec przez 45 min w temp. 170 st. do suchego patyczka. Ostudzić. Nożykiem odciąć boki ciasta od formy, wyjąć odwrócić do góry nogami, przekroić na 3-4 blaty (jak tort). Wierzch ciasta będzie teraz spodem, jeżeli wyszedł nierówny trzeba troszkę wyrównać nożykiem. Przygotować drugie ciasto, ciemne. Składniki na ciemne ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie
moj przepis natortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny szczypta sody(...)roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta: 100 ml wódki lub koniaku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 100 ml przegotowanej wody Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Klasycznie więc, białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier aż do momentu powstania gładkiej, lśniącej i sztywnej piany
Kuba Gotujetortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny szczypta sody(...)roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta: 100 ml wódki lub koniaku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 100 ml przegotowanej wody Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Klasycznie więc, białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli zaczynamy ubijać, stopniowo dodając cukier aż do momentu powstania gładkiej, lśniącej i sztywnej piany
Kuba Gotuje27.06.2018 Pyszne ciasto bez zbędnych kalorii. Mleczko kokosowe dodane do jogurtu zdecydowanie podwyższa walory smakowe. Torcik przedstawiam w dwóch wersjach z poziomkami lub truskawkami, z galaretką
gotuj ze mnąTorciki mocno truskawkowe z dużą ilością czekolady czyli tak jak większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne
wesoła kuchniaMoja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych truskawek i borówek. Idealny, słodki
Szalona Kuchnia EwelinyDawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi
Czerwień i błękitSezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę. SKŁADNIKI Składniki na spód
słodki bratekmojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis na