Mamy już kwiecień a to oznacza,że Wielkanoc tuż tuż. Czas już pomyśleć o świątecznych wypiekach. Co powiecie na taki wiosenny torcik? Myślę,że pięknie będzie
Kolorowa kuchnia Elkikulki. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną, następnie wycisnąć szeroki okrąg masy jogurtowej wokół brzegu biszkoptu. Kolejnie wycisnąć okrąg masy makowej wypełniając środek. Ułożyć na górę kolejny blat biszkoptu i powtórzyć czynności. Po bokach ułożyć praliny jak na zdjęciu. Górę plać polewą jogurtową. POLEWA JOGURTOWA Jogurt wymieszać z ksylitolem. Żelatynę zalać wodą w szklance i zostawić na 3 minuty(...)podgrzać ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać. Gdy jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu i udekorować makiem oraz pralinami
Candy PandasPolecam bardzo prosty torcik z masą jogurtową oraz owocami, które zalałam przezroczystą galaretką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na dodatek nie wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ
Pani na deserTort ten przygotowałam na specjalne zamówienie dla małego Kibica, który zażyczył sobie toffi i czekoladę. Wszystkie przepisy na krem o smaku toffi zalecały użycie masy kajmakowej, lub gotowego kremu z torebki. Żadna z tych opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował(...)się z czekoladowym biszkoptem. Biszkopt (tortownica 24 cm): 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, a gdy już się wmiksują wsypujemy mąki, proszek oraz kakao i całość
Cynamonowe szczęścieTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten
Wanilia i KardamonNaszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, kwaskowego i delikatnego jednocześnie. Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość
paapilotkaaPrzepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki. Od razu wiedziałyśmy, że upieczemy je na święta do kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia. Ciasto orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich 8 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowo-orzechowa: 4 żółtka jajko(...)łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła 125 g margaryny 300 g zmielonych orzechów włoskich kieliszek rumu 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki kakao do posypania połówki orzechów do dekoracji Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem
Smakołyki AsiPrzekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte. Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale
Przepisy MikołajaOd tego ciasta wszystko się zaczęło! Kiedy poprosiłam przyjaciółkę o smaczny i prosty przepis na czekoladowe ciasto, nie spodziewałam się, że parę miesięcy później, taka amatorka
Słodki PomysłCzy jest ktoś, kto nie lubi arbuza? Myślę, że nie ma. Oczywiście najlepiej smakuje schłodzony, w plastrach lub w sałatce owocowej. Jego wodnista
To co kochamCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne Przebojeprzedstawiam jej efekty :) Niezwykły elementem wzbogacający całą kompozycję stanowi lukrowa róża, której formowanie zajmuje nieco więcej czasu i uwierzcie mi wymaga ogromnej cierpliwości. Ponadto, wszystko co znajduje się na torcie możemy zjeść i z pewnością zaspokoić ochotę na słodycz na bardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego(...)nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki- łyżka wody różanej Biała oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy sztywno, po czym kolejno dodajemy po łyżce cukru. Gdy masa będzie
Sajkofanka smakuPrzepis na to ciasto powstał całkiem niedawno, a już zdążył zrobić furorę pośród moich znajomych. Ostatnio piekłam takie mini słodkości na prezenty, co jest świetnym pomysłem
Di gotujeZa kilka dni świętujemy Dzień Babci i Dziadka. Ten torcik jest idealny na taką okazję! Nie wymaga pieczenia, jest łatwy do wykonania
To co kochamhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki. Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ
Di gotujeWitajcie :) Ostatnio moja córcia kończyła 16 lat a
Sama słodycz i szczypta chiliKochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to
SMYKWKUCHNIdietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać. Tort marchewkowy: 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki) 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobno pokrojonego(...)termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki
Poezja smaku