Tort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cappuccino w proszku 50g Poncz Likier kawowy 0,5 szklanki Woda 2 łyżki Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie) Płatki migdałów […] The post Tort cappuccino
Kulinarne Przebojewaniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie(...)odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiminut.Upieczony biszkopt wyjmij natychmiast z piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy.KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby(...)ubijaj jeszcze do uzyskania gładkiego kremu.Teraz powoli, przy włączonym mikserze, dodawaj cienką strużką płynną mieszankę z kawą i likierem (jeśli żelatyna zastygła, można ją znowu podgrzać). Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.SKŁADANIE TORTU: Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i posmaruj połową dżemu z czarnych
Słodko-Słony Świat IlonyPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa
Wanilia i Kardamonwyrównać. Odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Biszkoptów jeszcze zostało, na tą blaszkę zużyłam dokładnie 32 sztuki. Do kawy w której nasączamy biszkopty można dodać też alkohol - likier kawowy lub rum. Deser podałam na porcelanie z kolekcji Daria z Porcelana Bogucice
Monia miesza i gotujeWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się
Sama słodycz i szczypta chilisekretny" przepis, jeśli jeszcze go nie wypróbowaliście. :) Składniki: 250 gramów serka mascarpone 130 gramów śmietany kremówki 100 gramów podłużnych biszkoptów 50 gramów cukru pudru filiżanka kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 50 gramów likieru amaretto (w mojej wersji jest to ZAWSZE RUM, mój ukochany Bacardi Black) kakao do posypania Wykonanie: W moim domu robię tiramisu z podwójnej ilości(...)odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszaj ją z likierem (lub rumem, jak u mnie). Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników (w innym przypadku masa się zważy). Przygotuj naczynie, w którym umieścisz deser. Biszkopty maczaj w kawie i alkoholu, układaj następnie na dnie naczynia
Garniec Magalieuczta dla łakomczucha :) znika bardzo szybko... przepis na 4 porcje: Składniki: -250 g serka mascarpone -350 g śmietanki 30% -2 opakowania biszkoptów podłużnych -2 łyżeczki cukru pudru -likier Amaretto (z powodu braku zamieniłam na likier czekoladowy) -pół filiżanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej -kakao do posypania Wykonanie: Kawę łączymy z likierem. Proporcje są dowolne, ja dodałam do kawy pół filiżanki likieru
KasiekGotujełyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone • 500 ml śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto
To co kochamdekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym. Do gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy około 2 minut. Połowę masy serowej wlewamy na upieczony biszkopt, pozostałą miksujemy z masą kukułkową. Drugą część masy wlewamy powoli do foremki, wyrównujemy. Delikatnie robimy zagłębienia łyżką, by masa się lekko wymieszała i utworzyła wzorki
Gotowanie i blogowanieskładniki* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego)* 8 łyżek likieru amaretto lub rumu* 4 łyżki cukru* 3/4 szklanki zaparzonej kawy* 3 łyżeczki żelatyny* ciemne kakaoSposób przygotowaniaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę.Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą.(Można też utrzeć żółtka(...)sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą.Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać 4 łyżki likieru migdałowego.Przygotować prostokątną formę lub kwadratową (24/24 cm do tej ilości jest nieco za duża jeżeli chcemy grubszą warstwę wierzchnią masy).Biszkopty zanurzać z jednej i z drugiej strony na chwile w kawie i układać w formie.Na biszkopty wyłożyć
Mix smakuserka mascarpone 1 cukier waniliowy 3,4 łyżki cukru pudru do smaku 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki żelatyny deserowej Dr. Oetkera 3 łyżki likieru waniliowego 1/2 szklanki ciepłej wody 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 paczka ciastek maszynkowych ja użyłam Brzesć 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 gorzkiej czekolady 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)żelatynę deserową i mieszamy mikserem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i likier delikatnie ubijamy na krem. Do szklanki z żelatyną przekładamy 3 łyżki kremu i hartujemy, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy na spodzie dowolnego naczynia żaroodpornego, następnie trochę kremu i oprószamy kakao, następnie warstwa
Sama słodycz i szczypta chilikokosowy. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi(...)dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie : 100 ml wody 100 ml likieru malibu Składniki wymieszać w kubk u . Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania pralinki Raffaello Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć
Chocolate Muffin Blogmakowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie(...)wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej.Masa Makowa:Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę
Słodka Strona