Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka
MojaQchnia.plCiasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W
wesoła kuchniaNie znam osoby, która nie lubi zajadać się słodyczami. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto tortowe. Jest łatwe do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na
Tradycyjna kuchnia KasiZapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z
Na Ciasteczkowych Papierachtemp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej śmietany. Odkładamy ok szklanki masy do dekoracji wierzchu tortu. Wlewamy likier waniliowy. Delikatnie mieszamy
Z Majeczką w kuchniprzestudzenia. Letnią żelatynę dodać do masy mascarpone i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę na sztywną masę i dodać do serka mascarpone. Delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na drugą warstwę biszkoptu i znowu wstawić do lodówki. Thermomix – przygotować żelatynę jak wyżej – nałożyć motylek, wlać śmietanę, czas 1 minuta, obroty 4. ze śmietaną jest trochę trudno dokładnie określić czas mieszania. Dlatego(...)prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort Ciasto jest pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńtort rozchodzi się w mgnieniu oka ;) u mnie "zniknął" dokładnie w jeden wieczór :) Galaretka z truskawkami: 0,5 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie: Można wykonać dzień wcześniej. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić. Truskawki odszypułkować, umyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać(...)ciasto na paterę i ozdobić według uznania. Ja do ozdoby użyłam masę na bazie Lemon Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćktóre obtoczyć w kakao). 14. Biszkopt podzielić na dwa równe blaty. 15. Pierwszy blat umieścić w tortownicy lub specjalnym ringo, wlać połowę galaretki. 16. Gdy galaretka zacznie u góry się delikatnie ścinać, nałożyć ostrożnie drugi blat, którego polać drugą częścią galaretki. Całość włożyć do lodówki. 17. Po stężeniu galaretek (najlepiej po kilku godzinach) wyjąć tort po odcięciu boków cienkim nożem
Candy Pandasmoże być świetnym zamiennikiem tradycyjnego tortu, ale przede wszystkim jest idealnym ciastem na czas zimy i okresu świątecznego. Przepis na nie publikuję z okazji 400 tys. odsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam w tortownicy
Weekendy w domu i ogrodziemiałam i chęć na coś bardzo owocowego. Mocnonasączone i przełożone dżemem biszkoptowe blaty dopełniały słodkości smaku kremu jogurtowego. Lekki, słodki, baaaaardzo smaczny:) Sprawdzi się na letnie przyjęcia i jako tort dla małych smakoszy:) Składniki na spód: 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 - 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt do rolad: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka
Domowe ciastaDziś 14 luty, dlatego też mam dla Was przepis na słodką walentynkę. To obłędny biszkoptowy torcik z kremem truskawkowym i galaretkowym serduszkiem. Doskonały deser dla wszystkich
Tradycyjna kuchnia KasiTo ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania
Z Kuchni Do KuchniSłońce razi w oczy, kiedy idę z plecakiemswoimi ulubionymi trasami. Kilometr jeden, drugi, piąty,dziesiąty. Wygodne tenisówki, szorty i sprany t-shirt.Idę, lecz nie sama.Z wiatrem
W kuchni Karmel-itkijest również ciasto anielskie – biszkopt na białkach . Problem z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy pieczono ogromne ilości wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek
królestwo garów