dzisiaj świętuję rok mojego blogowania. Był czas lepszy i gorszy. A zaczęłam od przepisu na biszkopt od mojej mamy i piekę go po dziś dzień - jest najlepszy! Z tej okazji częstuję Was nie tortem a ciastem marchewkowym, moim ulubionym, choć nie dietetycznym :) Składniki : * szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchewki * szklanka pokrojonego w kostkę ananasa * pół szklanki
Magiczne Życie MartySpecjalna okazja więc i specjalny tort. Pyszne borówki krem karpatko-wy i śmietana.Tak powstało te moje cudo. Sama nie wiedziałam czy to to będzie smaczne. Jednak miny gości oraz słowa uznania sprawiły, że powtórzę ten pyszny torcik . Nie miałam okazji spróbować lecz myślę , że najważniejsze jest to czy innym smakuje.Wszak smaki i gusta mamy różne(...)pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem. Masa karpatko
Różowa kuchniadługiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś(...)masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją z opakowania i dzielimy go na dwie części. Kiwi obieramy
W poszukiwaniu inspiracjibrata na urodziny razem z mamą zrobiłam tort skarbonkę Kostkę Rubika. Niestety nie wyszedł nam zbyt ładny, ponieważ był nierówny. To wina tego że mamie nie chciało się upiec jeszcze jednego biszkoptu, tylko podocinała kawałki z jednego i w środek włożyła te kawałki. Po przełożeniu masą te kawałki w środku zaczęły się rozchodzić. Nie pomogło nawet równanie ganche. Drugą warstwę(...)zrobi co w jej mocy żeby choć troszkę to wyrównać. Wszystko ładnie miałam wymierzone, kwadraciki pięknie podocinane, a potem na koniec musiałam je skracać, żeby je dopasować do tortu i też już tak ładnie nie wyglądały jak na początku. To nasz najmniej udany tort z trzech, które z mamą robiłyśmy. Patryk jednak był bardzo zadowolony, bo miał swoją
Lili w kuchniWszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki. Wydrążamy puszyste środki czubków i kruszymy. Na pierwszy blat nakładamy połowę kremu, rozsmarowujemy i przyciskamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostały krem i nakładamy okruszki. Przed podaniem tort Red Velvet schładzamy w lodówce. Post Tort Red Velvet pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucukru pudru 2 łyżki żelatyny (około 20 g) 125 ml mleka 3 banany opakowanie biszkoptów okrągłych (180 g) na budyń: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru Link do filmu z przepisem : Tort bananowy na zimno Przygotowanie: Najpierw przygotuję budyń i odstawię do wystudzenia : Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu, do garnka wlewam około połowy mleka i zagotowuję(...)olejem i wykładam papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od foremki. Najlepiej z papieru wyciąć dno oraz paski na boki. 2 banany kroję w plasterki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami, na biszkopty nakładam połowę kremu Następnie układam plasterki banana jeden obok drugiego, na banany ponownie biszkopty i pozostały krem. Górę deseru wyrównuję nożem i posypuję okruszkami biszkoptów. Deser wstawiam
Uwaga Babcia GotujeDziś przedstawiam pomysł na pyszne ciasto. Jest to tort z dżemem Łowicz truskawkowym. Ciasto wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą
Gotuję Testujęuśmiechu na ich twarzach. Ten tort miałam przyjemność przygotować na urodziny syna, który ma przed sobą już ostatni rok beztroskiego dzieciństwa. Jest wielkim pasjonatem motoryzacji i obecnie właśnie zdaje na prawo jazdy, więc tematyka jak najbardziej zrozumiała. Na liczniku widoczny jego przebieg życia przeliczony na godziny Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej(...)powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje. Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę wiśniową. Tak postępujemy z każdym blatem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia. By Małgorzata Hert
Wędrówki po kuchniDuży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy
Apetyczna babeczkatrików, które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy(...)Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków. Przygotować ganache. Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Nie gotować, bo się zważy.) Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać. Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce stężeje.) Tort udekorować wg uznania
Di gotujeZdolności zdobniczych co prawda nie posiadam, ale tort dla każego w dniu jego urodzin w moim domu być musi. Taki przygotowałam dla mojego męża w dniu jego urodzin. Pyszny torcik nasączony aromatyczną herbatą ze sklepu RICHMONT , przełożony bitą śmietaną i mascarpone, palce lizać! Składniki: na biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku(...)smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki za pomocą kremów przyrządzonych
Z Majeczką w kuchni*********************************** Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą
W kuchni Karmel-itkitorcie zdobyło serce gości i samego jubilata była dekoracja :-) No dobra, nie wymyśliłam jej sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też do innych smaków torów, a ilość i rodzaj włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru(...)napojem. Wstawiamy do lodówki, żeby powstała galaretka. Następnie kroimy ją w duże kostki. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy dość ciasno wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej
Czary - gary w kuchniSłodki, ale przepyszny torcik, który zrobiłam dla męża koleżanki z pracy. Prezentuje się i smakuje świetnie! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 4 śm ietan y kremówki * 3 tabliczki mlecznej czekolady * łyżka cukru pudru * p ół szklanki soku pomarańczowego * 200-300g dowolnych wafelków z orzechami Przygotowanie : Czekoladę połamać na kostki, zagrzać dwie śmi etany i wymieszać(...)czekoladą. O dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami
Magiczne Życie MartyIntrygująco brzmi nawa smakołyku.Tort zmodyfikowany , parę różnych smaków zamkniętych w środku . Dość gderania , czas do działania. Jak to bywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam(...)Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy błonnik kakaowy lub kakao i mieszamy. Przekładamy tort i pokrywamy górę i boki. Wykonanie masy dekoracyjnej : Ubijamy śmietanę ( dobrze schłodzona ) z cukrem brzozowy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę . Żelatynę zalewamy
Różowa kuchnia