Moja mama obchodziła ostatnio okrągłe urodziny i chciałam przygotować dla niej ciasto w formie delikatnego, ale orzeźwiającego i słodkiego tortu. Nie za słodkiego , ale jednocześnie kremowego… Zadanie wykonano pomyślnie J Karmelove przypadło do gustu jubilatce i gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet nasączony
Domowe ciastadzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce. Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami , ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto
codojedzeniaSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo
VioletoweKucharzenieróżnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki
W mojej kuchniorzechowym i bananem to niczym śniadanie mistrzów, jest przepyszny Samo ciasto składa się z dwóch wilgotnych, a zarazem puszystych, ucieranych biszkoptów. Przełożone masłem orzechowym i karmelem to istna rozkosz dla podniebienia. Czekoladowe ganache i orzeszki to przysłowiowa wisienka na torcie. Absolutnie zakochałam się w tym cieście. Smakuje świetnie i jest naprawdę łatwe w przygotowaniu. Przepis ląduje na mojej liście
Made By Mom And Sonupiekłam żadnego ciasta bo złapała mnie choroba, ale dzisiaj moim domownikom zrekompensowałam brak ciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki: biszkopt
Amatorka kuchennajuż na finale konkursu BlogerChef, gdzie moje siostrzenice wykonały pod jego okiem pyszne czekoladki, a my z siostrą upiekłyśmy rewelacyjne biszkopty i brownie... Na brownie muszę koniecznie odgrzebać przepis i zrobić je w domu :) Na warsztatach przygotowaliśmy indywidualnie udekorowane torty - ten na zdjęciu to właśnie mój, na koniec posypałam go jeszcze delikatnie złotem i... zapomniałam zrobić zdjęcie ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówuzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj masę cukrową (lukier plastyczny).Lukier plastyczny:400-500 g cukru pudru50 g glukozy w proszku3 płaskie(...)plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek również należy naoliwić), a następnie nałóż ją na tort i odetnij pozostałość. Do reszty masy dodaj barwnik i dokładnie wyrób do jego połączenia. Wytnij kształty cyfr i wskazówek za pomocą noża. Nałóż je na tort. W razie potrzeby możesz
Food SquareTort z czarną porzeczką z płatkami migdałowymi oraz kwiatkami z czekolady. Dekorację czekoladowe robi się się bardzo prosto i szybko. Polecam bo jest lekki, nie przesłodzony idealny na lato. biszkopt jasny: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)Biszkopt jasny kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję jedną trzecią kremu, nakładam kolejny blat jasny który nasączam, smaruję konfiturą, nakładam kolejny blat ciemny który nasączam i smaruję jedną trzecią kremu, na to ostatni blat jasny który też nasączam i smaruję kremem porzeczkowym. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno dodaję fix. Smaruję śmietaną boki tortu
wesoła kuchniadodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km. W większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony(...)sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki, 50 g skrobi kukurydzianej, sól
królestwo garówzawsze będzie synusiem, bo przecież pełnoletni nie znaczy dorosły :) Wracając do tortu to zrobiłam go na próbę i muszę przyznać, że była to udana próba :) Torcik jest dość słodki, ale można zmniejszyć ilość nutelli i uregulować sobie słodkość samemu. Mojej rodzince smakował, dlatego polecam. Wypróbujcie :) Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem, następnie wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków. Przykryć drugim blatem i ponownie nasączyć, wyłożyć część kremu i orzeszki. Przykryć trzecim blatem i wyłożyć pozostały krem na górę i na boki tortu. Cały tort na górze i na boku obsypać orzeszkami. Pralinki
Agusiowe smakołykiżeby było inaczej ( staram się żeby każdy urodzinowy tort był inny niż poprzednie ) .Jako że syn jest wielkim łasuchem czekolady, w tym roku padło na taki wręcz ociekający czekoladowymi słodkościami. Na nim znajdzie wszystko co lubi ;) - później jak już go zdegustujemy pokażę Wam jak wygląda w przekroju ;) Składniki: na jasny biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru(...)śmietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Nasączamy go lemoniadą przygotowaną z wody, c ukru i soku z cytryny. Wykładamy 4 duże łyżki masy śmietanowej, przykrywamy kolejnym plackiem, nasączamy, znów wykładamy masę. Powtarzamy tak, ąż wykorzystamy wszystkie spod biszkoptowe. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą śmietanową, wygładzamy. Dekoracja: Boki tortu obsypujemy krokantem czekoladowym, dekorujemy
Z Majeczką w kuchniNajpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy(...)schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki PomysłTort przygotowałam specjalnie dla męża na jego urodziny ;) :) Ps. zdjęcia to kompletny misz-masz aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p Składniki na tortownicę 18 cm: Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kako 1/2 szkl cukru(...)niej. Do drugiej cząstki grejpfruta i sok. Przełożenie i dekoracja 10. Biszkopt kroimy na trzy blaty. 11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym. 12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry. Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe
Gotowanie...to proste !