Klasyczna wersja Tiramisu zrobiona jest na bazie jajek, ma mocny intensywny smak likieru i kawy. Dzisiaj jednak szybki i mało wymagający deser na zimno, przypominający Tiramisu stąd jego nazwa, jest on przepełniony smakiem kawy i truskawek, jest on również bez dodatku jajek :) Idealny na upalne dni, kiedy poprostu chcemy leżeć na tym 34-stopniowym słoneczku i jedyne czego pragniemy(...)truskawek 50 ml świeżo zaparzonej kawy łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie
KreatywnePinykolejna wariacja na temat tiramisu. Tym razem w wersji bardzo świątecznej, a mianowicie piernikowej :) Deser zasmakuje każdemu miłośnikowi tego włoskiego przysmaku. Biszkopty zostały zastąpione piernikiem (w moim przypadku kawowym, który jest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt(...)mascarpone (schłodzonego) 350 ml śmietany 30% (schłodzonej) 3 czubate łyżki cukru pudru (można dać troszkę więcej) ok. 2-3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Piernik kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w kostkę (ciasto można także pokruszyć). Do 1/2 szklanki gorącej
MyCookBook.plNiestety, ochota na słodkie zazwyczaj dopada mnie właśnie wtedy kiedy w domu nic nie ma… Mało tego, brakuje składników aby wykonać najprostsze ciasto. W takich
MohiellaSzesnaste urodziny mojej córki zmobilizowały mnie w końcu do wykonania tortu, który już jakiś czas temu chciałam wypróbować. Przepis znalazłam u Ani z bloga: Butcher
Ciasteczkowy Potwórnadzieję, że nie ominę żadnego składnika;)) Wiedziałam, że pasją solenizanta jest gra na gitarze, dlatego postanowiłam to jakoś wykorzystać i upiekłam takie właśnie tort. Mam nadzieję, że smakował:)) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki nalewki z czarnej(...)gitary. Następnie przekroić je na 3 części.Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz
Z miłości do słodkościTort Chałwowy Przepyszny tort chałwowy z odrobiną alkoholu z przepisu znalezionego tutaj Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. Na koniec przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)trzy blaty. Masa chałwowa: 2 jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 400 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego ( u mnie były to dwie łyżki whisky wymieszane z łyżką kawy rozpuszczalnej) Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Wbijamy w całości do metalowej miski
Słodka Kraina Wypiekówczegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna(...)przekroić na trzy blaty. Masa chałwowa: 2 jajka 150 g masła o temp. pokojowej 150 g margaryny o temp pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 300 g chałwy 2 łyżki likieru kawowego Masło i margarynę ucieramy na puszystą masę. Jajka dokładnie myjemy i wyparzamy. Wbijamy w całości do metalowej miski, dodajemy cukier i ubijamy na parze. ( Do garnka wlewamy wodę
Słodka Kraina Wypiekówzbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao,łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo(...)Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować
Z miłości do słodkościkoktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki żelatyna 2 łyżeczki woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny ok. 4-5 łyżek Polewa lustrzana: cukier puder 120 g. woda 80 ml. kakao(...)mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance
Kuchnia Paulettesskładniki na biszkopt kakaowy: 150 g mąki 150 g cukru 30 g kakao 6 jajek 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy(...)upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku
Domowy Smak Jedzeniaskładnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki
Mix smakuwarstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose . Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki(...)250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa: 3 łyżeczki żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć
Mała Cukierenkaskładnikibiszkopt jasny*6 jajek*3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej*1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia*2 łyżeczki soku z cytrynybiszkoptowe czekoladowe* 4 białka* 2/3
Mix smakuPamiętajmy, aby boki biszkoptu oddzielać od blaszki dopiero po wystygnięciu. Dla wierzących w moc rzucania biszkoptem - można go upuścić w foremce z wysokości około 50 cm. Biszkopt kroimy na 3 blaty. KREM: 330 g śmietanki 30% 200 g białej czekolady Zagotowujemy śmietanę, wyłączamy palnik i wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy(...)wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze rozprowadziła się w truskawkach. Studzimy. PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę
MamaOskarkanasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt(...)pyszne! Polecam bardzo! :) #Jak nie marnować jedzenia: Szybki deser w pucharku: kilka łyżek kremu kokosowego galaretka o dowolnym smaku ok. 100 g borówek lub innych owoców biszkopty lub herbatniki Na spód pucharka wykładamy pokruszone herbatniki lub biszkopty, na to wykładamy kilka łyżek kremu kokosowego, następnie owoce, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała
Cooking Monster