iszkopt z makiem, krem z mascarpone i likierem śmietankowym , do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 szkl suchego maku Krem z mascarpone 375 g mascarpone(...)śmietan fix-y 4- 5 łyżek cukru pudru 50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując
Kto ugości moich gości?zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki: 200g okrągłych biszkoptów, 1/2 szklanki zaparzonej kawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościużyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem: 500 g serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 filiżanka mocnego naparu z kawy, 3 łyżki likieru amaretto, kakao do posypania, biszkopty podłużne (Biscotto savoiardo, Ladyfinger (biscuits) do obłożenia boków tortu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie dobrze ubita, dodajemy serki mascarpone i delikatnie na najniższych obrotach
Delicious Titbitsminut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 150 ml likieru jajecznego 250 g okrągłych biszkoptów Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. Mąkę ziemniaczaną połączyć z sokiem pomarańczowym i dokładnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do garnuszka, zagotować(...)wystudzony biszkopt, na kremie poukładać biszkopciki, docisnąć i schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 1 cukier wanilinowy Delecta 1 mix do ubijania śmietany Delecta + 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta Decoraga Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i mix do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na krem pomarańczowo-adwokatowy, wyrównać. Udekorować płatkami czekoladowymi i likierem jajecznym
Domowa cukiernia Ewyjaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie:Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodawać porcjami mascarpone(...)delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem oprószyć kakao
Ala piecze i gotujekostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane(...)bardzo, żeby żelatyna zupełnie nie stężała. Zimną śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać likier czekoladowy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie żelatynę. Ponownie ubić. Masę podzielić na dwie części. Masa maślana: Wykonanie wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą część masy czekoladowej, a na nią zetrzeć
Domowa Cookierenka Agibiszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki a mianowicie Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :) Składniki:biszkopt: 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/2 szklanki cukru nadzienie: 1 opakowanie śmietany 18% (175g) 2 galaretki Winiary Pina Colada(...)można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć do wyłączonego już, otwartego piekarnika do wystudzenia. Gdy biszkopt się studzi przygotować masę. Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć
Ze smakiem i z pasjąpyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje(...)piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić.Brzegi biszkoptu odkroić nożem od formy, wyjąć ciasto, ewentualnie skroić wierzch, żeby wyrównać powierzchnię. Przekroić w poziomie na pół.Wymieszać kawę z likierem, nasączyć blaty.Kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać.Na talerzu ułożyć jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt: 3 jajka, 150g mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao(...)zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać likier. Poncz: 3 łyżeczki kawy, 2 łyżeczki cukru, okrągłe biszkopty, 2 łyżki kakao. Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao
Z miłości do słodkościbardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym(...)cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać namaczane ciastka i rozsmarować cienką warstwę kremu. Całość obficie posypać orzechami. Wstawić na minimum
Di gotujepodzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru(...)miksując. Pod koniec miksowania dodajemy likier kawowy. 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pianę do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 4. Do miseczki przelewamy mocne, lekko ostudzone espresso. 5. Na dno pucharków kładziemy kilka malin. Nakładamy łyżkę masy, następnie po dwa biszkopty namoczone w kawie. Można posypać biszkopty
W kuchni Katiesmakiem. Jest naprawdę super-polecam! Zdjęcie może nie najlepsze, ale wszyscy szybko się wzięli za niego i nie zdążyłam! SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów SAN (paluszki ) 1 pudełko Mascarpone 400-500g. 100 ml. Limoncello lub innego likieru cytrynowego sok z 1/2 cytryny do smaku otarta skórka z cytryny(opcjonalnie) 1 łyżka lekkiego miodu(...)akacjowego kakao lub gorzka czekolada do posypania mocna czarna kawa WYKONANIE: mascarpone, miód, limoncello, sok z cytryny, opcjonalnie otartą skórkę z cytryny dokładnie mieszamy (likieru, miodu i soku z cytrynu dajemy do smaku), biszkopty moczymy w mocnej kawie i układamy w naczyniu, przekładając masą, na wierzchu posypujemy gorzką czekoladą startą na małych oczkach tarki lub używamy kakao
Kuchnia BeatyBiszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Masa wiśniowa Składniki: 700g wiśni drylowanych w syropie, w kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny
W garach u Gosiśmietanki 30% (schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać(...)wyjąć z piekarnika. Ostudzić, biszkopt pozostawić w formie. Masa kawowa: Kawę wsypać do metalowego kubka, dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do nasączenia na około 10 minut. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2 – 3 łyżki likieru lub wody w wersji bezalkoholowej
wcinaj to