się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana(...)kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy na połowę. Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt. Posypujemy
W kuchennym oknie Ewyuwielbia nutellę na pewno będzie smakowało :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt kakaowy : 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny(...)Blaszka duża tradycyjna, prostokątna Wykonanie : Śliwki zalać likierem tak aby były dobrze przykryte, około 2,5 szklanki, zależy jakie duże dostaniecie śliwki. Odstawić na noc aby dobrze przeszły likierem. Na drugi dzień odcedzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, cukrem im cukrem waniliowy. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę
Sama słodycz i szczypta chiliprzechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt(...)pierniczków - zróbcie je koniecznie! Jeśli pierniczków brak, można je zastąpić tradycyjnymi biszkoptami do tiramisu - będzie bardziej klasycznie i równie pysznie.Tiramisu z pierniczkamiSkładniki:(na 4 porcje)500 g serka mascarpone2 jajka40 g cukru pudru1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaziarenka z 1/2 laski waniliinasączenie:75 ml mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealny na zbliżające się walentynki, przyjęcie komunijne czy urodziny. Smak kokosowy można zamienić na waniliowy (zamiast likieru dodaj do masy 2 łyżeczki esencji waniliowej i pomiń wiórki kokosowe). Zdjęcia krok po kroku przygotowałam w maju 2014. To waniliowa wersja tortu i z biszkoptem o średnicy 20 cm. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryczekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru(...)150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku 1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy alkoholu, proszę odstawić je na co najmniej 3 godziny). Biszkopt: 2. Mąkę z kakao przesiać
Mała Cukierenkabardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych(...)łyżkach zimnej wody Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. śmietan – fixu kilka białych bez Dodatkowo: ok. 200-250g podłużnych biszkoptów tzw lady fingers Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Powstanie nam puszysta piana żółtkowa
Smaki Na Talerzubardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki Ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 700ml śmietany kremówki 30% 2 śmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy(...)miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach, po czym zmniejszamy na najwolniejsze obroty i wsypujemy mąkę (można do niej dodać proszek, chociaż w zasadzie nie ma różnicy, bo biszkopt bez proszku wyrasta moim zdaniem tak samo. Gdy mąka dobrze się zmiesza z ciastem przelewamy je na średniej wielkości blaszkę (ok. 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze
Smakowy Rajpełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na biszkopt: 4 jajka L 120 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki mączki ziemniaczanej 80 g ksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady(...)Mieszać krótko i bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylać do tortownicy o średnicy 21 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać górę szpatułką. Piec w 170`C około 35 minut. Wystydzony biszkopt przeciąć na trzy blaty mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Po koniec dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i alkohol (możesz pominąć) na kruchym spodzie posmarowanym dżemem ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody(...)pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć
Gosia gotujemomentu sfotografowania jego środa:( ale obiecuję, że przy następnej okazji, gdy będę go robić, dołożę zdjęcia wnętrza tego smakołyku blaszka o średnicy 16 cm około 4 godzin Składniki: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru
Ania i Marcin gotująłyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta(...)rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć). Odstawiamy. Do rondelka ponownie wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy
Kuchnia Paulettesulubiony przeze mnie deser postanowiłam tym razem nieco odchudzić. Słodkie biszkopty zastąpiłam granulowanymi otrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować
Wiem co jemskładniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)następnie mieszamy z likierem. składniki na krem: 200 g miękkiego masła 400 g waniliowego serka, homogenizowanego 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego) 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy serek oraz mleko w proszku i miksujemy do chwili połączenia się składników. dodatkowo: ok. 140 g okrągłych biszkoptów kakao do posypania Pierwszy blat ponczujemy
Domowy Smak Jedzeniagóry. Uwielbiam ten włoski smakołyk pod każdą postacią: tradycyjnego deseru z biszkoptów, kawy i mascarpone, kawiarnianych drobnych ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie
Mia Cucina SofietaSkładniki: biszkopt rzucany : 5 jajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l śmietany kremówki (mocno schłodzonej) 2 op serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego(...)wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Małymi porcjami (po łyżce) dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką
Luźna Kuchnia