Niby mieszkasz tak niedaleko, ale życie tak pędzi, że zawsze za daleko jest nam, aby się spotkać. Tort wykonany tylko i wyłącznie ze śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych. Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można(...)lodówce, najlepiej kilka godzin. Schłodzony krem zmiksować do uzyskania kremu - powinien podwoić objętość. Ponad to będziecie potrzebowali 300 g owoców leśnych (można użyć frużeliny, albo dżemu owocowego) Do nasączenia tortu użyłam 2/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy, ostudzonej i posłodzonej do smaku. 1/3 szklanki mocnego alkoholu ;) Polewa czekoladowa 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś polecam Wam naprawdę świetny tort gruszkowy. Z opisu może wynikać , że jest bardzo pracochłonny ale wcale tak nie jest. Musicie się przekonać sami. Zapraszam do przygotowania. Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki(...)gotujemy aż zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden
Radość kipiąca uśmiechem.Długo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół(...)wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły) boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechamiOdstawiamy tort najlepiej na całą noc.Smacznego
charlotte gotujenazwa to Królewiec. Samo ciasto zapewne jest wszystkim doskonale znane, 2 miodowe placki, biszkopt, masa budyniowa i czekoladowa polewa. Proste, efektowne, eleganckie i smaczne, jego wykonanie zajmuje chwilę czasu, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś pysznym naprawdę warto. Za nim przejdziemy do przepisy pokażę Wam jeszcze tort komunijny jaki wykonałam dla moich przyjaciół, sporo pracy ale zadowolona jestem z efektów(...)pochwalić, że tort bardzo się podobał i smakował :) Placki miodowe: 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 margaryny 1 jajko Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy dwa placki i pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja
Cynamonowe szczęścieWiosenny, świąteczny torcik w kolorach zielono żółtym. Tort pod motylem i jajkami z mango curdem i kisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy, rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2 kisiele zielone jabłko / 60g/ 3/4 szklanki(...)wcześniej. Na drugi dzień kroję biszkopt na trzy blaty. Curd dziele na trzy porcje. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję curdem, potem 1/3 śmietany, na to drugi blat który nasączam, potem curd, i śmietana. Ostatni blat lekko nasączam. Do trzeciej części śmietany dodaję barwnik zielony i mieszam. Kremem smaruje bok i górę tortu. Ciastka lukruję. Na boku tortu
wesoła kuchniaTort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a połączenie kremu waniliowego i truskawek powodują, że człowiek czuje się jak w niebie. Biszkopt: 3 jajka 250g cukru 90 ml świeżo zagotowanego wrzątku 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mąki Rozgrzać(...)wanilii. Krem przełożyć do miski i przykryć folią, która będzie dotykała do kremu (unikniemy tym samym utworzenia skorupy). Schłodzić w lodówce ok. 3h. Krem można przygotować dzień wcześniej. Przygotowanie tortu: 750 g truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki, przekroić
Humanistka w kuchnipieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę(...)dzielę na 3 części, jedną do masy ananasowo śmietanowej, drugą do masy porzeczkowej i tutaj dodaje niewielką ilość śmietanki około 100 ml, a trzecią częścią jest masa do obłożenia tortu. W tym przypadku na wierzch poszła masa śmietanowa z niebieskim barwnikiem i odrobina masy z zielonym barwnikiem co widać na zdjęciach. Jeśli żelatyna jest już rozpuszczona i zimna, najlepiej taka
Życie zaczyna się w kuchniproste ciasto z kremem kawowym, malinowo - śmietankowym biszkoptami i bezami MAMUT. SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka ciepłej wody SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY : 1 opakowanie kremu do tortów waniliowego Dr. Oetkera 250 ml mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY(...)opakowanie kremu czekoladowego Dr. Oetkera 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki przegotowanej wody 1łyzeczka kawy rorpuszczalnej 1 łyżeczka cukru bezy do dekoracji Mamut 1 mała paczuszka biszkoptów Mamut około 2 szklanek malin do dekoracji blaszka o wymiarach 26/28 cm W 1/2 szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy łyżeczkę kawy i cukru, mieszamy i delikatnie nasączamy biszkopty. WYKONANIE : Białka ubijamy
Sama słodycz i szczypta chiliTort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !) a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka :) Nie ma co się rozpisywać , po prostu(...)wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia) KREM: 1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie). Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). 2. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, żeby nie było
Marcepanowa kuchnialepiej będzie pasował na sylwestrowe imprezy. Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy! Idealnie wpasuje się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej(...)jednolitą masę. 2 /3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy. Karmel Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto. Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu . Musicie
Health-Fit-Lifebiały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu
Moje-pitraszenieLekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty
Wanilia i KardamonUwierzycie, że zrobienie tego tortu zajęło mi niespełna pół godziny? Dokładnie 25 minut potrzebowałam, by ubić śmietankę z mascarpone, obrać banany, zetrzeć czekoladę i namoczyć biszkopty. Proste, szybkie, a smaczne. Też lubicie takie przepisy?! Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm 7 większych okrągłych biszkoptów 1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu 1 serek mascarpone szklanka śmietany kremówki 30% (250ml
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana
w kuchni i w ogrodzieJest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)piec 25-30 minut. Można piec w okrągłej formie lub prostokątnej. Jeśli chcecie żeby było bardziej podzielne to zróbcie w prostokątnej blaszce, a w okrągłej to będzie wykwintny Tort Ambasador. Wiśnie zalać spirytusem i zostawić na drugi dzień. Następnie odcedzić na sitku. Masa – mleko z cukrem zagotować, jajka lekko ubić i dodać do mleka i gotować ciągle mieszając
Kuchnia Pokoleń