Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w
Di gotujeWiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko
Wanilia i KardamonWspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta? Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć
Kuchnia w czekoladzieDawno tutaj nie pisałam... Piekłam gotowałam robiłam zdjęcia i teraz trzeba to wykorzystać. Biszkopt Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżki octu 1
PychotkaaaTort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypać obie galaretki i żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia (ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej zaczęła tężeć). Każdą połówkę brzoskwini pokroić na cztery części i ułożyć na biszkopcie. Następnie zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki. Mus czekoladowy: Żelatynę zalać 50 ml mleka i zostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać 200 ml mleka, dodać kakao i dobrze wymieszać
Passions hobbies lifegalaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu. Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi
VioletoweKucharzenieMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników nie zajęły mi więcej niż pół godziny. No to do pracy.Na biszkopt potrzebowałam:6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od żółtek i ubić dodając(...)około 25-30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut.Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić.Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem. Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek
Codzienna kuchnia niecodziennamusem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą. 6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu. 7. Polewa
Kuchnia w czekoladzietegoroczne Walentynki postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym(...)biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą
W poszukiwaniu inspiracjibardzo kojarzy mi się z bajką "Jaś i Małgosia" ;-) Wierzcie mi, że tort jest warty grzechu, więc koniecznie musicie taki upiec. Świetnie się nada nie tylko na rodzinne spotkania lub urodziny , ale ze względu na smak rewelacyjnie sprawdzi się również na święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej(...)jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać
Passions hobbies lifeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
KorniszonkiZ biszkoptami mam tak, że za każdym razem staram się urozmaicić jakoś przepis i zmieniam mąki, dodaję budyń , a ostatnio pomyślałam o dodatku kisielu. W środku
FitKotWiosna chyba już w pełni, na zewnątrz 20 stopni, wszyscy ruszają do ogródków i mycia okien ;) Zaczął się kwiecień, do świąt już niewiele czasu, a pewnie
FitKotkawie, następnie delikatnie ułóż na dnie naczynia. Przełóż warstwą serka, na to połóż kolejny nasączony biszkopt. Posmaruj cienką warstwą serka, posyp (najlepiej przez małe sitko) niewielką ilością kakao, ułóż przekrojone truskawki. 4. Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 100 g tortu tiramisu to średnio 335 kcal, natomiast 100 g mojej wersji to 140 kcal. Energia (1 porcja
Powiedz dietom niecoś bym zmieniła...no ale...niesamowicie smaczny.Serdecznie polecam na mniejszą i większą okazję. Składniki: Upiec biszkopt czekoladowy U mnie jest ciasto czekoladowe,1,5 porcji z tego przepisu http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-czekoladowe.html Uwielbiam to ciasto bo można zrezygnować całkowicie z nasączenia a tort będzie wilgotny.Jednak ja dodatkowo blaty nasączyłam wiśniówką. Maliny w galaretce: 2 galaretki malinowe 3 szklanki wrzącej
Niespełnione zdolności kulinarnebiszkoptowe jest jednym z najczęściej wykorzystywanych ciast jako baza do przeróżnych słodkich wypieków, nie tylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić
psgotujemymała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać- i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt.Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec.I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny i nie należy
Kraina Miodem Płynącajest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej
Ratunku obiad