Czasami przychodzą takie małe Duszki. Wiercą się w głowie, kręcą i mącą myśli,podsuwając to, co uważają za stosowne. Hm, a niekoniecznie jest.Czasami stworki te namawiają
W kuchni Karmel-itkikogo: dla szukających przepisu, na którym można polegać dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów dla mających ochotę na biszkopcik z owocami Składniki: 5 jajek szklanka mąki pszennej (im mniejszy typ tym lepiej np. 450, 400 a nawet 380) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze(...)wyłożona papierem do pieczenia (ale tylko na spodzie) lub wystarczy wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu biszkopt możemy przekroić na 2 lub 3 krążki. Z tego przepisu otrzymamy ładny biszkopt na tortownicy 24-26cm, natomiast jeśli mamy większą formę musimy zwiększyć ilość składników. Przepis otrzymałam
Mania WypiekaniaPyszny okrągły mini torcik czekoladowy z puszystym kremem kokosowym. Wygląda trochę jak ciastko oreo, a w smaku przypomina nieco popularną wuzetkę. Pomysł na taki torcik powstał
Healthy food explorerOstatnio kupiłam tyle fig, że przerabiałam je na mnóstwo sposobów - no i oczywiście nie mogło zabraknąć ciasta. Pomyślałam o czymś lekkim, z serkiem mascarpone, które
Di gotujeWitam niedzielnie :) Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując
Kuchnia z widokiem na ogródChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)ciasto. Piec 40 minut w 180 st. C Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSpecjalne zadanie, zrobić tort dla babci 67 letniej.Udało mi się powstał,nie dość że smaczny to i nawet ładnie wygląda. Składniki: jaja L 6 szt mąka pszenna Kłos-Pol typ 500 1 szklanka cukier brzozowy( ksylitol 1/3 szklanki) Kłos-Pol szczypta proszku do pieczenia. Masa 1 śmietana 30% 700 ml błonnik kakaowy 1 łyżka Kłos- Pol cukier brzozowy(...)ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 15 minut. Krok 2 Śmietanę ubijamy z ksylitolem na sztywno i dodajemy błonnik kakaowy, zabarwia nam się delikatnie. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części i smarujemy dwa blaty oraz boki. Krok 3 Śmietanę ubijamy z cukrem brzozowym i smarujemy górę dekorujemy dół jak i na około( kwiatuszki jakby ze śmietany
Różowa kuchniaDziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i
Wanilia i KardamonWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT (+ 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 40 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 WYMIARY TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :) Składniki kremu białego: 300 g mascarpone, 330 g śmietany 30%, cukier puder. Składniki kremu czekoladowego: 250 g śmietany 30%, 250 g mascarpone(...)koniec stopniowo dodaję śmietanę i mieszam aż składniki połączą się ze sobą i nabiorą gęstej konsystencji. Pierwszy blat smaruję 1/3 białego kremu, kolejny kremem czekoladowym, ostatni blat i boki tortu pozostałym kremem białym. Tort dekoruję złotymi perełkami i czekoladowymi różyczkami
JejKuchniamiseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie, że nagle zapowiedzieli się goście, albo masz zrobić imprezę, a nie chce(...)gotowe po godzinie od zalania, ale noc jest przecież do spania, a nie do jedzenia :) Taki sposób podania to moja propozycja, spokojnie można wykonać ten deser wylewając masę na biszkopty, spód ciasteczkowy, czy po prostu wylać do silikonowych foremek. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym
Blondynka GotujeSernik na zimno jest moim ulubionym deserem w upalne dni. Chłodzi, orzeźwia i zawiera pełno owoców. Ciasto z tego przepisu jest lekkie, puszyste i delikatne dzięki
AleTorcikSkładniki: jajka 4 sztuki "L", woda gorąca 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczna 100 gram, proszek do
W Mojej Kuchni Lubięinnych uroczystościach. Spróbujcie sami! Wartości odżywcze na całość: 1234 kcal w tym: B: 70 g; W: 116 g; T: 52 g. Składniki (forma o średnicy 16 cm) Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej/kokosowej - 4 jajka - szczypta sody oczyszczonej - 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła Masa - opakowanie serka ricotta (250 g) - małe opakowanie jogurtu greckiego(...)maliny i ponownie miksujemy do momentu aż powstanie jednolita różowa masa. 2/3 masy wykładamy na jedną część ciasta a następnie przykrywamy drugim krążkiem. Resztą masy smarujemy wierzch oraz boki tortu. Boki ciasta możemy udekorować płatkami migdałowymi lub startą czekoladą. Wierzch dekorujemy malinami. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego ! Weronika
Health-Fit-Lifeświeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki maki 1 duża łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie: 350 ml kremówki 2 opakowania galaretki o smaku kiwi(...)blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialiść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia, sok z cytryny, koperek, zielona pietruszka, cynamon, kminek . Dodatki - kasze (manna, jaglana, jęczmienna, kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu(...)wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane
Codzienne Gotowanie