żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym
Czerwona Porzeczkasyna, który w ubiegłym tygodniu obchodził swoje dziewiąte urodziny i wraz z kilkoma kolegami i koleżankami świętowali ten jubileusz :D Oczywiście, jeśli wolicie "dorosłą" wersję to polecam dodać likier do masy. Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka kakao Masa : 7 żółtek 1 szklanka cukru 1 1/2 kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego
Ciasteczkowy Potwórdeser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia miksera .Gdy uzywasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą.Moje posty
Słodka StronaWitajcie kochani :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszny włoski deser Tiramisu. Do jego przygotowania nie potrzeba aż tak wielu składników. Wystarczą biszkopty , serek mascarpone i śmietana kremówka. Do kremu serkowego dodałam pyszny Likier waniliowy . Gdy podacie taki deser swoim gościom na pewno będą zachwyceni :) Zapraszam :) Składniki : około 600 g herbatników biszkoptowych 500 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki 30 % 2 cukry waniliowe 100 ml likieru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietany fix Do nasączenia biszkoptów: 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki likieru waniliowego 2, 3 łyżki gorzkiego kakao do oprószenia kremu Wykonanie : Śmietanę kremówkę ubij z cukrem , śmietaną fix i cukrem waniliowym, następnie dodawaj
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty(...)śmietany 30% / mocno schłodzonej 500 g serka mascarpone / polecam taki 2 łyżki cukru pudru NASĄCZENIE 125 ml mocnej kawy 125 ml likieru Amaretto DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, bita śmietana do dekoracji WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy
cool and mintycukru 2 łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia masa: 250 g masła budyń czekoladowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru pudru dodatkowo likier czekoladowy do nasączenia czekolada plastyczna 0,5 kg wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywna pianę następnie dodajemy cukier i żółtka dalej mieszając. Sypkie produkty przesiewamy przez(...)sitko i dodajemy delikatnie do masy mieszając już nie mikserem na łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Po ochłodzeniu biszkopt przecinamy na 3 krążki i nasączamy go likierem masa: gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu a następnie chłodzimy. Masło ucieramy mikserem na biały puch i dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego
ciastkarnia na kruchym spodzieserek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wymieszane(...)mascarpone, ubijamy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim krążkiem- ponownie krem i ostatni krążek biszkoptu. Cały tort smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem mleka, układamy połówki ciastek oreo i posypujemy płatkami białej czekolady. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladziemiękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego 120 g cukru pudru 3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso 100 g wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski(...)pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła
Gosia gotujeszklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy(...)Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta
prawdziwe jedzeniezaparzonej mocnej kawy (najlepiej typu espresso) 1/4 szklanki likieru Amaretto( lb inny alkohol np. brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury(...)ubijamy zimne mascarpone na sztywno przez ok. 2-3 min na średnich obrotach miksera. Na koniec dodajemy ubite żółtka i krótko miksujemy na gładką masę.Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków.Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu
Pudełko rozmaitościcukier – 3/4 szkl * mleko – 700 ml * mąka pszenna – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * banan – 1 szt * likier bananowy – 4-5 łyżek * kokos – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier. Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę(...)odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkokrojonego (waga netto 565g) 150g wiórek kokosowych 60g herbatników kakaowych 20g budyniu śmietankowego 300ml likieru Canari pinacolada Sposób przygotowania: 1. 100g wiórek kokosowych zalewamy 250ml likieru pinacolada, mieszamy odkładamy do lodówki na min. godzinę. Biszkopty rozkładamy na papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony. Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki(...)budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce. Herbatniki drobno kruszymy, a resztę kokosu delikatnie rumienimy na patelni. 2. Przełożenie: 1 płat biszkoptu - 1/3 masy ananasowo-kokosowej - 1/3 pokruszonych herbatników- 2 płat biszkoptu - 1/2 masy ananasowo-kokosowej - 1/2 pokruszonych herbatników
Kuchnia w czekoladzienawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto, 50g cukru, 65g masła, jajko, 40g mąki pszennej, 65g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę(...)nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek, 3 łyżki mąki
Z miłości do słodkości250g okrągłych biszkoptów,szklanka śmietanki 30%,4 łyżki cukru pudru,1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,50g startej mlecznej czekolady,3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać
Z miłości do słodkościformie smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm) Biszkopt 750 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru szklanka zaparzonej, mocnej kawy 75 ml likieru amaretto kakao Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę
RAROSSAmaki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi, 12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy(...)babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt wzdłuż na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym. Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ
Moniki Smakołykimiękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego waniliowego Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać(...)masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane
Domowa cukiernia Ewy