zamrażalnika. Wyszło bardzoooo smacznie! Z pewnością będzie u nas gościł częściej! Składniki: 125 g mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, cukier puder biszkopty, 30-40 g gorzkiej czekolady, 200 g jagód, ew. likier Baileys Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej(...)wyciągnąć, a zagęścić tylko owocowy sok. Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks
Plate of JoyWłoski deser, który podaje się mocno schłodzony. Nasączone kawą i likierem amaretto biszkopty oraz puszysty krem z jajek, cukru i serka mascarpone. Całość posypana kakao. Składniki na 2 pucharki: 12 biszkoptów Savoiardi 2 jaja 250 g mascarpone 2 łyżeczki cukru 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kakao do oprószenia Kawę zaparzyć w filiżance i pozostawić do ostygnięcia
wyzwania kuchennemascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej 130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego) sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy około 240g okrągłych biszkoptów 2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki Wierzch: 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone(...)paseczki 1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę. 2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). 4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy
Mała Cukierenkabiałej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąki oraz kakao(...)już gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniezupełnie inna bajka. Te do tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym. Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej dłoni ) 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej 40 g mąki(...)skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw
Z Kuchni Do Kuchnilodówce – przynajmniej 2 godziny. Tiramisu bez jaj - przepis Składniki: 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru opakowanie biszkoptów filiżanka kawy parzonej kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.) 2 łyżki gorzkiego kakao Tiramisu bez jaj - przepis Wykonanie: Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć(...)mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników. Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i na całość posypujemy kakao przez sitko. Tiramisu bez jaj - przepis Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny lub całą noc do mocnego schłodzenia. Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis Możemy podawać z kieliszkiem likieru. Tiramisu bez jaj - przepis
Pyza i SurówkaSkładniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty
Kuchnia Danusijogurtu, dzięki czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze kokosowym. Do masy dodaję wiórki kokosowe, dzięki czemu deser zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! Kokosowo-jagodowe tiramisu: 2 opakowania okrągłych biszkoptów(...)składniki. Przygotowujemy ok. 6-8 szklaneczek lub 4-6 większych pucharków. Zaczynamy układanie warstw. Na spód każdej szklanki wykładamy ok. 1 łyżkę jagód. Następnie po 2 biszkopty zamoczone wcześniej w kawie z likierem. Następnie wykładamy 2-3 łyżki masy jogurtowej. Kilkukrotnie uderzamy lekko dnem szklanki o blat, by pozbyć się powietrza spomiędzy warstw. Następnie ponownie nakładamy jagody, 2-3 biszkopty
Cooking Monsterłyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem ) , 5 łyżek likieru Amaretto, 230g podłużnych biszkoptów. Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem!) ubić z cukrem(...)krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa: 150g czekolady, 4 łyżki mleka, łyżka likieru Amaretto, łyżka kakao. Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić
Z miłości do słodkościkoniec ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać. Nasączanie biszkoptów: 1 czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać gorącą wodą do wysokości 3/4 szklanki. Dodać 2-3 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Dolną warstwę nasączyć, położyć 3/4 kremu, posypać niewielką ilością wiórków kokosowych, przykryć górną częścią biszkoptu, nasączyć, przykryć resztą kremu, obsypać niewielką ilością wiórków i startą czekoladą. Lista
The Sweet DamselZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym(...)Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka
Mała CukierenkaUlubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)gęstą, puszystą masę, następnie dodajemy do niej żółtka. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy żelatynę i miksujemy krótko, ale na najwyższych obrotach. Kawę mieszamy z likierem i nasączamy blaty z biszkoptu, które przekładamy przygotowanym kremem. Boki i wierzch tortu także smarujemy kremem. Boki tortu obkładamy podłużnymi biszkoptami i dość ciasno przewiązujemy wstążką, by podczas chłodzenia biszkopty przykleiły się
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: I warstwa
Domowa Cookierenka Agitartą. Przelać ciasto do tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru. Składniki na Tiramisu: 500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka, kieliszek likieru Amaretto, szklanka mocnej kawy espresso, 1/2 szklanki cukru, gorzkie , dobrej jakości kakao do oprószenia, 2/3 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rozpoczynamy od zaparzenia mocnej kawy(...)likieru Amaretto. Białka wraz ze zwykłym cukrem ubijamy na sztywną pianę, najlepiej na małych obrotach. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i powoli mieszamy. Biszkopt delikatnie nasączamy kawą wraz z likierem amaretto, n a to wykładamy połowę naszego sera i oprószamy mocno gorzkim kakao. Podłużne biszkopty nasączamy również kawą z amaretto, ale bardzo delikatnie tak by nie nasiąkły
Aromatyczne Podróżeciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt 4 jajka 100g mąki pszennej 33 g mąki ziemniaczanej 130 g drobnego cukru do nasączenia(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować. Wykonanie : Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych. Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna
Wypieki Uli