żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż, wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego(...)cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC
Obiad gotowybędzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować, nie ma sensu ich miksować na torty na zimno- bo takie mogę zrobić nie raz z malin mrożonych, ale właśnie tylko teraz możemy nacieszyć oko i kubki smakowe ciastami ze świeżymi owocami. Rolada biszkoptowa to tylko(...)minut do zamrażalnika). Ubij na sztywno, mikserem na najwyższych obrotach. Pamiętaj ubijając śmietanę obracaj miskę tylko w jednym kierunku. Do śmietany nie dodałam już cukru, ponieważ biszkopt jest już bardzo słodki (dodaliśmy 120 g cukru), jeśli natomiast lubisz bardzo słodkie ciasta, możesz dodać łyżkę cukru pudru. Jednak odradzam, ciasto będzie za słodkie (chyba że masz bardzo kwaśne maliny). Roladę
SMYKWKUCHNIbyło wczoraj :D Skoro nadal nasze serduszka są wypełniane po brzegi pandami tak i tort na tą okazję musiał być iście pandziasty! Co prawda jest to troszkę oszukany tort, bo ma tylko jedną białą warstwę z nerkowców ale to czyni go mega prostym w wykonaniu i koniecznie musicie go u siebie powtórzyć. Korzystając z okazji dziękujemy Wam wszystkim(...)kulinarne nieco odchodzą w cień na rzecz portalów społecznościowych to my nadal będziemy starać się aby nasz słodki kącik czekał na Was z nowymi pysznościami 😋 Składniki: Czarny biszkopt (śr: 18 cm) -120g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) -100g mąki gryczanej -50g kakao -100g daktyli -110g oleju rzepakowego -250ml napoju roślinnego
Candy PandasPostanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego
Amatorka kuchennaUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkibezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski Składniki na formę 20 cm: Składniki na biszkopt: 100 g mąki jaglanej 100 g mąki z bezglutenowych płatków owsianych 30 g kakao 70 g mąki ziemniaczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego 50 g zmielonych na mąkę ziaren słonecznika(...)łyżki śmietanki dodać do agaru, wymieszać, następnie agar dodać do pozostałej śmietanki, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Wykonanie: Na dno tortownicy, z odpinanymi bokami, ułożyć podkład do tortów, następnie ułożyć pierwszy blat, wyłożyć połowę frużeliny. Wyłożyć cały krem, następnie wyłożyć drugi blat, wyłożyć pozostałą frużelinę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 5-6 godzin. Po tym czasie zdjąć boki
moj przepis naKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna Pyzainny niż wszystkie. Inspiracji szukałam na Moje Wypieki. Postanowiłam zaryzykować i upiec tort makowy - takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Nie żałuję. Bardzo dobrze pracowało mi się z tym tortem. Co powiem o smaku? Ja nie próbowałam, ale z relacji solenizanta dowiedziałam się, że był bardzo dobry i wszystkim bardzo smakował. Z pewnością powtórzę ten przepis jeszcze raz, aby osobiście(...)Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie: 0,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody 3 łyżki rumu Opcjonalnie: gorzka czekolada na dekorację kwaśny dżem, np. morelowy przyprawa
Blondynka Gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje rewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos
Di gotujePonad rok pieczenia słodkości i pisania, ponad 100 wpisów i teraz 1000 fanów na Facebooku - dziękuję! Kiedy zaczynałam prowadzenie bloga to nie sądziłam
sama złodyczPrzepis autorski (mój). Bajaderki, czyli kulki, które powstają z resztek innych ciast. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru ciasta, czy po prostu niechciany zakalec. Mi zostały blaty od tortu, a że nie miałam ochoty na następne większe słodkości - tak powstały pyszne kuleczki. Co prawda różnią się one od typowych bajaderek, ale są tak smaaaczne, że może nawet i lepsze(...)kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej
Di gotujeTorcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie
Smakołyki Berenikiurodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co poradzę, że dni coraz bardziej szare, bure i ponure i nawet przy oknie w samo południe nie ma efektu "światła dziennego" (kasztany mi zasłaniają słońce nawet jak świeci:P). Składniki: 1,20 mielonego twarogu(...)puszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu herbatniki lub biszkopty na spód Sposób przygotowania: Ananasy wraz z zalewą miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi (ja zostawiłam plaster do dekoracji). Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym jajku
Kolorowy Przepisownik******** W lodówce zalegały bezcelowo i leniwie przejrzałe banany. Dogorywające już. Gdzieś tam poniewierał się biały twaróg. A ja miałam ogromną ochotę na sernik. Poszperałam
W kuchni Karmel-itkiRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiemna bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową
W kuchni Karmel-itki