ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody. ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym :-) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao. Blaszkę(...)miksujemy. Małą ilością białej masy smarujemy biszkopt na roladę, zwijamy i odkładamy do lodówki. Do reszty masy dodajemy zmielone Michałki i miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki. *ja sobie jeszcze odłożyłam trochę białej masy do dekoracji. PONCZ Składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE TORTU Pierwszy orzechowy spód ponczujemy i dajemy na niego masę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki: biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) : 6 jajek(...)mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjąć dodać cukier
Amatorka kuchennadomyśleć, z przeznaczeniem świętowania urodzin Lenki i Weroniki . Miał być „ taki jak dawniej bywały torty” : moooocno nasączony ( nie alkoholem, a ponczem) , słodki, lecz nie przesłodzony, przełamany owocowym akcentem w postaci dżemu truskawkowego+ 2 rodzaje mas: waniliowa i kajmakowa. Recenzja była pozytywna, więc polecam 😊 Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Domowe ciastaubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy kwiatami. U mnie eustoma, jest bardzo trwała, kwiaty przetrwają na torcie bez problemu
Z Majeczką w kuchnikilka malin do ozdobienia Spody do tortów jasne Wykonanie Śmietanę ubijam na sztywno i dodaję serek mascarpone ,następnie wcześniej rozpuszczoną czekoladę delikatnie wlewam do masy śmietanowej oraz pistacje i wszystko dokładnie mieszam aby składniki się połączyły . Przekładamy biszkopty masą śmietanową i ozdabiamy truskawkami i malinami ,na koniec posypujemy orzechami mielonymi i odstawiamy
Mój Smaktylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z bitą śmietaną i mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru
Szefowa kuchniMój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki prawdziwego
Rozpustne gotowanieciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia. *tortownica 21 cm: na ciasto(...)ciasta. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Paterę, na której podałam tort otrzymałam od sklepu Rossi. Możecie ją kupić tutaj
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamartwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, że jest to niemożliwe, gdyż tort jest tak syty, że drugi kawałek zjecie tylko "oczami". Polecam, abyście sami wypróbowali jak prosto i szybko uzyskać takie małe cudo! I bez obaw, że Wam nie wyrośnie - tak jak czasem bywa z klasycznymi biszkoptami. Uda się na pewno! Ps. Na końcu dodałam kila rad (*). (Tortownica(...)cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój wzór makowy powstał z pomocą szablonu
Di gotujeWitam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTorcik przygotowany dla koleżanki, na szybko i z niczego. Taki na ostatnią chwilę. Ale podobno był pyszny! Składniki : * biszkopt z 3 jajek : 3 jajka, szklanka mą
Magiczne Życie MartyKwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka
Kolorowa kuchnia ElkiTo ciasto na czarnej herbacie jest ciekawym urozmaiceniem owocowych ciast robionych najczęściej na jasnym biszkopcie. Nasączone dodatkowo herbatą z cytryną i rumem ciemne ciasto jest wyraziste
Karo in the KitchenSzybkie ciasto bez pieczenia. Idealne ,kiedy nam się nie chce stać i patrzeć w okno piekarnika. Składniki - - opakowanie biszkoptów do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (bądz
Z Kuchni Do Kuchni