urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz
Kuchnia MagdaLenyurodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz
Kuchnia MagdaLenyZapraszam na delikatną roladę kakaową z kremem śmietanowym. Rolada wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Ja użyłam do zrobienia mojej mąki pszennej tortowej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Polecam Składniki: biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
słodkie i nie tylko historie kulinarneKokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z jasnym kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę z czarnej porzeczki. składniki: 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h) 8 łyżek konfitury porzeczkowej krem kokosowy 2,5 szklanki mleka, u mnie
Monia miesza i gotujepyszny i bardzo łatwy torcik. Łączy on w sobie smak śmietankowej masy, kakaowego biszkopta nasączonego ponczem z dodatkiem kawy, oraz lekką kwaskowość powideł. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje. Polecam SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę o średnicy 18-20cm BISZKOPT -4 jajka -5 łyżek cukru -4 łyżki mąki -1,5 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki orzechy włoskie 50 g … Czytaj dalej Tort z kremem kakaowym
czarrna od kuchniLekka i delikatna :) Składniki biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 … Czytaj dalej Rolada z kremem kakaowym i wiśniami
czarrna od kuchniSkładniki na biszkopt:4 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka(...)masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie
Świat CiastaPrzepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki, 150 g serka typu Danio, 2 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Krem toffi: 150 ml śmietany kremówki, 3 łyżki(...)kajmaku, 1 łyżeczka żelatyny, odrobina wrzątku Dodatkowo: 2-3 banany, sok z cytryny, kakaowe herbatniki , masa krówkowa, wiórki czekoladowe WYKONANIE Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie żelatynę. Krem
słodki bratekTort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;))) Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki
Życie zaczyna się w kuchniczekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Składniki na roladę o długości 30 cm: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamomentu sfotografowania jego środa:( ale obiecuję, że przy następnej okazji, gdy będę go robić, dołożę zdjęcia wnętrza tego smakołyku blaszka o średnicy 16 cm około 4 godzin Składniki: biszkopt: 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić z 100 g cukru pudru. Trzeba ubijać dwie części długo aby powstały dwie puszyste masy. Następnie połączyć białka z żółtkami bardzo delikatnie mieszając szpatułką silikonową. Mąki przesiać, i powoli, w partiach dodawać do jajek, mieszając delikatnie szpatułką. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Ania i Marcin gotujątygodnia Przepis: (tortownica 25cm) Składniki: na biszkopt 160 g maku 80 g płatków migdałowych 100 g masła 7 jajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła(...)Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy masę do tortownicy. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 50 min, do suchego patyczka. 7. Gotowy biszkopt studzimy po czym przekrajemy go na dwa blaty poziomo. Robimy nacięcia z czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy
Mój pomysł naTak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najlepszym ciastem kakaowym, najlepszym kremem czekoladowym, najlepszą polewą
Mango Papajawarstwę sera. Na ser ponownie wykładamy warstwę biszkoptów i ponownie nasączamy je kawą. Nakładamy drugą warstwę sera i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy na wiele godzin do lodówki, masa musi stężeć. Przed podaniem oprószamy kakao. Nasze modyfikacje: my zamiast 50 ml Amaretto, daliśmy 100 ml. Tak jak pisałem: lubimy :) Lubimy też tiramisu mocno kakaowe więc oprószyliśmy kakao od razu przed włożeniem(...)poniżej podczas sesji zdjęciowej przyszedł osiedlowy kot sprawdzić, czy dobrze wszystko do zdjęcia poustawiałem :) Smacznego! AKTUALIZACJA (25.02.2015): Po konsultacjach z paroma osobami okazało się, że znacznie lepiej jest zanurzyć biszkopty na moment w kawie. Wtedy wchłoną jej tyle ile potrzeba. Ani za dużo, ani za mało. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufacture