Co tu dużo pisać - po prostu trzeba go zrobić! ;) Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 7 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki
Kolejny blog o gotowaniudelektować się śpiewem ptaków i psa poczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja 4 łyżeczki dobrej jakości kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki(...)proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy do wystudzenia w otwartym piekarniku. Masa biała: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 4-5 łyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy
Apetyczna babeczkaCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut
Słodki Zakątekśmietanki 30% 3 galaretki 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut
Słodki Zakątekurodzin tego mojego małego miejsca zapraszam na tort :) Bezglutenowy, prawie bezcukrowy ale za to przepyszny! Zrezygnowałam z robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio
Mienta blogzamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej
moj przepis najednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć) Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze
Proste PotrawyZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy
sama złodyczśmietany 36% 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 szklanka świeżych malin Biszkopt: Do garnka wlewamy olej, wodę, kakao i ¾ szklanki cukru. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z wystudzoną masą kakaową i esencją waniliową. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Ponownie miksujemy na wolnych obrotach. Masa(...)musi być gładka i jednolita. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Do białek przelewamy bardzo powoli masę kakaową. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) foremki o wymiarach 24x29 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (z termoobiegiem) przez 50 minut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać
VioletoweKucharzenieMasz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe? Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki
Pyszności Słodkościpewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe, kolejna warstwa to śmietana z chałwą, petitki, masa z nutellą, petitki i polewa. Ciasto wcale nie było takie słodkie, przełamane kwaskowatym smakiem budyniu z wiśniami :)) Składniki biszkopt orzechowy: 5 jajek 15 dag orzechów zmielonych 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej(...)budyń, resztę soku gotujemy. Wiśnie kroimy na małe kawałki. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczony budyń i wrzucamy wiśnie. Gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto kakaowe: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki maki pszennej 2-3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąkę mieszamy
kruche babeczkicukru waniliowego DODATKOWO: 1/2 tabliczki startej, gorzkiej czekolady 1 opakowanie biszkoptów powidła śliwkowe do przełożenia biszkoptów sok porzeczkowy do nasączenia Przygotowanie: CIASTO: Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w rondelku i zagotować. Następnie schłodzić. Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać żółtka oraz masę kakaową i ekstrakt. Zmiksować. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto wylać(...)klasyczny budyń. Wystudzić, przykrywając folią spożywczą na wierzchu (żeby nie zrobił się kożuszek). Masło ubić na puszysto, dodawać po łyżce zimny budyń, zrobić gładki, jasny krem. SKŁADANIE: Biszkopty składać po dwa, przekładając powidłami. Na upieczony, nasączony spód wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć warstwę podwójnych biszkoptów, przykryć drugą częścią kremu. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość schłodzić
Cakes By Kejtzmian, tak pod swój smak i gust ( w oryginale na przykład wierzch ciasta należy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób
Opowieści z piekarnika