palec’. Sama bardzo długo nie piekłam, szukałam tylko lepszych i lepszych cukierni, torty i ciasta na imprezy zawsze przynosili znajomi. Wszystko się zmieniło gdy w kuchni pojawiła się elektryczna waga – pieczenie stało się powtarzalne, przewidywalne, po prostu przyjemnie satysfakcjonujące. Nie wymyślisz niczego nowego w przepisie na biszkopt czy ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też
Karo in the KitchenTroszkę go zmodyfikowałam. Przede wszystkim wykonałam jako ciasto, a nie tort oraz użyłam większej blaszki. Smakuję dużym i małym, jest wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! :) Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm): Biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej szczypta soli
Nastoletnie Wypiekaniegorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić na niego sporo czasu, ale i tak warto go przygotować. Z ciasta powinno się upiec 8 – 9 biszkoptów, ale z braku czasu mnie wyszło 7. Składniki: Ciasto: 6 jajek
Mama GotujeSkładniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek
Luźna Kuchniacukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, żeby się(...)cytryną i odrobiną esencji migdałowej. Nadzienie malinowe: Opłukane maliny podsmażamy na patelni wraz z cukrem trzcinowym. Gdy się zagotują zagęszczamy rozrobioną z wodą mąką ziemniaczaną. Odstawiamy do wystygnięcia. Konstrukcja tortu: Spodnią część biszkopta nasączamy ponchem. Najlepiej użyć do tego spryskiwacza - wtedy rozprowadzi się równomiernie. Następnie smarujemy cienką warstwą wystudzonych malin i rozprowadzamy równomiernie warstwę kremu. To samo czynimy ze środkową
Kuchnia po mojemuminut. Jak już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki
Passion of CookingJako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru
Tradycyjna kuchnia KasiLubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam
Di gotujeRewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na pyszny malinowy torcik. Idealna propozycja na upalną niedziele. Pyszny! Malinowy król Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka
paapilotkaaDo sobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1
Kuchnia w czekoladzieskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaprzyjaciółki z okazji jej urodzin, jako słodki dodatek do prezentu. Długo szukałam idealnego przepisu, który zasługiwałby na taką solenizantkę ;). Wszystkie babeczki, które znalazłam były zwykłym czekoladowym biszkoptem lub ciastem, a Ja chciałam czegoś więcej! W końcu, na kilka dni przed imprezą znalazłam idealną recepturę u Doroty Świątkowskiej. Nie żebym wcześniej(...)lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami dotyczącymi pieczenia, to zapraszam Cię do grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’ . Gdzie razem z innymi czytelniczkami
Słodki Pomysłcytryny. Biszkopt przekroić na dwa placki. Ułożyć jedną część biszkoptu, nasączyć go, następnie ułożyć na nim 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć go. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Odstawić do lodówki. Można rozsmarować równo, pod „linijkę”, ale można zrobić to „niedbale”. Otrzymamy wówczas inny, chyba ciekawszy obraz tortu :) *do przygotowania ciasta potrzebna jest jedna 850 gramowa puszka słodzonej pulpy mango
królestwo garów