większe): 200g czekolady o zawartości 70% kakao 5-6 łyżek ciepłej wody (lub mleka) 3 łyżki brandy lub słodkiego likieru 25g masła w temperaturze pokojowej 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka) 40g cukru pudru Szczypta soli 4-8 biszkoptów drobne listki, kwiatki do ozdoby Z czekolady odkładamy 1-2 rządki na później, resztę rozpuszczamy w kapieli wodnej razem
Zawsze głodna!likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka(...)następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy
słodki bratekochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka(...)Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Opaska czekoladowa: 80 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać
Domowa Cookierenka AgiSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieWitajcie :)Zapraszam Was dzisiaj na pyszny włoski deser Tiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .Następnie wlać likier i wymieszać.Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się
Sama słodycz i szczypta chilirozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki w sam raz. Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać(...)wymieszać. Odstawić.Do nasączenia:150 ml dobrego espresso1/4 łyżeczki kardamonu100 ml amaretto (lub innego likieru)Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem
Food Squarezapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne. Biszkopt białkowo-kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z cappuccino i biszkopciki nasączone kawą i likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej(...)mleka50 g mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej4 łyżki cukru3-4 łyżki cappuccino1 jajko200 g masłaPolewa100 g masła3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mleka3-4 łyżki cukruPonadto5 łyżek likieru kawowego150 ml naparu z kawy1 opakowanie okrągłych biszkoptów2 dowolne galaretkiCiasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą
Złote przepisytort czekoladowy z orzechami. Co innego lepiej łączy te dwa smaki jak nie nutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka
Wypieki i RumieńceSkładniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać
Świat CiastaZapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana(...)ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki
W kuchennym oknie Ewyśmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany* 270 ml adwokata* 4 łyżeczki żelatynydodatkowo* 1 czekolada mleczna* 6 łyżek śmietany kremówki* wiórki kokosowe* okrągłe biszkopty* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejSposób wykonaniaBiałka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej(...)reszty likieru i dokładnie wymieszać.Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie
Mix smakuPomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki
Mała CukierenkaPomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki
Mała Cukierenkapomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu(...)dodać masło i dobrze połączyć. Odstawić do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem dowolnego stabilizatora, żeby nie podeszła zbyt szybko wodą.Na dno szklanek układamy: kawałki pokruszonego biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony
Codzienna kuchnia niecodzienna