biszkopt kakaowy - 1230 przepisów (strona:49/82)

Słonecznikowiec bez pieczenia 152

cóż trochę schodzi;) Czy jednak można w mniej niż godzinę upichcić efektownego i co najważniejsze pysznego przekładańca? Jasne;) Słonecznikowiec jest tego najlepszym przykładem. Okrągłe biszkopty służą za podstawę i „ciastowe” warstwy, a pyszny krem kakaowy przygotowany w mig( bo na ciepło) i prażone ziarna słonecznika sprawiają, że możemy przekupić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Ciasto jest niezwykle delikatne i miękkie(...)przypomina w smaku czekoladowy serniczek z nutą orzechową( dzięki prażonemu słonecznikowi). Ciasto na blaszkę 22x 25 cm . Do zrobienia w mniej niż 60 minut. Składniki podstawowe: 70 sztuk okrągłych biszkoptów Składniki na masę: 3 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 100 g masła Jaja miksujemy

Domowe ciasta
Torcik jabłkowy 110

jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu pół galaretki pomarańczowej polewa chałwowa 1 batonik chałwy kakaowej 50 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru Wykonanie: biszkopt Białka ubić  na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę

Pysznie & Pięknie
Ciasto Latte macchiatto 202

okrągłych biszkoptów Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać ? CIASTO:  Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych(...)sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w  trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Cytrynowiec 201

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka

Smak mojej kuchni
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 248

ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec 427

sól – 1 szczypta* kakao – 1/3 szkl* mąka pszenna – 3/4 szkl* cukier drobny – 3/4 szklMASA KAKAOWA :- śmietana 30 % – 500 ml- śmietan fix – 2 szt- cukier puder – 3 łyżki- kakao – 1 łyżka   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT JASNY :Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę(...)piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.Kroimy na 2 blaty.MASA KAKAOWA :Śmietanę ubijamy mikserem.Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.Ubijamy na sztywno.CAŁOŚĆ :Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej

Ostra na Słodko
torcik z kremem kakaowym i dżemem z aronii... 132

cukier 10 dag, mąka tortowa 10 dag, mąka ziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2 szklanki do nasączenia biszkoptu, dżem z aronii niskosłodzony 300 gram lub inny smak niskosłodzonego dżemu, posypka kolorowa - ile potrzeba KREM KAKAOWY: jajka 2 sztuki "XL",cukier 3/4 szklanki,masło lub margaryna 200 gram, sól 1 szczypta, kakao 3 łyżki, aromat rumowy(...)blaszki dać ciasto i piec w 190C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli do białości i powiększenia objętości masy i wystudzić, masło

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt kakaowy z galaretką i truskawkami 213

Delikatny, puszysty biszkopt ze śmietaną, truskawkami i galaretką to obowiązkowa pozycja w sezonowym menu 😉 Bardzo smaczny także w wersji kakaowej. Do przygotowania spodu z dwóch jaj, jajka koniecznie muszą być duże - XL. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm biszkopt: 2 jajka XL 1 pełna łyżka mąki tortowej 1 łyżka krupczatki 1 pełna łyżka kakao 3 łyżki cukru lub ksylitolu

Ze smakiem i z pasją
Tort z malinami i śmietaną 158

przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu  kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml  błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki Wykonanie masy: Do wysokiej misy wlewam 3 pojemniczki ze śmietaną(...)minuty. Smaruje blaty biszkoptu śmietaną i przekładam malinami, następnie smaruje boki i górę i wstawiam do lodówki . Resztę śmietany przekładam do rękawa cukierniczego i na chwile wkładam do lodówki. W tym czasie co się chłodzi tort wlewam do misy śmietanę ( 330 ml) i miksuje ja z 1 łyżka ksylitolu na sztywno i dodaje błonnik kakaowy oraz rozrobione pół łyżki żelatyny

Różowa kuchnia
Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą 182

jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt -   składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki 1 łyżeczka(...)białek 1 szklanka cukru szczypta soli 1 ½ szklanki pokruszonych wafelków kakaowych CHRUPS! 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo

W garach u Gosi
ROLADA TIRAMISU 774

PRZYGOTOWANIE :  Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy(...)dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.  Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Gdyby zostało nam masy można ją wykorzystać do deserów.  Zastygnięte ciasto wykładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort truskawkowy bez pieczenia 428

Uwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach(...)galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody

Anioszek w kuchni
Tort truskawkowy bez pieczenia 299

Uwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach(...)galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody

Anioszek w kuchni
Ciasto "Nocka" 235

takiej małej gazetce kupionej dawno temu na poczcie, chyba już nie ma jej w sprzedaży. W końcu się zebrałam i zrobiłam to delikatne, kakaowe przypominające w smaku ptasie mleczko ciasto. Delikatnie słodkie, na ciemnym biszkopcie przełożone warstwami galaretki. Składniki: (forma 25x35) Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 i  1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki

talerz przyjemności
Słodkie trio dla Mamy 126

dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami, a następnie przesiewamy sypkie produkty. Gotowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 180 C. Masa mocno kakaowa: - 2 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao - wanilia z jednej laski - 1/2 litra mleka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej(...)cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy mleko z dodatkami i robimy budyń, studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z wystudzonym budyniem i miksujemy na gładką masę, wykładamy na wystudzony biszkopt. Masa śmietankowa: - 1/2 lita śmietany kremówki 30-36% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżeczki ciepłej wody - 2 łyżki cukru pudru 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania