Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to
Di gotujeDo sobotniej kawy polecam pyszny torcik z musem jabłkowym. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Znika z talerza w oka mgnieniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3
Tradycyjna kuchnia Kasiszkl cukru pudru (dałam mniej) 2 galaretki jagodowe (2x44 g) 2 szkl gorącej wody 1 i 3/4 szkl jagód Dodatkowo: 2 galaretki jagodowe (2x44 g) jagody do dekoracji tortu Przygotowanie: Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić na sicie, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z 1/2 szkl(...)biszkopt jest upieczony). Po tym czasie piekarnik uchylić, a ciasto pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy i przekroić na 3 równe blaty. Wierzch górnego blatu ściąć i pokruszyć do miseczki (przyda się do dekoracji boków tortu
Nastoletnie Wypiekaniewłasnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru(...)papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia. Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej
W poszukiwaniu inspiracjitort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest receptura tego deseru. Wszystkie inne tworzone są na zasadzie chybił-trafił. Niemniej jednak ten w Cafe Sperl był genialny - puszty, delikatnie wilgotny biszkopt przekładany marmoladą pomarańczową, polany z wierzchu czekoladą. Drugi deser był niezwykle
Right Behind The KitchenPyszny, delikatny tort z obłędną masą kokosową i malinami. Prosty i w miarę szybki do zrobienia, a efekt końcowy, zarówno wizualny jak i smakowy, zachwyci niejednego. Maliny można zastąpić innymi owocami, doskonale nadadzą się truskawki czy jagody. Polecam :) Składniki na biszkopt: 8 jajek 400 g cukru pudru 160 g mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem
Domowa cukiernia EwyPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma
RAROSSAżelatynę, oraz cukier według własnego uznania. Upieczony biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową bitej śmietany, na niej ułożyć śliwki, posmarować pozostałą śmietaną. Dowolnie udekorować. Ja torcik przed porcjowaniem posypałam kakao, uważam jednak że ciasto lepiej wyglądało by gdybym kakao użyła dopiero, po porcjowaniu, wtedy krojąc tort kakao nie "brudziłoby" ciasta. rrarossa@gmail.com
RAROSSAdzieła. Tort ozdobiłyśmy czekoladowymi serduszkami ze Słodki Świat . Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniacznej 3/4 drobnego cukru frużelina truskawkowa (gotowa) 4 białe czekolady 1 l śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan fix (użyłyśmy je ze względu na upały) 0,5 kg świeżych truskawek 0,5 szklanki nalewki truskawkowej (do nasączenia biszkoptu, używamy(...)dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku
Lili w kuchniMój pomysł na tort z trzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej masa 1: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa(...)mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnetort zamówię, a jak przychodzi co do czego, to piekę sama, ale tak wymyślam, żeby jego ozdobienie nie wymagało za wiele ode mnie ;) W tym roku powtórzyłam Franiowi tort zeszłoroczny, czyli czekoladowo-miętowy. Dla mnie to jedno z najlepszych smakowych połączeń. Mięta jest idealnie wyczuwalna, a nikomu nie trzeba tłumaczyć jak idealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi(...)biszkopt, przed nałożeniem kremu, odwróciłam do góry nogami. krem czekoladowo-miętowy: 500 g mascarpone 200 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka aromatu miętowego Mascarpone przekładamy do misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort
bistro mamawyczyniają w dziedzinie cukiernictwa. Marzy mi się zrobienie tortu. Prostego tortu. Chcę robić ciasta z masą, mimo że ich nie lubię. Chce wykrzesać z siebie entuzjazm taki sam, jaki ogarnia mnie przy gotowaniu. Najśmieszniejsze jest to, że potrafię zrobić odwróconą sferyfikację i nie boję się kuchni molekularnej, a pieprzony biszkopt mnie przeraża. Może rację miał mój eksio, mówiąc, że jestem
ladykitchendaniami , dodatkowo starając się jak najmniej przy tym napracować Urodziny = tort ale z racji tego że nie chciało mi się stać pół dnia przy piekarniku wpadłam na pomysł zrobienia mini torcików bez pieczenia ! Jeśli jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki
Marcepanowa kuchniaNie ma co sie rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci BISZKOPT
Malinowo w kuchni