następnego dnia, gdy przez noc postoi w lodówce. Dodatek likieru kokosowego nie jest konieczny, możecie śmiało go pominąć. Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4(...)śmietankę dorzuć do kremówki z mascarpone i zmiksuj krótko, ale dokładnie.Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i opcjonalnie likier kokosowy, ponownie zmiksuj chwilę. Wsadź na chwilę krem do lodówki.PONCZ:Składniki ponczu wymieszaj ze sobą w szklance.SKŁADANIE TORTU:Wystudzony biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy z nich połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Nasącz go 1/3 ilości
Słodko-Słony Świat IlonyWitajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa
dolcevitainmykitchenpewno będzie hitem przyjęcia. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta(...)czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo
Mała Cukierenkamężczyźni, Wy małżonkowie i Wy młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie ) 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko(...)sztywno z cukrem pudrem. Zimny budyń zmiksować, dodając do niego ziarenka z laski wanilii. Do zmiksowanego budyniu ( budyń się nieco rozrzedzi ) dodać ubitą śmietankę i delikatnie całość połączyć. Biszkopty namoczyć w kawowej esencji. W pucharkach, szklankach lub kieliszkach układać warstwę z namoczonych w kawie biszkoptów, następnie warstwę kremu budyniowego, posypać kakao. Czynność powtórzyć, ukłądając kolejną warstwę deseru kawowego. Budyniowe tiramisu
kolorowotorcikowoktóre otrzymałam :) BISZKOPT - Składniki:8 jajek1 szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejszczypta soli1 cukier waniliowyskładniki krem:3 łyżeczki żelatyny50 dag sera mascarpone3 łyzki cukru pudru8 łyżek mleka1 cukier waniliowy25 dag śmietany kremówki100 ml naparu kawy100 ml likieru kawowego albo czekoladowego(...)masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem
Bon Appetit Małgorzatypuszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny(...)wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dodać przestudzony, budyń ugotowany według ulotki na opakowaniu. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony
Gosia gotujełyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło nożem na 1 cm nasz biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie
Gotowanie...to proste !naprawdę pijanego tylko jeden raz ;) Oryginalny przepis z Moje Wypieki mówi, że: 750 g serka mascarpone 4 duże jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 szklana świeżo zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto kakao do oprószenia Wszystkie składniki mają być schłodzone. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną kremową masę. Dodajemy mascarpone i likier
Marder&Marder Manufacturezaparzonej kawy rozpuszczalnej ( 1 i 1/2 łyżeczki kawy), 4 żółtka, 4 łyżki cukru, ciemne kakao - do posypania. Te składniki można zastąpić innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka
W kuchni u MonikiWakacje! Trzeba to uczcić! Zapraszam na torcik malinowo-kokosowy. Składniki: 20 dag biszkoptów maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe(...)Cały czas mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty. Studzimy. Maso ucieramy z cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami, likier kokosowy i sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na które nakładamy niewielką ilość kremu. Wysypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (część galaretki możemy zostawić
Pyszności Słodkościspróbowania swoich sił. Nie jest to trudne do wykonania, a efekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie:Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia
Malinowe PocałunkiWydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fixu do śmietany(...)HELIO Biszkopt: Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek
VioletoweKucharzeniekwaskowatą nutą truskawek. Składniki: 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców ) 200 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować(...)mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać. Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem. Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów. Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób. Deser truskawkowy, nasze
kolorowotorcikowopudru 2 łyżki kakao kieliszek wódki aromat rumowy (jeżeli macie w domu rum, polecam zastąpienie wódki i rumu właśnie prawdziwym rumem) TRUFLE 2 tabliczka gorzkiej czekolady pół opakowania biszkoptów 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżeczka chilli łyżeczka słodkiej papryki TRUFLE 3 tabliczka mlecznej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła(...)tabliczka białej czekolady podwójne opakowanie herbatników 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru pół kieliszka wódki 2 kieliszki likieru kokosowego listki świeżej mięty wiórki kokosowe Zasada za każdym razem jest taka sama kruszymy to co suche czyli herbatniki bądź biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy masło, cukier puder, kakao. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do herbatników
Brzuszki Łakomczuszki